Försiktig börsuppgång, Essity i topp

Börsen Stockholmsbörsen lyckades börja onsdagen med en liten uppgång, i linje med utvecklingen i övriga Europa där flertalet börser steg något efter klockan 9.

Konjunkturinstitutet, KI, har sänkt sina tillväxtprognoser för den svenska ekonomin gällande 2019 och 2020, och konstaterar att högkonjunkturen nu är över. Den svenska ekonomin är nu i stället i en tydlig avmattningsfas, skriver KI.

En rad förändrade aktierekommendationer och riktkurser satte avtryck och bland de bästa branscherna på morgonen fanns råvaror och telekom.

Omkring klockan 10.30 hade OMXS30-index stigit 0,4 procent till 1.612. Aktier för 2,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen i OMXS30 gick bland andra Astra Zeneca och Autoliv starkt med uppgångar på nära 1 procent. Essity gick bäst och steg med dryga procenten, sedan DNB Markets höjt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare sälj.

Svagast i indexet var på morgonen Hexagon med en nedgång på 1,1 procent. Mätteknikbolaget var tillsammans med Electrolux, Swedish Match och H&M ensamma om att ligga på minussidan.

Fönstertillverkaren Inwido föll 5,9 procent till 48:96 kronor, efter att ha fått en sänkt rekommendation till behåll från tidigare köp av Handelsbanken. Riktkursen sänktes samtidigt till 56 kronor från 68 kronor.

IT-återförsäljaren Dustin ökade omsättningen rejält under räkenskapsårets fjärde kvartal och hade en organisk försäljningstillväxt på 11,2 procent. Rörelseresultatet på 102 miljoner kronor var dock lägre än analytikernas förväntningar, som låg på 112 miljoner enligt Bloomberg News sammanställning. Börsen var inte imponerad och aktien tappade 1,7 procent.

Storytel gick i motsatt riktning och steg 1,9 procent. Ljudboksbolagets nya finansiering på ytterligare cirka 300 miljoner kronor bör räcka till dess att bolaget blir lönsamt på ebitda-nivå, tror Pareto i en kommentar till Storytels låneavtal med Swedbank.

Spotlightbolaget Hoodin, som hjälper företag att effektivisera hantering av digital information, har upplevt våldsamma svängningar i aktiekursen den senaste veckan. Onsdagen var inget undantag med ett kurslyft på 35 procent under relativt intensiv handel. Bolaget meddelade på morgonen att man tillsammans med Qmed Consulting gjort erforderliga förberedelser inför en utrullning av ett erbjudande till ett stort antal kunder.

Även Target Everyone, verksamt inom mobil marknadsföring, har haft stora kurssvängningar de senaste dagarna utan några nyheter. Bolaget, som nyligen beslutade om en riktad emission och ett brygglån för att öka kapitalet, följde upp tisdagens 45-procentiga kursrusning med att falla tillbaka drygt 11 procent.

Irlab Therapeutics stärktes 3,2 procent till 37:50 kronor, sedan Redeye höjt värderingen i sitt så kallade basscenario för Irlab till 70 kronor från tidigare 50. Redeyes analyser görs vanligen på uppdrag av bolagen, som ersätter Redeye för analysen.

Pledpharma har tecknat ett utvidgat avtal med Solasia Pharma gällande Pledpharmas läkemedelskandidat Pledox på flera marknader i Asien. Aktien handlades 4,4 procent högre.

Probi, som på tisdagen vinstvarnade för 2019, fortsatte nedåt och tappade 4,2 procent.

Greater Than har beslutat om en riktad nyemission till ett fåtal investerare. Emissionen omfattar drygt 408.000 aktier till en teckningskurs på 66 kronor, motsvarande en rabatt på runt 3 procent från tisdagens stängningskurs. Aktien reagerade positivt på beskeden och lyfte 8,8 procent till 74 kronor.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 9 oktober

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -