På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så får du tillbaka skatt på gåvan

Skatt Från och med den 1 juli i år kan du som ger pengar till välgörenhet få minskad skatt med 25 procent av gåvobeloppet. Läs hur du gör för att uppfylla villkoren.

Hittills har Skatteverket godkänt 42 organisationer som gåvomottagare som berättigar skattereduktion. Läs vilka det gäller här. Flera av Sveriges största hjälporganisationer saknas för tillfället på listan, däribland Barncancerfonden, Röda Korset och Rädda barnen, men listan uppdateras löpande.

Det är du själv som måste kontrollera vid varje gåvotillfälle att organisationen du gett pengarna till är godkänd av Skatteverket. Alltså räcker det inte att mottagaren av din gåva finns med på listan, den måste varit godkänd vid tidpunkten för att du gav pengarna. Dessutom finns en rad beloppsgränser:

- Minst 200 kronor per gåvotillfälle

- Minst 2 000 kronor per år (gäller även 2019)

- Som mest kan du få 1 500 kronor i reducerad skatt, vilket betyder att du får skattereduktion upp till gåvor på 6 000 kronor per år.

Du måste ange ändamål för gåvan

Du kan bara få skatteavdrag för pengagåvor och det måste gå till social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Därför vill Skatteverket att du meddelar hjälporganisationen vad själva ändamålet för gåvan så att den vet ifall gåvan ska ingå i underlaget för skattereduktion och därmed lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Att ange ett ändamål för pengarna är något som gåvomottagaren ofta kan hjälpa till med enligt Skatteverket. Men en snabb genomgång av några av de största välgörenhetsorganisationerna som hunnit bli godkända för skattereduktion visar att långt ifrån alla har information om hur man ska gå till väga. Skatteverket i sin tur hänvisar till gåvomottagaren. Är du osäker kan du alltid fråga organisationen du vill ge pengar om du måste ange ändamål och hur du i så fall gör det.

Bra att veta är att de 2 000 kronor per år som du måste ge för att få reducerad skatt inte måste ges till en och samma mottagare. Men varje enskild gåva, alltså även om den är till en och samma organisation, måste vara minst 200 kronor.

 

Undvik insamlingsbössan om du vill ha skattereduktion

Tänk på beloppsgränsen om du är månadsgivare

Många som ger pengar till välgörenhet gör det genom att vara månadsgivare. Att tänka på då är att månadsbeloppet måste vara minst 200 kronor för att du ska få dra av skatten. Det kostar dig alltså lika mycket att ge 150 kronor som att ge 200 kronor i månaden om du utnyttjar skatteavdraget.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -