På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Marginell börsuppgång, oljeaktier upp

Börsen Stockholmsbörsen öppnade lätt uppåt på fredagen. Förhoppningar om framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina, som inleddes på torsdagen i Washington, har förbättrat humöret på världens finansmarknader.

USA:s president Donald Trump sade till reportrar på torsdagskvällen att samtalen gått "mycket bra" och att de väntas återupptas på fredagen.

Sektorvis fick oljebolagen en skjuts uppåt av stigande oljepriser.

Strax före klockan 10 hade OMXS30 ökat 0,1 procent till nivån 1.632. Aktier för 2,2 miljarder kronor hade bytt händer. Bland andra Europabörser var CAC40 i Paris upp 0,4 procent och och DAX i Frankfurt med 1,1 procent medan Londonbörsen backade.

Oljepriset stärktes med närmare 2 procent på morgonen, varav en del beror på rapporter om en ny fartygsattack i Mellanöstern. Bland oljeaktierna på Stockholmsbörsen avancerade Enquest och IPC kring 2 procent medan Lundin Petroleum steg mer måttliga 0,4 procent. I Oslo var Equinor upp dryga procenten.

Gruvbolaget Lundin Mining släppte på torsdagskvällen en så kallad teknisk rapport om den nyligen förvärvade koppar- och guldgruvan Chapada i Brasilien. Rapporten är en blandad konfekt, enligt analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Aktien backade drygt 1 procent i börsens inledning.

Inom storbolagsindex låg byggbolaget Skanska i topp med ett kurslyft på drygt 1 procent, följd av SSAB och Hexagon med liknande uppgångar. På förlorarsidan inom OMXS30 återfanns Astrazeneca och H&M, ned 1,7 respektive 1,4 procent.

Spotlightlistade bettingbolaget Angler Gaming levererade en omvänd vinstvarning på fredagsmorgonen och belönades med ett kursryck på 37 procent.

Åt andra hållet gick probiotikabolaget Biogaia, ned 7 procent efter besked om att det drabbats av leveransförseningar från en av sina leverantörer. Det kommer att påverka försäljning och resultat i både det tredje och fjärde kvartalet 2019.

Gamingbolaget Gaming Corps tappade stort, aktien var ned 34 procent sedan det framkommit att Nasdaq First North överväger en avnotering av aktien.

Medicinteknikbolaget Arjo har fått höjd rekommendation till köp från behåll hos Nordea. Aktien var upp över 5 procent.

På Hoist sänker Nordea Markets sitt råd till behåll från köp, enligt Bloomberg. Aktien sjönk 4,5 procent.

Fredagens fortsatta makroagenda innehåller importpriser i USA klockan kl 14.30 och Michiganindex klockan 16.00.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen 10 oktober

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -