Så bra är sparapparna

Sparappar Sedan några år tillbaka kan man ladda ned appar vars syfte är att göra sparande och ekonomi roligt och inspirerande – Placera har tagit reda på hur bra de är.

”Den bästa träningen är den som blir av” är ett slitet citat som kanske också kan appliceras på sparande. Om så är fallet fyller sparapparna en funktion – det vill säga att få den som inte annars hade sparat till pensionen eller den som lånat till semesterresan att spara.

För det är för den psykologiska effekten som sparapparna fyller sitt syfte. Det ska helt enkelt vara mer motiverande, enkelt och kul att spara pengar. Helst ska man knappt märka att pengarna dras. För de flesta låter det betydligt enklare att spara 30 kronor per dag än 1 500 000 till pensionen.

Tyvärr lämnar det långsiktiga sparandet en del i övrigt att önska. Särskilt som man kan anta att många av sparapparnas användare inte är de som är mest insatta i fondsparande.

Nowo – spara när du handlar

Nowo står för ”No worries”. Det är så Nowo-appen vill att vi ska känna inför pensionen genom att göra det kul att pensionsspara. Varje gång du handlar något från någon av de över 1000 anslutna e-butikerna får du återbäring som förs över till ditt sparande.

Om du också väljer att ha Nowo-kortet kan du spara till din pension på alla dina köp. Låt säga att du valt att 6 procent av allt du konsumerar ska gå till din pension och du köper skor för 1000 kronor, då dras 60 kronor och förs över till ditt pensionssparande automatiskt.

Förutom den valda nivån på ditt sparande får du dessutom återbäring när du använder Nowo-kortet. Kortet har ingen årsavgift och ger 0,5 procent i återbäring som också hamnar i ditt pensionssparande.

Det finns ännu ett sätt att spara pengar till sin pension i appen. Det görs genom att spararen svarar på enkätundersökningar, tre till tio kronor får du per besvarad undersökning, en ganska låg ersättning med andra ord.

Nowo tjänar pengar på att de delar den återbäring som de anslutna affärerna och enkätbolaget ger och delar på den med kunden, inte på fondavgiften.

Du kan inte själv välja var dina sparade pengar ska hamna. Pengarna placeras i en av Alfred Berg förvaltad blandfond (enligt Morningstar ägs den av ISEC Service AB, Alfred Berg blev uppköpta tidigare i år) som inte ligger på ett ISK-konto.

Fonden är visserligen billig, 0,3 procent, men investerar i minst 10 procent i räntor. Den som har 10 år eller mer kvar till pension bör ta en högre risk än så och ha 100 procent aktier.

När Placera kontaktar Nowo får vi veta att det här är något som är under förändring. Under senhösten kommer Nowofonden byta fondförvaltare till Tellus fonder AB och fondbolaget befinner sig för tillfället i en process att söka tillstånd för att tillhandahålla ISK-konto hos Finansinspektionen. Det gör att Nowos sparare kommer att kunna ha sitt sparande på ISK när tillståndet och nödvändiga tekniska anpassningar är klara.

”Fondbolaget ser även över säljavgiften, hur stor andelen aktier kan komma att vara samt att att fonden ska investera i hållbara och etiska företag för en bättre framtid”, säger Rutger Selin, vd på Nowo.

Varför kan man bara välja en fond?

”Vi har valt att bara ha en fond för att våra medlemmar tycker att det är svårt att välja. Ju fler val man måste göra, desto krångligare blir det, men med det sagt så hoppas vi att med vårt nya samarbete med Tellus fonder så kan det säkert öppna upp sig för fler bra sparprodukter i framtiden”, säger Rutger Selin.

Dreams – triggers ska få dig att spara mer

Med appen Dreams kan man, precis som namnet antyder, uppnå sina ekonomiska drömmar. Du kan ha flera drömmar och för var och en bestämmer du hur stora summor och hur ofta du vill spara.

Om du sparar med Dreams sparkonto får du 0,1 procents ränta. Det ska jämföras med att du i dagsläget kan spara till en ränta på 0,9 procent med fria uttag på vissa banker. Men på 10 000 kronor är skillnaden i ränta alltså mindre än 100 kronor på ett år.

Sparkontot tillhör Ålandsbanken och står under den statliga insättningsgarantin. Du kan när som helst ta ut pengar från en dröm och transaktionerna är kostnadsfria.

Du kan också välja att fondspara i Dreams-appen. Även fonden förvaltas av Ålandsbanken och är en blandfond med hälften aktier och hälften räntebärande papper. Fonden kostar 1 procent och du sparar på ett ISK-konto. Alltså en ganska dyr fond med en för låg risknivå för den som sparar långsiktigt. Inget för pensionen eller det långsiktiga barnsparandet alltså.

Vad tillför då Dreams? Jo, för den som behöver en extra motivation för att nå sina sparmål är det ett sätt att komma igång med sitt sparande och kanske nå sina sparmål.

Du kan spara genom ”triggers”, en funktion som ska motivera dig att göra smarta val i vardagen. En trigger kan vara att du tar med dig en matlåda till jobbet istället för att äta ute. Du väljer triggern ”Tog med matlåda” och sparar automatiskt 65 kronor.

Vet du med dig att du vill dra ned din konsumtion av något särskilt, till exempel godis, kan du lägga in din egen trigger och använda den varje gång du skippar inköpet och sparar istället motsvarande summa.

Du kan också aktivera den så kallade ”autopiloten”. Det gör att du automatiskt sparar den summa varje vecka som krävs för att nå din dröm till det uppsatta datumet då du vill att din dröm ska vara uppfylld.

En annan trigger som ska göra att ditt sparande känns mindre uppoffrande är funktionen ”Tjuven” som vid en hemlig dag tar en hemlig summa pengar (dock inte mer än den gräns du själv bestämt). Du kan förstås också välja att ha en viss summa i veckovis eller månadsvis överföring eller göra engångsinsättningar.

Den kanske mest praktiska funktionen i Dreamsappen är att du kan spara i grupp till ett gemensamt sparmål. Du kan spara till bröllopet med din partner eller till mammas födelsedagspresent tillsammans med dina syskon exempelvis.

Dreamsappen passar det kortsiktiga sparandet, eftersom att räntan är låg och fondsparandet är betydligt dyrare än det behöver vara, dessutom till för låg risk om sparhorisonten är lång.

Henrik Rosvall är vd på Dreams och medveten om att det svenska fondutbudet är litet. I Dreams tyska satsning erbjuder  appen produkter som passar olika typer av investeringshorisonter. Samma typ av investeringsstrategi kommer till Sverige snart.

"Vi vill att våra användare ska kunna investera smart med bara ett klick, det vill säga rätt risk till rätt tidshorisont, väldiversifierade produkter som ger jämn avkastning över tid, både i upp och nergångar. Alla kunder klarar inte av att se 20 procent av värdet försvinna, och då ha is i magen och fortsätta investera".

Henrik Rosvall

Fonden kostar en procent och tar en relativt låg risk. Hur tänker du kring att många av era sparare kanske inte är så insatta och kanske sparar till pensionen eller till ett långsiktigt barnsparande via er och därmed går miste om mycket avkastning?

"Om det skulle vara så att de sparar till pension i en fond med mellanrisk, alltså en volatilitet på 7-10 procent som inte är optimal för långsiktiga mål, så är det ändå bra att de sparar i aktiemarknaden. Problemet är större om de inte sparar alls, vilket är så våra användare tidigare betett sig. Jag tror finansbranschen fokuserar alldeles för mkt på finansiella produkterna i deras kommunikation och för lite på att faktiskt skapa en användarupplevelse som lockar nya målgrupper och ta ner barriärerna så att den stora massan faktiskt börjar bry sig mer om sin privatekonomi", säger Henrik Rosvall.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration .

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -