Världskonjunkturen är veckans fokus

Makroveckan Konjunkturoro pressar börshumöret medan hoppet om att handelsförhandlingarna ska röra sig framåt ökar riskaptiten. Den här veckan är det mest världskonjunkturen som är i fokus.

Trots att flertalet börser piggnade till mot slutet av förra veckan så är det mest minus när hela veckan ska summeras. Den svenska börsen sjönk med 1,1 procent medan den amerikanska nedgången stannade vid 1,0 procent.

Det går lite upp och ner med oro för världskonjunkturen som sänke medan tecken på att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina rör sig framåt får börshumöret att lyfta. Nya förhandlingar på toppnivå ska inledas den 10 oktober, enligt de senaste uppgifterna.

Svaga konjunkturdata fick även räntorna att vända ner och det bidrar väl också till att oljepriset har sjunkit. Brentoljan handlas nu kring 61,5 dollar per fat och därmed har i stort sett hela oljeprisuppgången, sedan attacken mot saudiska oljetillgångar, reverserats.

När det gäller konjunkturen så den kommande veckan fylld med högintressanta siffror.

Tisdagen blir en riktigt tung dag när inköpschefsindexen för industrin publicerats. Vi har redan fått preliminära siffror som var mycket svaga för EMU-området medan det ser något bättre ut i Kina och USA. Det svenska inköpschefsindexet väntas i sin tur fortsätta att ligga en bit över den viktiga 50-nivån men vi vill ändå lyfta ett varningens finger för att de kan bli lite sämre siffra än väntat.

På torsdag är det dags för inköpschefsindexen från tjänstesektorn. Här ska det se lite bättre ut än i industrin. Det är sannolikt viktigt för börshumöret att tjänstesektorn fortsätter att hålla emot eftersom det håller hoppet om en konjunkturvändning vid liv.

Veckan avslutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för september. Frågan är dock hur marknaden kommer att reagera på olika utfall. Starka arbetsmarknadssiffror minska sannolikheten att Federal Reserve levererar ytterligare stimulanser i närtid medan svaga siffror kan väcka en del frågetecken kring amerikansk konjunktur. Sysselsättningssiffror i linje med förväntningarna torde vara bästa möjliga utfall. 

På politikområdet lär det också hända en del när både Donald Trump och Boris Johnson är utsatta för hård press. Det ska dock inte behöva leda till någon särskild panik på de finansiella marknaderna.

Måndag

BNP-tillväxten i Storbritannien lär ha backat under det andra kvartal, vilket givetvis väcker en del frågor kring hur stöket kring Brexit påverkar brittiskt ekonomi. Brittiska företag bli i alla fall allt mer oroade över hur effekten kommer att se ut framöver. Arbetslösheten i EMU-området väntas ligga still på 7,5 procent.

Tisdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det svenska indexet väntas visserligen ha sjunkit något men ska fortfarande hanka sig över den viktiga 50-nivån och det ser därmed betydligt bättre ut här än i stora delar av övriga Europa. Viktigast för marknadshumöret är det amerikanska indexet som väntas ticka upp en bit i september.

Onsdag

Ganska lugnt på makrofronten med de amerikanska ADP-mätningarna över sysselsättningsutvecklingen i september lär röna visst intressen. Framför allt inför fredagens officiella sysselsättningssiffra. En ”lagom” hög siffra är sannolikt bäst för börshumöret eftersom det håller kvar tankarna på att Federal Reserve kan sänkan räntan ytterligare en gång innan årsskiftet.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Det är viktiga för börshumöret att tjänsteindexen visar på lite bättre resultat än industriundersökningarna. Då kan hoppet om en konjunkturväntning hållas vid liv.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för september. Det här blir en liten rysare för marknaden. Höga utfall är visserligen positivt för synen på den amerikanska konjunkturen men gör det samtidigt mindre sannolikt med nya stimulanser från den amerikanska centralbankens sida. Håll särskild koll på löneutvecklingen eftersom ett högt utfall här blir extra problematiskt för marknaden att hantera.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -