”Många tvingas in i aktiemarknaden”

Börs LONDON. Amerikanska aktiemarknaden är upp 20 procent i år. Trots det frodas pessimismen. ”Det påminner mig om inledningen av 2009", sa Lee Spelman, chef för JP Morgans amerikanska aktieportfölj värd 250 miljarder dollar, under en presentation.

”Då var konsensus att vi skulle förvänta oss en avkastning från aktier på kanske runt 5 procent per år framöver. Här står vi nu tio år senare och vad har hänt sedan dess? Avkastningen på amerikanska aktier har i genomsnitt gett cirka 15 procents per år. Det skulle ingen ha trott var möjligt i början av 2009”, sa hon på JP Morgans International Media Summit i London.


Lee Spelman.

Lee Spelman är ansvarig för JP Morgans amerikanska aktieportfölj som idag värderas till otroliga 250 miljarder dollar. Hon har arbetat i drygt 30 år på banken och har främst jobbat som tech-analytiker.

Anledningen till att hon tar upp finanskrisen för tio år sedan som exempel är för att illustrera hur lätt det är att ha fel och hur ofta marknadens konsensus är fel.

”Man ska alltid vara försiktig när det gäller den allmänna uppfattningen. Under den här perioden har den amerikanska aktiemarknaden varit starkast av alla marknader globalt sett. Huvudskälet bakom det är helt enkelt att lönsamheten hos bolagen har varit bättre.”

”Det som hänt under de senaste tio åren är också att tillväxtaktier gått mycket bättre än värdeaktier. Storbolagsaktier har gått mycket starkare än småbolagsaktier.”

Under de senaste åren har allt fler investerare koncentrerats till två extremer; dels är det tech-aktier med hög tillväxt och på den andra sidan finns defensiva högutdelare som till exempel vattenbolag och fastighetsaktier.

”Alla är oroliga för tillväxten nu och nu är det svårt att hitta bolag med tillväxt och eftersom tillväxt är sällsynt så flockas investerarna till dessa aktier nu. De här aktierna finns till största delen i USA och det är oftast tech-aktier. Den andra saken alla vill ha är utdelning och utdelningsaktier, vilket har att göra med lågräntemiljön. Det gör att många tittar på defensiva aktier som ger utdelning. Här handlar det om aktier som REITS (Nordamerikanska fastighetsfonder) och infrastrukturbolag. Investerarna flockas alltså kring dessa två extremer just nu.”


Källa: JP Morgan. Bästa brancherna i år på S&P500.
 

Samtidigt är den amerikanska aktiemarknaden trots sina extremer inte dyrare än vad den brukar vara.

”När det gäller värderingar just nu på den amerikanska marknaden ligger vi på ett p/e-tal på runt 17, vilket är nära snittet. Aktier just nu är rätt värderade skulle man kunna säga.”

Hur extremt det kan bli illustrerar hon med blekmedelsaktien Clorox och sökmotorbolaget Alphabet.

”När det gäller försäljning ser nyckeltalen liknande ut. De säljer båda för ungefär 23 gånger vinsten. Tillväxten i Alphabet är runt 20 procent per år medan Clorox tillväxt ligger på 1-2 procent. Alphabet har 100 miljarder dollar i likvida medel på balansräkningen medan Clorox har skulder. Trots det köper investerarna Clorox med argumentet att folk alltid kommer att behöva köpa blekmedel oavsett konjunktur och att aktien dessutom ger utdelning.”

En annan sektor som JP Morgan kikat mycket på är bankaktier. Generellt har de klarat sig bra genom att bli effektivare och dra ner kostnaderna.

”Frågan är vad som händer när uppstickarna tar över deras traditionella roll. Vi har investerat i många betaltjänstbolag som Fiserv, Paypal och Square som utmanar banksystemet. Visste ni till exempel att idag är den största bostadsutlånaren i USA inte är en bank utan ett bolag som heter Quicken?”

Vad det gäller FAANG-bolagen och risken för att de skulle bli för stora är Lee Spelman mindre orolig.

”Det finns risker vad det gäller koncentrationen med FAANG-bolagen. Det finns regulatoriska risker i dessa bolag. Skillnaden mellan FAANG-bolagen idag och indextunga bolag tidigare i historien är att de är datatunga. När vi nu går in i en värld med mer AI och sätt att använda datan så kommer det att vara en stor tillgång.”

Sedan finanskrisen har amerikanska aktier slagit europeiska aktier stort. Värderingarna i Europa är mycket lägre och utdelningarna är högre och europeiska bolag börjar göra mer aktieåterköp.

”Det är något som europeiska bolag inte brukar göra. Det finns skäl att tro att det kan vara läge att skifta en del från amerikanska aktier till europeiska aktier. Återköp står för en stor del av uppgången på den amerikanska marknaden. Nedgångarna vi har haft brukar vara tidigt i kvartalen. Det beror delvis på att bolagen då inte får lov att göra aktieåterköp inför sina rapporter. När det flödet inte kommer in sjunker aktien. Det är väldigt förmånligt för bolag att låna upp pengar billigt på marknaden och köpa tillbaka sina egna aktier.”

I år har det amerikanska storbolagsindexet stigit cirka 20 procent.

”Skälet till att aktiemarknaden är upp är främst att obligationsräntorna är så låga. Vi befinner oss alltså i en väldigt ovanlig period, där avkastningen från utdelningar är högre än obligationsräntorna. Det är nästan emot naturlagarna och det är detta som tvingar in många på aktiemarknaden nu.”

Samtidigt är det extremt volatilt.

”För ett år sedan vid den här tidpunkten skulle jag ha sagt att allt ser bra och marknaderna är nära sina högsta nivåer. Sedan kom den kraftiga korrektionen under det fjärde kvartalet förra året. Det som hände då var att investerarna blev rädda för högre räntor och att den amerikanska centralbanken minskade sin balansräkning så kallad quantitative tapering. Det gjorde att många räknade med att lågkonjunkturen stod bakom hörnet. I januari fick vi sedan se en mycket kraftig uppåtrekyl. Det var den bästa januarimånaden på över 20 år. Den som lämnade marknaden i slutet av 2018 missade alltså den kraftiga uppgången.”

Pratet om en annalkande lågkonjunktur har varit närvarande länge.

”Under de senaste fem åren har vi varje år sagt att recessionen kommer att komma inom två år och det ser fortfararande ut ungefär så. Det finns också en risk att vi faktiskt redan befinner oss i en recession åtminstone när det gäller industrin. Det vi fokuserar på nu är att hitta bolag som kan klara av en recession. Vi försöker undvika bolag som har mycket skulder. Istället föredrar vi bolag med starka balansräkningar som är bra att ha om vi verkligen skulle få en ekonomisk nedgång. Det viktigaste vi tittar på är intjäningsförmågan för i slutändan är en aktie bara värt sin framtida intjäningsförmåga och om du som analytiker kan förutspå det så kommer det att gå bra.”

De som förvaltar JP Morgans väldiga portfölj med amerikanska aktier fokuserar särskilt på att förutspå hur vinsterna kommer att vara på lite längre sikt om tre till fyra år.
”Det pågår en sådan otroligt stor förändring inom många branscher just nu så det handlar om att försöka hitta de framtida vinnarna i detta. När vi köper aktier vill vi inte göra stora köp i en viss sektor. Vi försöker istället köpa aktier inom varje sektor som vi tycker om. När det gäller logistik och transporter så tycker vi till exempel om järnvägsaktier före fordonsaktier.”

I år och nästa år spår Lee Spelman att vinsttillväxten för amerikanska bolag kommer att krympa.

”Vinsttillväxten för amerikanska bolag kommer att bli mycket lägre på helårsbasis i år jämfört med förra året. Det har främst att göra med de stora skattesänkningarna som slog igenom förra året. För nästa år säger konsensus att vinsttillväxten kommer att ligga på 10 procent. För egen del tror jag att det är för högt. Jag tror att det kommer att justeras ner efter att vi sett rapporterna för det tredje kvartalet om ett par veckor. Jag tror vi landar på någonstans mellan 7 till 8 procent istället. Det kan få till följd att vi se lite lägre kurser.”

Trots en del negativa signaler ser hon relativt positivt på framtiden.

”Vi har sagt att vi befunnit oss sent i cykeln under de senaste fem åren. Vi är oroliga för de svaga inköpschefsindexen för industrin. Mycket av det är handelsrelaterat. Det vi hör från bolagsledningarna är att det som främst stör är osäkerheten. De har pengar att investera, men de vet inte var de ska investera eftersom förhållandena ändras så snabbt.”

”Den amerikanska ekonomin är väldigt konsumentdriven. 70 procent av BNP kommer från konsumenternas efterfrågan. Arbetslösheten i USA befinner sig på 50-årslägsta. Den ligger på 3,5 procent. Lönetillväxten rör på sig. Det innebär att de amerikanska konsumenterna är i väldigt bra form och det borde vara ett bra skydd för att vi inte ska hamna i en recession.”


Källa: JP Morgan. Arbetslöshet och löneökningstillväxt i USA.

När det gäller riskerna med det kommande presidentvalet vill hon egentligen uttala sig.

”Jag är extremt dålig på att förutspå politik och vilka konsekvenser det får. Vid förra valet frågade någon mig om sannolikheten att Donald Trump skulle bli vald. Jag svarade då att den sannolikheten är noll. Det intressanta är att precis före valet kallade jag in alla våra portföljförvaltare och frågade dem om de är förberedda på valresultatet oavsett vad det blir. En förvaltare i rummet trodde att Donald Trump skulle vinna. Han omallokerade portföljen och gjorde den väldigt defensiv. Han var den enda av oss som hade rätt, men han var också den enda av oss som hade fel eftersom han trodde att valet av Trump skulle vara dåligt för marknaden, men det visade sig vara positivt för marknaden.”

”I förra veckan samlade vi alla våra portföljförvaltare igen och nu är konsensus att demokraternas Elizabeth Warren kommer att bli vald, men jag tycker det är alldeles för tidigt att säga något ännu. Det tolkas nu som väldigt negativt för aktiemarknaden, men om hon verkligen blir presidentkandidat så kommer hon sannolikt att gå mer mot mitten.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -