På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

LVMH lyx för portföljen

Aktiekommentar Lyxkonglomeratet rapporterade mycket starka försäljningssiffror i går kväll. Återigen slog man marknadens höga förväntningar. Placera ger tummen upp för rapporten.

LVMH är i vanlig ordning först ut med kvartalssiffror bland de europeiska lyxvaruproducenterna. Världens största lyxvarukonglomerat går från klarhet till klarhet. I går lämnade bolaget försäljningssiffror för det tredje kvartalet. Den regelrätta rapporteringen sker bara på halvårsbasis.

Försäljningsrapporten slog marknadens högt ställda förväntningar. LVMH ökade försäljningen med 11 procent organiskt, förväntat var en ökning på 8 procent. Justerar man för positiva valutaeffekter var försäljningsökningen hela 17 procent.

Den största försäljningsökningen skedde på den japanska marknaden. Där växte bolaget med 20 procent under kvartalet. Asien exklusive Japan ökade med 12 procent i kvartalet. Det är dock en minskning i ökningstakten som under det första halvåret var 18 procent.

Marknaden har varit särskilt orolig för handelskriget mellan USA och Kina, och inte minst att oroligheterna i Hongkong skulle minska efterfrågan betydligt på LVMH:s produkter.

Asien inklusive Japan är den viktigaste regionen och står för 38 procent av LVMH:s totala omsättning

Den europeiska försäljningen imponerar med en tillväxt på 11 procent. Men även Nordamerika ökade försäljningen organiskt med 8 procent.

Mode & Lädervaror, som är det största och viktigast affärsområdet, ökade omsättningen med 19 procent, trots oroligheter i Hongkong. Affärsområdet står för 41 procent av bolagets omsättning och har gruppens absolut högsta vinstmarginal (31 procent)

Under det första halvåret motsvarade intäkterna 61 procent av det samlade rörelseresultatet. Vi tror att pris- och volymhöjningarna har fortsatt att förbättra vinstmarginalen under kvartalet. Bolaget säger i rapporten att efterfrågan är mycket god på Louis Vuitton och Christian Dior-produkter.

Bland övriga affärsområden sticker Vin & sprit ut, med en omsättningsökning på 8 procent. Marknaden förväntade en ökning på 5 procent. Det är två procentenheter högre tillväxt en under första halvåret.

En stabil efterfrågan på Champagne särskilt i Japan och Europa ligger bakom försäljningsökningen. Spritförsäljningen hade en god efterfrågan i USA och en fortsatt hög efterfrågan i Kina.

För 2019 väntar sig marknaden en vinst per aktie på 14,50 euro, vilket motsvarar en ökning med 15 procent. Nästa år väntas ett lyft på dryga 10 procent till 16,10 euro per aktie, enligt Marketscreener. Förbättrad underliggande lönsamhet väntas vara drivkraften.

På 2019-års vinst per aktie är p/e-talet 25 och för 2020 ligger det på 22,9. Historiskt har aktien handlats till p/e 30 när den varit som dyrast och p/e 20 som lägst.

LVMH handlas till premium jämfört med sektorn. Placera tycker premien är befogat då bolaget har lyxvärldens starkaste varumärken i sin portfölj. Samtidigt växer man snabbare än sektorn. Inte minst så visar försäljningsökningen i det senaste kvartalet att bolagets diversifierad varumärkesportfölj har goda defensiva kvalitéer.

Direktavkastningen i LVMH-aktien väntas bli 2 procent respektive 2,3 procent de närmaste åren, och bolaget delar ut 50 procent av vinsten. Bolaget har utdelning två gånger om året. Nästa utdelningstillfälle är den 6 december då bolaget delar ut 2,20 euro.

Placerar tror att den överraskande starka försäljningsrapporten kommer att leda till fortsatta vinstuppjusteringar från analyshusen. Det ser vi som ett bra stöd till fortsatt kursuppgång.

Vi tycker att LVMH, vid sidan av Ferrari, är det bästa alternativ för den som vill exponera sig mot lyxsegmentet på börsen.

Moet Hennessy Louis Vuitton imponerar. Aktien har defensiva kvalitéer och levererar starka siffror trots oroligt konjunkturläge och motvind i Hongkong. Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 374,16 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -