På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför rasar Wirecardaktien idag

Börs Wirecardaktien rasar efter en ny artikel i Financial Times (FT) som anklagar bolaget för att ha manipulerat bokföringen i enheterna i Dubai och på Irland. Aktien faller kraftigt.

Tidningen Financial Times (FT) publicerade under tisdagen uppgifter som tidningen menar visar att Wirecard friserat bokföringen i bolagets enheter i Dubai och på Irland för att på så vis föra redovisningsfirman EY bakom ljuset.

Wirecard tillbakavisar uppgifterna trots det rasade aktien bitvis med över 20 procent på Frankfurtbörsen.

Placera har flera gånger rapporterat om kampen mellan tidningen FT och Wirecard. Sedan flera år tillbaka har tidningen hårdgranskat den tyska fintech-stjärnan.

Trots den intensiva bevakningen har aldrig någon oegentligt kunnat bevisats och Wirecards aktiekurs har i regel återhämtat sig.

Wirecard har stämt FT och hävdar att det finns bevis för att tidningen samarbetar med blankare. Något som FT å sin sida bestämt tillbakavisar.

Anklagelserna blev så konkreta att FT för ett par månader sedan ställde in all bevakning av Wirecard och anordnade en utredning för att se om det fanns någon substans i påståendena.  

För ett par veckor sedan visade FT:s egna utredning att de inte samarbetat med blankare i samband med att tidningen publicerat artiklar.

Det är knappast första gången som Wirecardaktien rasar efter en kritisk artikel i tidningen FT. Senaste stora raset kom i februari, då aktien efter en artikel om påstådda oegentligheter i Wirecards verksamhet i Singapore föll från 170 euro ner till som lägst 86 euro inom loppet av ett par dagar.

Samma mönster har upprepats flera gången under de senaste åren.

För en veckan sedan höll Wirecard kapitalmarknadsdag i New York. Bolaget passade då på att höja de finansiella målen för 2025. 

Wirecard spår att omsättningen för 2025 ska upp till över 12 miljarder euro från det tidigare målet på över 10 miljarder euro.

Bakgrunden till den uppjusterade omsättningen är Wirecards samarbete med den japanska tech-investeraren Softbank.

Under kapitalmarknadsdagen meddelade Wirecard också att de spår ett rörelseresultatet år 2025 på över 3,8 miljarder euro. Här var målet tidigare 3,3 miljarder euro. Wirecards prognos säger också att bolagets transaktionsvolym ska upp till  810 miljarder euro. Det innebär en höjning med 100 miljarder från tidigare mål.

Enligt Factset sätter 19 av 25 analytiker köp på aktien. Två sätter sälj. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 197,50 euro per aktie.

Den 6 november släpper bolaget rapport för det tredje kvartalet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -