På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mitteregger om det svåra börsåret

Fondkommentar Tillgångsklassen hedgefonder har en bra utveckling i år, men alla fonder har inte hängt med i årets positiva utveckling. Placera har pratat med Max Mitteregger, förvaltaren av hedgefonden Gladiator, som i år upplever det tuffaste året sedan finanskrisen 2008

Är du aktiefondsförvaltare gör du ett bra jobb om du klår ditt jämförelseindex. Är index ner 10 procent och din fond bara backar 8 procent är allt frid och fröjd. När det gäller hedgefonder brukar förväntningarna vara betydligt högre ställda.

Är börsen ner mycket under en period har många investerare förväntningar på en positiv hedgefondsavkastning. Det beror på att hedgefonder har ett brett investeringsmandat med många verktyg i lådan vilket innebär att man både kan gå lång och gå kort finansmarknaden. Och är börserna upp som i år, så förväntar man sig inte att en hedgefond ska visa minusavkastning.

När en hedgefondsförvaltare har fria investeringsmandat och en stark övertygelse som inte stämmer överens med marknadens rörelser, kan dock en hedgefond avvika mycket i avkastning.

Hedgefonden Gladiator är en fond som jag gillar och har skrivit positivt om genom åren. Avkastningsmässigt har fonden ett horribelt 2019, det sämsta sedan finanskrisen. I år har fonden backat med hela 20 procent och när man inte trodde det kunde bli så mycket värre så visade september på ytterligare en blytung månad på minus 6,8 procent.

Jag fick en pratstund med förvaltaren Max Mitteregger.

Vad är det som ligger bakom årets svaga avkastning?

”Till att börja med har jag varit nettokort marknaden i år. Nettoexponeringen har pendlat från 0 till minus 10. Jag har haft rätt när det gäller konjunkturutvecklingen, men helt fel när det gäller börsutvecklingen. Räntorna har ju halverats på ett år, vilket hjälpt och stärkt börsutvecklingen. Samtidigt har prognoserna för många bolag justerats ner, men ändå har kurserna stigit. Hur som helst så har min hedge kostat mycket pengarar då börsen har stigit”, konstaterar Max Mitteregger.

Max Mitteregger (Foto:EFN)

”Samtidigt har flera av fondens långa positioner gått väldigt dåligt. Av fondens tre största innehav, Astrazeneca, Sobi och SAAB, har bara Astrazeneca gått upp. I Sobis fall kanske marknaden har haft en viss oro över Roche som har en konkurrerande produkt som tagit marknadsandelar i USA. Men det tycker jag redan var väl inprisat i aktiekursen vid årsskiftet. Det senaste året har Sobi gjort flera intressanta affärer, då man köpt på sig flera bra produkter – jag tycker Sobi är jättebillig.”

”När det gäller SAAB kan jag svårt att förstå att aktien tappat 15 procent sedan årsskiftet. Aktien är ner 36 procent på ett år. Bolaget har levererat tre rapporter som varit bättre än förväntat. Kanske är investerarna rädda för det negativa kassaflödet. Men där har ju ledningen haft rätt i sin kassaflödesguidning tidigare och säger att från det fjärde kvartalet kommer man att ha positivt kassaflöde. Då börjar man leverera ut flygplanen till Brasilien och Sverige.”

Hur har fondens mindre innehav utvecklats?

”En rad av de mindre innehaven har också gått dåligt. Attendo är ett av de innehav som jag verkligen förstår att det gått dåligt. Där köpte jag på betydligt högre kurser. Efter det har bolaget lyckats lämna tre vinstvarningar på fem månader. Det var ett stort misstag av mig. Om bolaget kan leverera rapporter i nivå med marknadens förväntningar framöver tror jag att Attendo-aktien kan stiga från dagens nivåer. Jag ger aktien ett år till för att se om de lyckas vända bolaget, jag är ju inte så kortsiktig.”

Hur många långa innehav har du i fonden?

”Det varierar över tid men det är oftast mellan 12 och 15 långa innehav.”

Har du gjort några förändringar av de långa innehaven efter deras svaga avkastning i år?

”Nej, det har jag inte gjort. Tar vi de mer spekulativa innehaven som Camurus och Oncopeptides, så har båda bolagen lämnat mycket positiva nyheter i år. Här är jag förvånad över kursutvecklingen. I Oncopeptides drog jag ner lite av innehavet och sålde på 170-kronorsnivån. Men de aktierna har jag köpt tillbaka. Camurus däremot har gått bra efter nyemissionen, men inte sedan årsskiftet. Bolaget har fått godkänt att sälja sina produkter i Europa och Australien. Och efter ett positivt domstolsutslag i USA, kanske man snart kan börja sälja i USA också. Rent generellt är jag förvånad att börsen är så stark, trots all negativ information kring konjunkturen.”

Har du haft stora nettoutflöden ur fonden efter årets avkastning?

”Jag har ju inga insättningar längre. Visst har jag haft utflöden, men de är inte så stora. I princip har fondens förvaltade kapital minskat med årets nedgång. Och jag har ju haft en bra avkastning sedan fonden startade, vilket gör att många investerare är kvar. Men jag tycker synd om de investerare som kom in under fjolåret då börsen gick ner och fonden gick väldigt bra. Tyvärr kan det ju gå dåligt ibland.”

Hur motiverar man sig att gå till jobbet när du är inne i en så här tung period?

”Jag vill ju ta revansch så klart, men jag tar inte mer risk utan gör det jag har gjort under alla år. Jag har varit med så länge och vet att vissa perioder kan det gå riktigt dåligt. Man får ompröva vad man har gjort fel. De långa innehaven har fonden förlorat pengar på, men de tror jag kommer att gå bra på lång sikt. Den stora frågan är hur jag ser på börsen utveckling på sikt. För där har jag förlorat mycket pengar. Jag väljer att ha en fortsatt nettoexponering på runt noll eller lite kort.”

Vad har du för förväntningar på rapportperioden?

”Vi får se vad som händer när rapportperioden kommer. Men analytikerna har justerat ner vinsterna för cykliska bolag och då kan man säga att vinsterna kommit in som förväntat. I bankerna ser jag ingen vinstillväxt alls, men det är väl därför de värderas som de gör. Jag letar ju bolag som växer oavsett konjunktur, SAAB är ett exempel på ett sådant bolag. SAAB:s Q3-rapport är kanske inte det viktigaste kvartalet för dem, men ändå intressant. Jag förväntar mig att Astrazeneca och Sobi levererar det de har kommunicerat. När det gäller Attendo är det viktigt att de kommer med siffror som når upp till marknadens lågt ställda förväntningar.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -