Bästa hedgefonderna senaste kvartalet

Fondkommentar Att volatiliteten är tillbaka på de globala finansmarknaderna ser inte ut att skrämma alla aktörer. Placera har listat hedgefonderna som spela sina kort rätt det senaste kvartalet.

Det senaste kvartalet har erbjudet en palett av möjligheter för de aktörer som ”bettat rätt”, när marknaden har svårt att veta vilket ben den ska stå på kring den globala konjunkturen, handelskriget centralbankerna och Brexit. Vissa dagar har det varit ovanligt stora rörelser på börserna, valutamarknaden och inte minst bland råvaror och då särskilt oljan.

Trots mycket oro har finansmarknaderna stigit under årets tredje kvartal. Stockholmsbörsen har lyckats stiga med knappt två procent, vilket gör att den klår globalt aktieindex, mätt i svenska kronor på marginalen under perioden. Samtidigt har det nordiska hedgefondsindexet Nordic Hedge Index rört sig i sidled under kvartalet, men en marginell uppgång på 0,2 procent. Men det skiljer mycket i avkastning mellan hedgefonderna som är vinnare och förlorare under kvartalet.

Kvartalet har inte varit till den svenska kronans fördel. Den amerikanska dollar har stärkts från 9,36 kr till 9,83 kr en nätt uppgång på dryga 6 procent. Det har gjort att utländska dollartillgångar stigit i värde för en svensk fondsparare.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se avkastningen det senaste kvartalet. Och vinnarlistan skäms inte för sig. Av de 15 bästa hedgefonderna, så har den sämsta haft en avkastning som klår både Stockholmsbörsen och globalt aktieindex.

Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivåer. Men det är uppenbart att vi hittar många hedgefonder som verkar på de globala finansmarknaderna och inte på Stockholmsbörsen, vilket gör att deras avkastning tills stor del gynnas av den starka dollarrörelsen.

Fonder 3 mån. % i år % 1 år %
Amundi Fds Volatil Wld A USD C 8,2 4,5 15,7
Peak Global Macro (A) SEK 7,6 1,9 -4,4
Lynx Dynamic 7,4 23,7 19,1
LO Funds Alt Risk Premia USD PA 7,4 17,6 11,1
HSBC GIF Multi-Asset Style Factors AC 5,8 - -
Schroder ISF Strategic Bd A Acc USD 5,6 17,5 14,0
European Alliance RPM Evolving CTA ER 4,8 10,4 4,6
Elementa 4,5 6,3 7,4
SEB Diversified C SEK - Lux 4,5 21,0 12,3
Pacific Precious A 4,5 14,4 17,6
Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU 4,4 11,3 9,4
PriorNilsson Idea 3,5 14,4 9,4
Rhenman Global Opportunities L/S RC1 SEK 2,8 24,2 0,7
DNB Fund TMT Abs Return retail A (SEK) 2,8 -2,0 2,0
Länsförsäkringar Multistrategi 2,6 7,9 1,5
Index      
Hedge Nordic 0,2 3,7  
SIX Return Index 1,7 7,2  
MSCI All Countries World Index 1,6 9,8  
Källa: Avanza & Morningstar den 30 sept 2019      

 

Vi hittar fonden Amundi Fds Volatil Wld A USD C med en imponerade avkastning på drygt 8 procent i toppen. Fonden investerar i olika typer av derivatinstrument för att få en exponering mot den implicita volatiliteten på aktiemarknaden. Fondbolaget Amundi har lång erfarenhet av att handla volatilitetsstrategier, det har man gjort sedan år 2000.

Det är en hedgefond som fungerar som bästa när det är oroligt och volatiliteten ökar på finansmarknaden. En strategi som har fungerat väl det senaste kvartalet vilket gör att årets avkastning landar på plus.

I sitt senaste månadsbrev säger förvaltarna att volatiliteten är felprissatt och de tror att volatiliteten på aktiemarknaden kommer att fortsätt att stiga från vad de anser vara väldigt låga nivåer. De utesluter inte att vi under hösten och vintern kommer att få se enskilda börsdagar med kraftigt stigande volatilitet.

Den svenska hedgefonden Peak Global Macro har haft ett starkt kvartal med en avkastning på 7,6 procent. Fonden investerar genom långa och korta positioner i alla fyra stora tillgångsslag: Aktier, räntor, valutor och råvaror.

Lynx Asset Management som räknas till en av världens främsta aktörer inom kvantitativ kapitalförvaltning har letat sig in på listan med sin fond Lynx Dynamic som stigit 7,4 procent under kvartalet. Och årets avkastning är hela 24 procent.

Lynx Dynamic har en kvantitativ investeringsfilosofi och placerar brett i flera tillgångsslag som råvaror, aktier, obligationer och valutor. Och den räknas som en trendföljande CTA-hedgefond.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att september gav ett negativt resultat för fonden. Man fick positiv avkastning från aktier och valutor som inte lyckades kompenserade för de förluster som uppstod inom räntor och råvaror. Men kvartalet som helhet blev alltså bra.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -