Köpvärda fonder i april - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret ha bjudit på en hög avkastning på de globala finansmarknaderna, trots att det svängt mycket vissa enskilda månader.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2019.

Det har varit en bred uppgång på världens börser det senaste halvåret. Stockholmsbörsen har haft en bra avkastning på drygt 8 procent. Men har faktiskt på marginalen fått stryk av de europeiska kusinerna på kontinenten som trots ett ständigt flöde av ganska svaga makrodata lyckats avkasta knappt 9 procent.

De amerikanska börserna har fortsatt ånga på och har i svenska kronor en uppgång på över 13 procent. Det har hjälpt till att lyfta globalfonder till en avkastning över 10 procent under halvåret.

Tillväxtmarknaderna har haft det kämpigare, uppgången för breda tillväxtmarknadsindex är runt 4 procent. Den skrala avkastningen beror till stor del på att Asien har haft det tufft. Kinesiska aktier inte har haft någon stark utveckling när handelskonflikten har eskalerat under perioden. Lägg till Hongkong demonstrationer, så är det faktorer som drar ner investerarnas vilja till regionen.

På tillväxtmarknaderna har Moskvabörsen varit den klart lysande stjärnan med en avkastning på drygt 18 procent. Den har dragit med sig Östeuropafonderna till en närmare 15-procentig avkastning. En Östeuropafond har normalt mellan 50 och 60 procent investerat i ryska bolag.

Jag har skrivit det många gånger, kronan har fortsatt att sjunka i värde mot både den amerikanska dollarn och euron. Dollarn har stärkts med över 5 procent och euron med knappt 3 procent det senaste halvåret. Det ökar värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna.

Den gynnsamma börsperioden har gjort att alla Placeras fondval är på plusavkastning det senaste halvåret. Men det är tydligt att några av Placeras indexfondsval inte har levererat i nivå med sina respektive kategorisnitt. Något vi redan såg i förra månadens utvärdering. Sex av fonderna har utvecklats i nivå med eller bättre jämfört med sina kategoriindex. Något som vi inte är riktigt nöjda med.

Bästa avkastning under perioden har för andra utvärderingsmånaden i rad UB Infra som investerar i börslistade infrastrukturbolag i huvudsak i OECD-länder.  Det som är värt att notera är att fonden har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder.

Hack i häl kommer faktisk en blandfond med bara 60 procents aktieexponering, det är en riktigt bra prestation. Det är den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond. Den har haft en avkastning som är bättre än Stockholmsbörsen och nästan levererat dubbel avkastning mot kategorisnittet för ”Blandfonder-SEK, balanserad”. Fonden investerar 60 procent i aktier med bra och stabil utdelning. Investor B är fonden största innehav. En aktie som stigit närmare 17 procent det senaste halvåret inräknat årets utdelning på 9 kronor.

C Worldwide Sweden Small Cap 1A var nytt fondval inför april. Tanken med småbolag har varit rätt för det senaste halvåret. Svenska småbolagsfonder haft en stark avkastning på 9,8 procent, vilket är mer än fonder inriktade på stora svenska bolag som avkastat 7,8 procent.

Nu har inte C Worldwide Sweden Small Cap 1A inte riktigt lyckats komma upp till kategorisnittets avkastning. Det har sannolikt att göra med att den har fondkategorins lägsta risk mätt i standardavvikelse det senaste året, med låga 12,6 mot snittet på hela 16,9 för liknanden fonder.

De två andra blandfondsvalen Sensor Sverige Select och indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har levererat positiva resultat. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har inte lyckats klå sitt kategorisnitt. Som sagt det ser ut som det senaste halvårets volatilitet inte gynnat indexfonder.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige har båda haft stabil avkastning. IKC Avkastningsfond har lyckats mycket bra och levererat en riktigt bra avkastning under perioden.

Spiltan Räntefond Sverige har stigit med en procent, men fonden har inte klarat av att nå upp till avkastningen för sin fondkategori på 1,5 procent. Men då ska man ha i bakhuvudet att fonden hör till den med klart lägst risk i fondkategorin med sina 0,5 procent mot 1,2 procent för fondkategorin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -