Ett ofrivilligt byte i PPM-portföljen

Så gör jag Den här artikeln skulle inte finnas, men kom till då min PPM-portfölj tappar en av sina fonder. Det gör att jag passar på att se över mitt PPM-sparande och gör ett ofrivilligt fondbyte.

Även jag drabbas av den stora förändringen som görs i premiepensionssparandet. Nu är det mitt senaste fondbyte som drabbas. I början på februari tog jag in infrastrukturfonden UB EM Infra i PPM-portföljen. En fond som nu lämnar och avregistreras från fondtorget.

Totalt har PPM-sparandet levererat knappt 25 procent sedan årsskiftet, genom sin valutadopning har den klått Stockholmsbörsen i år. Den amerikanska dollarn har sedan årsskiftet stigit med närmare 10 procent i värde, vilket gynnat framförallt dollartillgångarna som i princip finns alla mina fondval.

Fond Förändring i år Fördelning % Avgift % Fondnummer
DNB Teknologi  32 12 0,52 191676
East Capital Östeuropa 29 12 0,66 442483
AP7 Aktiefond 28 52 0,09 581371
Placeringsfond UB EM Infra 12 12 0,73 744581
Tundra Sustainable Frontier Fund -1 12 0,86 861229
Totalt  25% 100% 0,37%  

 

Den bästa avkastning har teknikfonden DNB Teknologi som stigit hela 32 procent sedan årsskiftet. Bredden i uppgången är påtaglig. Av fondens tio största innehav som utgör halva fondens värde har sex av bolagen stigit mer än 32 procent sedan årsskiftet. Störst uppgång av de stora innehaven har franska betal- och elektroniska transaktionsbolaget Ingenico Group som är fondens näst största innehav, det har stigit hela 87 procent.

Men det klart största bidraget till årets PPM-fondsavkastning kommer från AP7 Aktiefond som stigit drygt 28 procent. Och AP7 Aktiefond väger ju helt klart mest i fondportföljen med sina 52 procent.

Vi hittar åtta teknik- och tillväxtbolag bland fondens tio största innehav samt den amerikanska storbanken JP Morgan Chase och hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson i AP7 Aktiefond. Två bolag väger mer än 2 procent vardera i fonden och det är Apple och Microsoft, vilket får anses mycket med tanke på att fonden investerar i över 3 300 aktier.

Microsoft har stigit med över 37 procent sedan årsskiftet mätt i amerikanska dollar. Ändå lyckas Apple klå det med en 4- procentig uppgång inräknat årets utdelningar, till 220 dollar per aktie. Vid årsskiftet kostade en Apple-aktie bara 157 dollar. Det är tydligt att de globala investerarna föredragit de riktigt stora bolagen i år när börsoron kommit tillbaka till aktiemarknaden. Och de är ju trots allt ett och tvåa i världen mätt i börsvärde.

Men nu tillbaka till fondvalen. Jag är tvungen att genomföra ett nytt fondval senast den 3 oktober om inte kapitalet ska föras över till AP7 Såfa. Sagt och gjort så väljer jag PriorNilsson Realinvest A. Fonden har ett tydligt fokus på realtillgångar, som levererat en hög avkastning till en riktigt låg risk med tanke på att fonden investerar i aktier.

Det finns flera faktorer som talar för realtillgångar. Det är relativt kapitalintensiva verksamheter som gynnas av ett fortsatt lågt ränteklimat. Och om handelskriget fortsätter och sänker den globala tillväxten är det en av få tillgångar som är defensiva och skapar vinsttillväxt genom långa och oftast inflationsjusterade avtal.

PriorNilsson Realinvest A är en aktivt förvaltad aktiefond som har särskilt fokus på nordiska bolag med en stor andel reala tillgångar, som exempelvis bolag i fastighetsbranschen, skogsindustrin, råvaruindustrin och kraftindustrin.

Fonden förvaltas aktivt av Torgny Prior och PO Nilsson. De har lång erfarenhet av aktieförvaltning och fonden startade 2013.

Torgny Prior och PO Nilsson

Investeringsprocessen är analysdriven med fokus på fastighetsbolag, skog- och råvarubolag samt infrastrukturbolag. I första hand använder de fundamental aktieanalys för att identifiera bolag där man bedömer att det finns en attraktiv riskjusterad avkastningspotential. Stor vikt läggs på att förstå bolaget snarare än att analysera makroekonomiska data. En viktig del i investeringsprocessen är att förstå och analysera marknadens förväntningar. För att se vad som är reflekterat i aktiepriset.

Den aktiva förvaltningen med avvikelse från index är tydligt, SCA-aktien är fondens största innehav. Stora bolag väger 16 procent medelstora 30 procent och hela 54 procent är småbolag. Fastighetssektorn utgör knappt 40 procent. Näst största sektor är råvaror på 23 procent.

Fondens avgift är i sedvanlig ordning kraftigt rabatterad hos Pensionsmyndigheten. Den är endast 0,66 procent jämfört med 1,6 procent utanför PPM-systemet. Totalt landar fondportföljens avgift på 0,35 procent.

Här nedan är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Jag fördelar värdet jämnt mellan fyra av fonderna och har AP7 Aktiefond som bas på 52 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -