Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i ett fastighetsbolag och en återförsäljare av byggprodukter. Men det varnas för säljsignaler i en aktie.

Under måndagen steg marknaden svagt med 0.23 procent och Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde på 624 punkter. Indexet befinner sig just nu mellan stödet vid cirka 618 punkter och motståndet vid cirka 627 punkter. Ett etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera den framtida riktning. Ser vi till den övergripande tekniska bilden är den i grunden fortsatt positiv med utveckling innanför en stigande trendkanal på medellång sikt.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 53 på kort sikt och i 49 på lång sikt. Det indikeras därmed att det i stort sett är jämvikt mellan optimister och pessimister på marknaden på kort- och lång sikt. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 471 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 136. Köpandelen på månadsbasis är därmed 78 procent. På årsbasis är köpandelen 76 procent.

Indexet är totalt sett tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att rekommendationen för indexet kan svänga från en dag till annan.

 

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har brutit upp ur den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Det signalerar en starkare stigningstakt och en ökande optimism bland investerarna. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp ur stigande trendkanaler.

Nyligen bröt kursen upp genom motståndsnivån runt 206 kronor som nu utgör en ny stödnivå vid eventuella reaktioner tillbaka. Aktiekursen saknar nya motståndsnivåer och brottet upp genom den förra signalerar vidare uppgång. Aktien är svagt positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Vi har identifierat en stigande trendkanal på grafen för kort och medellång sikt i återförsäljaren av bygg- och heminredningsprodukter, Bygghemma. Aktiekursen har nyligen brutit upp ur den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Det öppnar upp för en starkare stigningstakt och signalerar en ökad efterfrågan och att det finns ett överskott av köpare i aktien. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp ur stigande trendkanaler.

Aktiekursen saknar i dagsläget motstånd vilket stärker utsikterna. Vid reaktioner ned återfinns stöd runt 41.40 kronor. Ett positiv momentum indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare. Aktien är svagt positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kommunikationsteknologibolaget HMS Networks har brutit ned ur den fallande trendkanalen som vi identifierat på grafen för kort och medellång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt och Investtechs forskningsresultat på brott ned ur fallande trendkanalvisar till en årlig avkastning som varit -24.7 procentenheter sämre än genomsnittlig börsutveckling.

För cirka en vecka sedan identifierade våra algoritmer en negativ rektangelformation där målkursen runt 129 kronor nu är uppnådd men formationen signalerar fortsatt vidare nedgång. Aktiekursen har under de senaste månaderna brutit ned genom tidigare stödnivåer runt 160 kronor, 146 kronor och här senast 133 kronor. Dessa nivåer utgör idag motstånd och brott upp genom motstånden skulle stärka utsikterna. Aktienkursen har annars starkt stöd runt 118-119 kronor på medellång och lång sikt. Aktien är svagt negativ på insiderhandel och är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att genomsnittsaktien som brutit upp en stigande trendkanal har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -