”Recessionen behöver inte bli så djup”

Börs LONDON. De mest intressanta aktiemarknaderna just nu är Storbritannien och Italien. Det säger Graham Secker, chef för europeiska aktiestrategier hos Morgan Stanley. Annars är han skeptisk till aktier på tre till sex månaders sikt.

Placera träffar Graham Secker på investmentbanken Morgan Stanleys kontor i Canary Wharf i London. Han ser med oro på utvecklingen.

”De amerikanska obligationsräntorna har följt med de den svagare industrikonjunkturen ner. Å andra sidan har aktiemarknaden stigit i takt med starkare konsumentdata. Vi ser alltså den här skillnaden mellan konsumentdata som är bra och industrikonjunkturen som är svag. Frågan är vilken som kommer att röra på sig först? Kommer industrikonjunkturen att vända upp innan konsumentdatan vänder ner?”, säger Graham Secker.



 Graham Secker

Vad tror du?

”Om du blickar bakåt 40–50 år så brukar det här hända då och då. Industricykeln är mer volatil än konsumentcykeln, men i slutändan är det ändå så att industricykeln leder konsumentcykeln. Det finns dock starka skäl till varför det kan vara annorlunda den här gången.”

Vilka skäl?

”Vi ser inte extremt hög skuldsättning hos konsumenterna som vi ofta sett tidigare i sena skeden av högkonjunkturer. Utöver det är arbetsmarknaden fortfarande extremt stark.”

”Utöver den här skillnaden mellan industri och konsumentsektorn har vi också skillnaden mellan USA och resten av världen. Den amerikanska konsumenten är den stora ljuspunkten i världen. Börjar vi se en försvagning här kommer vi att hamna i ett svårare läge.”

Vad tror du händer nu?

”De flesta jag talar med hoppas att industrisektorn ska vända upp och att konsumentsektorn ska fortsätta att vara stabil. Nu ser vi dock att den amerikanska arbetsmarknaden börjar försvagas lite. Det gör investerarna lite mer nervösa.”

”Vinstförväntningarna är alldeles för högt ställda. Vi närmar oss nu tidpunkten då bolagen måste guida ner.”

”Vi tror att vinsttillväxten kommer att vara noll nästa år i USA och i EU. Koncensus brukar alltid ligga för högt, men givet att många marknader är närmare sina toppar än dalar är frågan om marknaden i sin helhet verkligen räknar med nolltillväxt nästa år? Svaret är förmodligen nej. Datan från september har varit mycket sämre och den senaste upptrappningen av handelskriget skedde i september.”

Vad är det främst som påverkat industrin negativt?

”Främst är det handelskonflikten. Den stora frågan är om vi kommer att se företag som gör sig av med anställda. Våra ekonomer tror att data kommer att vara svag under de kommande två kvartalen för att därefter förbättras.”

”Även om vi får en recession så behöver den inte bli särskilt djup eftersom vi inte sett de överdrifter som annars brukar vara vanligt vid högkonjunkturer.  Faller marknaderna med 10 procent så skulle vi vara mer positiva igen.”

Vilka andra risker ser du?

”När datan är så svag som den är nu brukar vi få många frågor om konjunkturnedgången och hur illa det kommer att bli. Vi har nästan inte sett någonting av det. Det verkar som om människor underskattar risken för en konjunkturnedgång och att vinsterna då brukar falla med i genomsnitt 10-20 procent. Det verkar som om människor befinner sig i en falsk säkerhet.”  

”Även om handelskriget skulle lösa sig så kommer det att ta tid att återskapa förtroendet igen. Det kommer att ta lång tid att komma tillbaka till där vi var för tre fyra år sedan när det inte fanns några tullar. ”



Morgan Stanleys kontor i London

Vad skulle kunna vända marknaderna?

”En positiv signal om att handelskonflikterna minskar. Det kan vara allt från en vapenvila till en avveckling av tullarna.”

”Under de kommande tre till sex månaderna är vi dock försiktiga när det gäller aktier. Vi är istället överviktade i likvida medel. Jag vet att det är en tuff rekommendation i många europeiska länder med minusräntor. ”

Vad är din syn på att USA handlas till ATH medan europeiska aktier halkat efter?

”Europa är en region med låg tillväxt. Vi är underviktade amerikanska aktier och vi är neutrala till europeiska aktier. Alla är annars underviktade Europa ingen vill äga europeiska aktier och värderingarna är måttliga.”

”Att många europeiska aktier har underpresterat i förhållande till amerikanska aktier har att göra med avsaknad av vinsttillväxt. Under de senaste åtta åren har vi bara sett tvåsiffriga tillväxttal under ett år i Europa”.

Kommer ECB:s nya kvantitativa lättnader att ha någon effekt?

”ECB:s beslut om QE är lite av en ickehändelse för aktiemarknaden. Den här gången kommer QE att ha mycket mindre effekt än tidigare. Vad marknaden nu letar efter är mer fiskala stimulanser. USA började för två år sedan och vi tror att samma sak kommer att hända i Europa, men det kommer att ta längre tid här.”

Tror du att vi kommer att se tullar på europeiska bilar?

”Det är sannolikt att vi får ytterligare tullar på varor mellan USA och EU. Det här kommer att slå mot fordonsektorn. Det som talar för att vi kommer att få se tullar på europeiska bilar är att de flesta saker som den amerikanske presidenten talar om försöker han också genomföra.”

Hur kommer det att slå mot de europeiska marknaderna?

”Det ökar risken för en recession i EU. Ser vi på de fordonsaktierna så är det dock redan väldigt mycket negativt inprisat i dagens kurser även om den initiala reaktionen kommer att vara negativt med en kraftig nedgång. Det som sedan avgör är om vi får en escalation. Får vi det kommer vi att röra oss mot en björnmarknad.”

Vilka marknader ska man undvika då?

”De två marknader som är mest känsliga för detta är Tyskland och Sverige. DAX har dock redan gått väldigt svagt så mycket av detta finns redan i aktiekurserna. Den franska aktiemarknaden har blivit ganska defensiv, men om tullarna drabbar lyxprodukter, som utgör en stor del av den marknaden, så kommer även den franska marknaden att drabbas. De traditionella säkra hamnarna är Schweiz och Storbritannien. Om du jämför dessa två marknader så har den schweiziska marknaden stigit väldigt mycket och är väldigt dyr. Den brittiska aktiemarknaden å andra sidan har underpresterat.”


DAX (blå linje) och OMX30 (grön linje).
 

”Så slutsatsen är att jag tror att den relativa vinnaren på ett utökat handelskrig kommer att bli den brittiska aktiemarknaden. Det beror naturligtvis litegrann på hur Brexitsamtalen slutar, men marknaden är redan svag och mycket negativt har prisats in. Under senaste tre åren har investerare sålt av brittiska aktier. Värderingarna är de lägsta på 30 år.”

Vad ska man leta efter på den brittiska marknaden?

”Storbolagsindexet FTSE100 är väldigt växelkurskänsligt. Runt 80 procent av omsättningen genereras utanför Storbritannien. Jag tror att man ska fokusera mer på den inhemska marknaden och då särskilt på brittiska småbolag på listan FTSE Small Cap. Bolagen på den här listan handlas till ett p/e-tal på 10 och direktavkastningen ligger på över 4 procent. Småbolagen handlas också till tio årslägsta i förhållande till brittiska Mid-Cap bolag.”

”Om du tittar globalt är det få marknader som erbjuder så mycket värde. Storbritannien är en av de få marknader i världen som inte är en värdefälla. Enligt mitt sätt att se det har marknaden redan tagit ut 80 procent av det potentiellt negativa vid en hård Brexit. Det finns alltså fortfarande lite nedsida. Har du en investeringshorisont på över ett år så ser Storbritannien intressant ut. ”

Hur ser du på den tyska aktiemarknaden?

”Tyska inköpschefsindex är riktigt lågt. Den bra nyheten här är att det inte brukar stanna på de här nivåerna särskilt länge.”

”När det väl vänder kommer du att kunna tjäna mycket pengar på att vara investerad i DAX.”

Vad är det som talar för europeiska aktier?

”Europa är en mycket mindre analyserad marknad än den amerikanska. I USA har vi redan sett mycket återköp av aktier och vi har sett fiskala stimulanser i form av skattesänkningar för bolagen. I Europa har vi inte sett mycket av det. Bolagen börjar så smått göra återköp och vi börjar se fler uppköp av riskkapitalbolag särskilt i Storbritannien. Det visar att investerare som ser utvecklingen på lång sikt bedömer att det är billigt nu.”  

”Vi har sett 80 veckor i rad med utflöde från europeiska aktier. Det har vi aldrig upplevt förut. Det är en makalös bortallokering av kapital från Europa. Det mesta har gått in i amerikanska aktier”, säger Graham Secker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -