Fullt fokus på Powell och tullkriget

Makroveckan Det blev en lite sur star på oktober med svaga konjunkturdata men också med hopp om nya, amerikanska räntesänkningar. I vecka som kommer lär det därför bli stort fokus på amerikanska räntesignaler men också på handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Finansmånaden oktober har fått en riktigt sur start. Den svenska börsen backade med 2,8 procent i förra veckan. I linje med börserna i Europa. Den amerikanska börsnedgången stannade däremot på 0,3 procent efter en stark avslutning på veckan.

Oljepriset fortsätter nedåt och Brent-oljan handlas nu strax över 58 dollar per fat.

Att det blev en nervös start på oktober beror i första hand på dystra signaler kring tillväxten i världen. Sverige stack dessutom ut i sammanhanget när inköpschefsindexen för september hamnade klart under förväntningarna i såväl industrin som tjänstesektorn. Därmed börjar den svenska bilden se lite mer ut som i övriga Europa och till och med lite sämre vad avser tjänstesektorn.

Även i USA var det mest dystra konjunktursignaler men veckan räddades av fredagens sysselsättningssiffror för september. Hygglig sysselsättningstillväxt parat med låga löneökningar var tydligen precis vad marknaden vill se. Det ökar sannolikheten för att den amerikanska centralbanken levererar nya räntesänkningar trots en rekordlåg arbetslöshet på 3,5 procent i september.

Samtidigt kan det konstateras att de amerikanska marknadsräntorna sjönk rejält under veckan. Tvåårsräntan sjönk med hela 0,23 procentenheter medan tioårsräntan backade med 17 räntepunkter till 1,52 procent.

Mot den bakgrunden lär det bli stort fokus på tisdagens tal av Fed-chefen Jerome Powell, onsdagens publicering av det penningpolitiska protokollet samt torsdagens inflationssiffror. Allt har potential att få till ganska stora marknadsrörelser.

Ändå lär nog allra mest intresse riktas mot de handelsförhandlingar mellan USA och Kina som inleds på torsdag. Inte minst som det kommit lite negativa signaler från kinesiskt håll under helgen, vilket kan leda till en sur start på veckan. Men det krävs nog inte mycket av positiva signaler från handelsmötet för att få investerarna på gott humör igen.

Vi får nog dessutom räkna med att det blir en hel del fokus på Brexit-processen under veckan som kommer. Tiden börjar rinna ut för Boris Johnson att presentera en ny plan kring Brexit som både EU och det brittiska parlamentet kan acceptera. Allt färre tror att det är möjligt innan EU-toppmötet den 17 oktober och ska Johnson, enligt lag, tvingas begära en förlängning av utträdesdatum. Något som han strakt motsätter sig.

Närmare hemmaplan har vi att se fram mot hårda data kring utvecklingen i industrin på tisdag, Konjunkturinstitutets nya prognoser samt, sist med inte minsta, inflationssiffrorna för september på torsdag. Det sistnämnda kan bli den slutgiltiga spiken i kistan för Riksbankens planerade räntehöjningen eftersom inflationstakten väntas sjunka ytterligare. Nu ner till 1,2 procent, enligt analytikernas prognoser.

Värt att hålla koll på är även de norska inflationssiffrorna samma dag eftersom Norges bank också har räntehöjningar på sin agenda. 

 

Måndag

Veckan inleds lugnt på makroområdet med Sextix mätning av investerarförtroendet i EMU-området som huvudnummer. Den väntas ha backat en aning. Det mesta av marknadens fokus lär dock ligga på de nya, och mer negativa nyheterna kring de kommande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

 

Tisdag

Intressanta hårda data kring utvecklingen för svensk industriproduktion och orderingång, framför allt mot bakgrund av förra veckans svaga inköpschefsindex. Visserligen är inte mätperioderna desamma men eventuellt svaga siffror från SCB lär få många analytiker nervösa inför höstsiffrorna. Fed-chefen Jerome Powell håller tal och har chans att kommentera förra veckans amerikanska data, som var åt det svagare hålet, och vad det kan betyda för räntan i samband med oktobermötet.

 

Onsdag

Konjunkturinstitutet publicerar en uppdaterad prognos och det är väl ingen vild gissning att de tvingas justera ner prognoserna ännu en gång. Frågan är vad det tror om en möjlig vändning under 2020. Protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte publicerar och marknadsaktörerna lär leta efter signaler på vad som kan trigga banken till ytterligare räntesänkningar.

 

Torsdag

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina inleds i Washington. Vi väntar oss inga underverk men det kan räcka med lite positiva tongångar för att få finansmarknaderna på gott humör. Annars är det här en dag med stort inflationsfokus. Vi är mest nyfikna på de norska och svenska siffrorna eftersom de är de enda centralbankerna som har fortsatta räntehöjningar på agendan. Marknaden i stor lär nog ändå tycka att de amerikanska siffrorna är de mesta intressanta.

 

Fredag

Under en ganska tunn dag i övrigt lär det mesta av marknadens fokus hamna på de fortsatta handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Nu ska vi förhoppningsvis börja få en klarare bild av hur förhandlingarna löper. Säkrast att räkna med att det kan bli en nervös avslutning på finansveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -