Konjunkturvändningen känns avlägsen

Makrokommentar Det var ingen rolig läsning när september månads preliminära inköpschefsindex för EMU-området rullades ut under måndagsmorgonen. Det sammanvägda inköpschefsindexet för industrin och tjänstesektorn föll till 50,4.

Den är den lägsta nivån på lite drygt sex år och klart under förväntningarna om att den sammanväga indexsiffra skulle ligga kvar på de 51,9 den noterade i augusti.

Indexet för industrin sjönk från 47,0 i augusti till 45,6 i september och ligger nu klart under den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Tjänsteindexet klarade sig något bättre med en nedgång till 52,0 jämfört med 53,5 föregående månad. Men som Markit, som genomför undersökningarna, kommenterar så ökar nu risken att svårigheterna i industrin sprider sig till tjänstesektorn.

Tysk industri fortsätter att vara det stora släpankaret. Här sjönk industriindexet ner till närmast katastrofdåliga 41,1 jämfört med redan låga 43,5 föregående månad. Det är den sämsta siffran sedan finanskrisen 2009 och som Markit konstateras så pressas den tyska industrin nu från flera håll. Handelskriget med dess negativa effekter på investeringsviljan, osäkerheten kring Brexit och en kris i bilindustrin. Inte konstigt att det torkar ut i orderböckerna.

I tjänstesektorn ser det visserligen något bättre ut med ett index på 52,5 men det är samtidigt en ganska ordentlig nedgång från förra månadens riktigt anständiga 54,8. Det ser nu ut som den svaga industrikonjunkturen börjar dra med sig tjänstesektorn. Något som inte bådar så gott inför framtiden. De finanspolitiska åtgärder som diskuteras i Tyskland ser, om de realiseras, ut att komma i rättan tid.

I Frankrike ser det visserligen lite bättre ut i industrin som, med ett index på 50,3, som fortfarande med knapp marginal hankar sig över 50-strecket. Industriindexet var dock lägre än väntade 51,2 och eftersom även tjänsteindexet backade till 51,6 ser det nu tämligen svagt ut även i Frankrike.

De svaga inköpschefsindexen lär spä på förväntningarna om att ECB måste utvidga det penningpolitiska stimulanspaket som presenterades för bara lite drygt en vecka sedan. Till det här bidrar dessutom att pristrycket ser ut att dämpas ytterligare och då ligger inflationen i EMU-området, redan i utgångsläget, på låga 1,0 procent. Den mest troliga åtgärden, i alla fall i det korta perspektivet, är att programmet för obligationsköp utvidgas från de 30 miljarder i månaden som annonserades i samband med det färska räntebeslutet.

Men eftersom den realekonomiska effekten av ytterligare obligationsköp måste betraktas som ganska marginell så lär marknaden efterlysa även andra penningpolitiska trollerikonster redan i samband med det penningpolitiska mötet i slutet av oktober.

Inte att förvåna har marknaden reagerat negativt efter att inköpschefsindexen publicerats med både börsfall och svagare euro. Valutanedgången har dessutom spritt sig till den svenska kronan som även försvagats mot euron.

Det hopp om en konjunkturvändning i Europa, som många på marknaden gått och hoppats på, ser nu allt mer avlägsen ut. Hoppet står till att handelsförhandlingarna mellan USA och Kina tar några rejäla steg framåt och att en hård Brexit kan undvikas. Dessutom öar trycket på politikerna att snabbt presentera någon form av finanspolitiska stimulanser. Något som även ECB-chefen Mario Draghi var inne och snuddade vid i samband med det penningpolitiska beskedet.

För svensk del ökar det här nyfikenheten på den konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerar på torsdag. Den förhoppning som fanns på marknaden att barometerindikatorn skulle stabiliseras, efter de senaste månadernas nedgång, fick sig nog en ordentlig törn efter månadens inköpschefsindex för EMU-området. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -