IMF och rapportperioden i fokus

Makaroveckan Framgångar i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina samt tecken på att Brexit-frågan rör sig framåt fick fart på världens börser. Nu vänds blickarna dessutom mot läget i världsekonomin och den kommande rapportperioden.

Det blev en riktig revansch för börsen i förra veckan när några geopolitiska knutar visade tecken på att börja lösas upp. Den svenska börsen var upp med hela 3,1 procent, i linje med europabörsen i stort, medan den amerikanska börsen (S&P500) bara mäktade med att stiga med 0,6 procent.

Att den amerikanska börsen utvecklades förhållandevis svagt väcker en del frågetecken inför veckan som kommer men en förklaring kan vara den kraftiga ränteuppgång som skett i USA under senare tid. Tioårsräntan steg i förra veckan med 0,24 procentenheter till 1,76 procent.

Bakom den nyvunna optimismen på finansmarknaderna ligger vissa framgångar i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina samt tecken på att Brexit-frågan rör sig framåt.

I det första fallet handlar det om att ett partiellt handelsavtal mellan USA och Kina är på väg att mejslas fram. Än saknas det dock en avtalstext som kan skrivas under av ledarna. Det lär dröja till nästa månad. I korthet har parterna kommit överens om att Kina förbinder sig att köpa mer av amerikanska jordbruksprodukter samt en del lösa skrivningar om skydd för tekniköverföring och någon form av valutasamarbetet.

Vi på Placera kan i alla fall konstatera att av det som framkommit hittills så är det ”mycket skrik för lite ull” medan Donald Trump kallar det en ”kärleksfest mellan länderna”. Vad marknadsaktörerna egentligen tror om fortsättningen lär vi bli varse i veckan som kommer.

När det gäller Brexit så har det rört sig framåt i den infekterade frågan kring den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland. Det brinner dessutom i knutarna att hitta någon form av lösning eftersom EU-länderna har sitt inplanerade toppmöte på torsdag och vi dessutom har en viktig parlamentsdebatt i Storbritannien på lördag. Så det lär bli en hel del fokus på Brexit i veckan.

Läget i världsekonomin lär också vara i analytikernas fokus under veckan som kommer. IMF publicera en uppdaterad prognos av den globala konjunkturen på tisdag och den lär läsas med stort intresse av de flesta analytiker. Troligen tvingas IMF justera ner sina tillväxtprognoser ytterligare en gång samt efterlysa både finans- och penningpolitiska stimulanser. Att länder som har möjlighet att stimulera med finanspolitiken verkligen gör det är något som efterfrågas allt mer ihärdigt men det rör sig tyvärr om ganska tröga processer.

Högintressant blir också det regionala sammanställning av det ekonomiska läget (Beige book) som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdagskvällen. Risken för en ordentlig dämpning i den amerikanska ekonomin har ökat under senare tid och nya svaghetstecken skulle kunna få börsen på fall.

Håll också koll på den kinesiska BNP-siffrorna som publiceras natten mot fredag. Det är också högintressant information om läget i världsekonomin. Det kan ju bland annat noteras att importen till Kina minskade med 8,2 procent i årstakt i september.

Mycket kommer också att handla om den rapportperiod som kickar igång ordentligt under den kommande veckan. Noterbart är att analytikerna räknar med ett genomsnittligt vinsttapp på 3,2 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol hos företag på S&P500.

 

Måndag

Väldigt intressanta industriproduktionssiffror från EMU-området. Det har ju sett väldigt knackigt ut under en längre tid men möjligen kan produktionen ha rekylerat upp en aning i augusti. Det troliga är ändå att det inte är ett tecken på ett trendbrott. Ett svagare utfall än väntat kan ge börsen lite skrämselhicka.

 

Tisdag

Lär bli en hel del marknadsfokus på den uppdaterade konjunkturprognos som IMF publicerar under eftermiddagen. Det troliga är att IMF åter en gång tvingas justera ner tillväxtprognosen men frågan är hur pessimistiska de är. Håll också koll på det tyska ZEW-indexet där diverse proffstyckare säger vad de tror om den ekonomiska utvecklingen framöver.

 

Onsdag

De slutgiltiga inflationssiffrorna för EMNU-området publiceras. Mest fokus på de amerikanska detaljhandelssiffrorna eftersom det finns tidiga tecken på att konsumtionslustan kan vara på väg att svika hos de amerikanska hushållen. Federal Reserve publicerar sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget. Mest intressant är nog hur företagen påverkats av handelskriget och den globala svackan.

 

Torsdag

Toppmöte i EU. Det är ingen vild gissning att Brexit står högst på agendan. Redan innan mötet bör vi fått någon sorts indikation på läget men toppmötet kan komma att leverera en eller annan överraskning. Räkna med marknadsreaktioner efter att vi får besked från vad mötet landat i.

 

Fredag

Fullt fokus på Kina. BNP-siffrorna för det tredje kvartalet publiceras och på marknaden räknar man med en något svagare tillväxt än tidigare men ändå en tillväxt som de kinesiska ledarna kan leva med. Ett svagt utfall skulle öka förväntningarna på både finans- och penningpolitiska stimulanser. Så inte helt säkert att ett lågt utfall är helt ovälkommet ur ett lite mer långsiktigt börsperspektiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -