På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan ser över stop loss-nivåerna

Heta Listan: Ny synar marknaden svagheterna i Heta Listans hittills bästa affärsförslag. Trots ett spännande förvärv har Shopify-aktien fallit snabb, och kritikerna har en viktig poäng.

Börsen har studsat tillbaka uppåt och även aktierna på Heta listan har tagit igen förlorad mark. Men givet den rådande osäkerheten väljer jag att se över stop loss-nivåerna för alla listan innehav, utom nytillkomna Cisco och Paypal. Cisco-aktien handlas nu 1,8 procent under vår triggerkurs.

Sophanteringsbolaget Waste Management har stigit närmare 21 procent sedan den valdes till listan. I skrivande stund kostar en aktie i bolaget cirka 115 dollar. Stop loss flyttas upp till 111 dollar, vilket är precis under den lägsta nivån i senaste nedgången. Det låser in en vinst på 17 procent.

Paypal-aktien föll redan innan nedåtrekylen var ett faktum på den generella aktiemarknaden. Det fattas ungefär 15 dollar upp till de tidigare toppnoteringarna och sedan mitten på augusti rör sig aktien i sidled. Stop loss är sedan tidigare justerad till 100 dollar, vilket är en bra nivå.

Kortjätten Mastercard var uppe och nosade på en ny rekordhögstanivå under början på september. Just nu handlas aktien ungefär 20 dollar lägre, vilket är en kursnivå som aktien varit bekväm vid under hela sommaren. Den senaste veckans bottnar tangerar 270 dollar och ett brott nedåt vore ett svaghetstecken kortsiktigt. Därför justeras stop loss-nivån till 269,50 dollar, vilket låser in en vinst på 18 procent.

Snabbmatsaktien har givit Heta Listan en avkastning på 12 procent från triggerkursen. Det senaste lågvattenmärket för aktien var dryga 207 dollar. För att skydda delar av vinsten höjs stop loss-nivån till 206,90 dollar.

Djurmedicinbolaget Zoetis rör sig fortfarande inom en snäv och stigande trend. De senaste fem bottennoteringarna sammanfaller vackert med ett stigande MA50-värde, vilket känns stabilt. Den högsta och närmaste bottennoteringen är 120 dollar. Ett nedbrott under den nivån vore en svag varningssignal. Stop loss-nivån flyttas upp till 119,50 dollar.

Ett utbrott från en tydlig bottenformation blev startskottet för Heta Listans H&M-intresse. Aktien har sedan löpande noterat högre bottnar och toppar. Det förefaller det finnas mer att hämta från caset, och 10 kronor återstår innan gapet, och mitt delmål (200 kronor) för aktien stängs. Stop loss-nivån justeras till 182 kronor.

Hyllade e-handelsplattformsbolaget Shopify har tappat höjd under september. Nedstigningen har hyvlat drygt 80 dollar från aktiepriset och nervositeten växer kring tillväxtförutsättningarna.

Kursfallet sammanföll med ett, enligt mig, väldigt spännande förvärv. Shopify har köpt lagerautomatiseringsbolaget 6 River för 450 miljoner dollar. Ungefär samtidigt annonserades en nyemission på 603 miljoner dollar. Den utspädningen ger en naturlig press på aktiekursen.

I ett annat läge torde dock förvärvet ha utlöst en positiv kursreaktion. I och med köpet har Shopify köpt expertisen bakom delar av Amazons robotiserade lagerlösningar. Ledningen på 6 River jobbade på Kiva Systems när de hjälpte Amazon. Kiva absorberades senare av e-handelsgiganten.

Automatiseringsbolaget 6 River ska stärka Shopifys Fullfilment Network Service som lanserades i juni. Med ny teknologi ska Shopify på ett bättre sätt konkurrera med Amazon och leverera samma kraft till de mindre handlare på Shopify-plattformen. Det är en upptrappning i gerillakriget som Shopify fört mot Amazon.

Shopify har gjort det busenkelt för stora och små företag och att dra igång en e-handel. Högst sannolikt har du nätköpt något i en butik byggd på Shopifys plattform utan att ens veta om det.

I andra kvartalet slog bolaget allas högt ställda förväntningar. Omsättningen steg till 362 miljoner dollar, förväntat var 350 miljoner dollar. Handelsvolymen växte till 13,8 miljarder dollar på plattformen och bolaget sägs nu ha över 800 000 handlare knutna till sig.

Siffrorna som bolaget briljerar med blottar också den potentiella svagheten. Kritikerna menar att antalet nya handlare på sikt inte är ett bra mått på uthålligheten i bolagets tillväxt och i affärsmodellen.

Volymerna är helt enkelt för små per handlare. Småhandlarna med tunna marginaler hänger löst den dag ekonomin viker. Möts vi av en recession kan antalet aktiva handlare falla snabbt. Då det helt enkelt inte går att få någon lönsamhet i för små handelsvolymer på nätet.

Shopify-plattformen har också riktigt stora kunder, men merparten är just småhandlare.

Uppgången i aktien har varit parabolisk under året, vilket CNBC:s Jim Cramer poängterat. Sådana rörelser får ofta ett abrupt slut (åtminstone avbrott i uppgången) när kursen skenat för fort under en för kort tidsperiod. Exempel på motsvarande kursrörelser är de vi sett några av de svenska fastighetsbolagen, och många av SaaS-stjärnorna på börsen.

För att avgöra hur djup svackan i aktiekursen kan bli brukar jag använda MA200 som referens. Ju längre ifrån dagskursen rör sig från MA200 desto högre är risken för ett bakslag som fortfarande ryms inom den stigande trenden.

I Shopify kan aktiepriset fall till 250 dollar innan den långa trenden är bruten. Det ger en bra indikation på hur stora kursfluktuationer som kanske kan förväntas.

Hade Heta Listan haft möjligheten att halvera storleken på sina positioner är det något som jag skulle gjort nu. Men i och med att det inte är möjligt väljer jag att istället höja stop loss-nivån så högt att om aktien rör sig vidare nedåt får den lämna listan. Ny stop loss placeras på 320 dollar, vilket låser in en vinst på drygt 76 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -