Förvaltare: Köpläge i Kinas läkemedel

Fonder Det ser ljust ut för kinesiska läkemedelsbolag nu, efter några tunga år. Det säger den kinesiska hälsovårdsförvaltaren Yan Yang på Atlantis till Placera.

En åldrande befolkning, en snabbt växande medelklass med högre förväntningar på hälsovård och en fortsatt hälsovårdsreform är drivkrafterna för Kinas börsnoterade hälsovårdssektor.

Yan Yang är tillvardags stationerad i Hongkong där hon förvaltar Atlantis China Healthcare fund, som är en av världens första kinesiska hälsovårdsfonder. Fonden har i år stigit runt 25 procent i lokal valuta.

”Den kinesiska läkemedelsindustrin har förändrats mycket under de senaste 30 åren. I slutet på 1980-talet var det stort fokus på kapacitet och att producera generikaläkemedel. Först 2009 kom den första kinesiska hälsovårdsreformen. Den fokuserade på att tillhandahålla läkemedel så att medborgarna skulle ha råd med det. Staten investerade mycket i sektorn, vilket gjorde att det var en gyllene period för läkemedelsaktier mellan 2009 och 2013. Hela sektorn hade tvåsiffrig tillväxt och nästan alla bolag tjänade pengar”, säger hon.

Yan Yang

Den andra reformen 2015 kom med ett tydligt fokus på läkemedelskvalitet, standardiseringar och snabbare läkemedelsgodkännande.

”Man har under de senaste åren genomfört flera förändringar på myndighetsnivå för att få ordning på korruptionen, och skapat den ny kinesiska läkemedelsmyndigheten NMPA. NMPA har höjt kraven för läkemedelsprövningar och läkemedelsgodkännande de senaste åren. Något som har varit tufft för den kinesiska läkemedelsindustrin, då bolagen har behövt investera mer för att höja kvaliteten samtidigt som det tagit längre tid för läkemedelsgodkännande. Det har minskat priset på generikaläkemedel i Kina, vilket skapat marginalpress för många kinesiska läkemedelsbolag som historiskt producerat mycket generika.”

”Det har skapat svag avkastning för aktierna i den kinesiska läkemedelsindustrin under några år. Men i år ser det ut som en turn-around. Och de ledande kinesiska läkemedelsbolagen har faktiskt gjort stora förbättringar och höjt kvaliteten betydligt och fokuserar mer på forskning och utveckling. Och inte minst så vet man hur spelplanen ser ut nu med en ny statlig läkemedelspolicy och en stärkt läkemedelsmyndighet.”

Budskapet från Yan Yang är att den kinesiska läkemedelsindustrin står inför en ljus framtid. De viktigaste faktorerna bakom en ny tillväxtfas inom kinesisk läkemedelsindustrin är en snabbt ökande medelklass i kombination med en åldrande befolkning. Något som gör att majoriteten av sjukdomarna i Kina numera är kroniska sjukdomar och växer med den åldrande befolkningen. Infektionssjukdomar var tidigare var den vanligaste sjukdomsformen.

Vilken typ av bolag kinesiska hälsovårdsbolag investerar du i?

”Vi gillar de stora kinesiska läkemedelsbolagen som är marknadsledare inom olika delar av kroniska sjukdomar som cancer och diabetes, och satsar mer kapital på forskning och utveckling. Den typen av bolag tror vi är bäst positionerade för att dra nytta av denna trend."

Fem största innehaven i Atlantis China Healtcare Fund
Jiangsu Hengrui Medicine 10,0% Onkologibolag
AIA Group 9,3% Hälso- och sjukvårdsförskringsjätte
Golden Meditech 8,3% Hongkongbaserat medicinteknikbolag
CSPC Pharameutical Group 6,7% Stor tillverkare av läkemedelsingredienser
Sino Biopharmaceutical 5,3% Biomedicinbolag inom ögoninfektioner och hepatit
Källa: Atlantis Investment Management 40%  

 

"De kinesiska läkemedelsbolagen inom kroniska sjukdomar kommer att ta större marknadsandelar på bekostnad av de stora internationella läkemedelsbolagen. Det beror på att i slutet på dagen är det staten som betalar stora delar av läkemedelskostnader. Regeringen har sjösatt ett nytt inköpsprojekt av läkemedel, som heter GPO som tar bort stora delar av kostnaden för olika mellanhänder inom läkemedelsdistribution. Målet är att få ner läkemedelskostnaderna, vilket gynnar bra generiska konkurrenter till de stora internationella läkemedelsbolagen.”

Påverkas den kinesiska hälsovårdssektorn av handelskonflikten?

”Visst påverkas kinesiska läkemedelsbolag då de är börsnoterade och har en marknadsrisk. Även de aktierna sjunker i pris när de kinesiska börserna sjunker, fast hälsovårdssektorn och läkemedel inte är med i handelsavtalsdiskussionerna mellan USA och Kina. Därför har jag en extra stor kassa i fonden nu så jag kan köpa de stora kinesiska läkemedelsbolagen om de sjunker när börserna går ner.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -