Ölbolagen – lönsamma kassakor

Krönika Öl dricks i alla väder och i alla tider. Så har det sett ut i flera tusen år och så kommer det förmodligen förbli under överskådlig framtid. Vi har tittat på de 15 största ölbolagen som kan vara intressanta för att balansera konjunkturkänsligheten i aktieportföljen.

Då och då får vi i redaktionen frågor kring de etiska perspektiven i aktier vi skriver om. Det kan handla om till exempel tobaksbolag, spelbolag eller banksektorn. Vi har ingen formell policy om vad som vi kan och inte kan rekommendera, men det betyder inte att vi inte reflekterar över frågan.

En av de svåraste sakerna med att investera etiskt är att det är svårt att definiera gränser. För om man ska vara strikt så är det i princip alla bolag som på något sätt har negativ inverkan på samhället. Bilar är dåligt för miljön, men essentiellt för vårt samhälle som det ser ut idag. Ett annat exempel är Swedish Match. Tobak är skadligt för hälsan, men det bästa sättet att sluta röka är att börja snusa.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 41 den 7 oktober.

 Läs mer om Börsveckan.

Svårigheter är givetvis ingen ursäkt för att inte försöka. Det viktigaste är här att använda ett helhetsperspektiv där man väger nytta mot nackdel. Ett annat sätt är förstås att bara investera i sådant med en tydlig nytta och få, om några, nackdelar. Hälsovård, förnyelsebar energi osv kan vara områden där sådana investeringar går att finna och det här är också branscher som vi bevakar och där vi köpstämplat en hel del aktier under årens lopp.

Vårt huvuduppdrag är att varje vecka presentera nya uppslag kring branscher och aktier som gemene man kan välja (eller inte välja) att investera i. Det är viktigt med en blandning och var och en får göra sina avvägningar och dra sina egna gränser kring vilka branscher man vill investera i.

I veckans nummer analyserar vi till exempel två bolag inom medtech, en sektor som gör samhällsnytta genom att effektivisera vården. Samtidigt analyserar vi även två bolag inom tobaksbranschen. Det är en bransch som verkligen är i epicentrum vad gäller debatten kring etiska investeringar. Vi har hittat köpvärda aktier i båda branscherna.

En annan intressant bransch som växer stadigt och är konjunkturstabilt är bryggeribranschen, där danska Carlsberg kanske är den mest välkända aktien här i Sverige. Kopparbergs Bryggeri finns också förstås, men är i ett internationellt perspektiv en väldigt liten aktör, mest fokuserat på sin välkända päroncider.

Blickar man utomlands så finns det en hel del stora ölproducenter som erbjuder en stabil tillväxt och hög lönsamhet. Kassakor med andra ord. Det här är en mogen bransch där det också sker en intensiv konsolidering vilket skapar vallgravar och oligopolmarknader i många regioner. Lönsamheten bör därmed kunna bibehållas på en hög nivå.     

Det som också är positivt är att många ölbryggerier har en väldigt bred geografisk omsättningsfördelning vilket minskar riskerna för exempelvis politiska beslut i enskilda regioner (som exempelvis Ryssland som brottas med en för hög grad alkoholkonsumtion bland befolkningen eller Turkiet där regeringen på senare år infört striktare krav för ölförsäljning).

Dessutom har de största bolagen många olika varumärken i produktportföljen som efterfrågas av olika typer av kunder i olika regioner. Carlsberg har till exempel över 300 ölsorter i portföljen.

Vi har nedan tagit fram några intressanta nyckeltal för de 15 största bolagen i branschen. Listan toppas av belgiska Anheuser-Busch InBev med ett börsvärde på över 1 800 miljarder kronor och en omsättning på 540 miljarder. InBev bildades genom en fusion 2004 av Belgiens Interbrew och Brasiliens AmBew och köpte sedan amerikanska Anheuser-Busch år 2008 och tog in på det sättet en av världens mest sålda ölsorter, Budweiser, i sortimentet. 2016 köptes bland annat SABMiller som på den tiden var tvåa störst på marknaden och Anheuser-Busch Inbev förstärkte sina positioner runt om i världen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -