Sektorrotationen kom av sig

Marknadskommentar Trots extrema rörelser de senaste veckorna på den globala finansmarknaden har skräckindexet S&P Volatility index som mäter marknadens riskvilja, fortsatt att sjunka. Tvärt emot vad man kan tro gillar marknaden risk nu.

Listan kan göras ovanligt lång över de senaste två veckornas händelser på finansmarknaderna. Aktiekapitalet har lyckats rotera 180 grader från tillväxt- och momentumaktier till värdeaktier, den amerikanska penningmarknaden har hamnat i något som närmast liknar en permafrost där tillgången på dollar var i det närmaste obefintligt före Federal Reserve släppte loss dollarkranen och inte minst fick olje-derivatmarknaden stora skälvan i måndags efter drönarattacken.

Lägg till ett Fed-möte och ett fortsatt aggressivt twittrande från president Trump..

Trots allt detta har VIX-index rört sig söderut den senaste månaden. Inte ens drönarattacken mot Saudiska oljeraffinaderier som fick oljeterminerna att skjuta i höjden, har skapat någon större påverkan på investerarsentimentet.

Investerarna gillar nu risk, enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Merrill Lynch senaste veckoutskick. Nettoinflöden till aktier har de senaste veckorna varit de största i år.

Det är intressant att notera att när nettoinflödet till aktier vände och blev positivt i början på september, så startade den stora sektorrotationen från tillväxt- och momentumaktier till värdeaktier. Något som Bofa Merrill Lynch kommenterat och sagt att vändningen till värdeaktier var den näst största på 18 år. Men frågan är om inte rotationen tappat fart de senaste dagarna.

Jag har valt att se på MSCI US Growth index och MSCI US Value index. Och när man ser på grafen är det tydligt hur snabbt kapitalet rör sig från tillväxtaktier till värdeaktier. Men de senaste dagarna har gapet minskat och det ser snarare ut som kapital börjat letar sig tillbaka till tillväxtaktier.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -