Vinstvarningar pekar på pressad marknad

Stål En pressad stålmarknad är det gemensamma budskapet från de tre amerikanska stålproducenterna som vinstvarnat på lika många dagar.

US Steel var den senaste i raden när bolaget på onsdagskvällen sänkte sin prognos för det tredje kvartalet, med hänvisning till bland annat pressade priser, en tidigare brand vid en anläggning samt omstruktureringskostnader.

Ståltillverkarna höjde priser på vissa produkter i somras men kunderna har varit avvaktande till att acceptera prishöjningarna, vilket indikerar avtagande optimism ett drygt år efter det att USA införde ståltullar för att lyfta industrin.

"Detta vittnar om en allt mer framstående svaghet i sektorn i USA samt om fortsatt svaghet i Europa", kommenterade Phil Gibbs, analytiker vid Keybanc Capital Markets, till Bloomberg News.

US Steel skrev i sitt pressmeddelande att de positiva indikatorerna på USA-marknaden för valsade produkter som noterades under den tidigare delen av sommaren har försvagats.

Fallande stålpriser under andra kvartalet, kombinerat med en större än väntad nedgång i skrotpriser, väntas få en negativ effekt på resultatet för valsade produkter under andra halvåret, uppgav bolaget.

"Som ett resultat indikerar vår nuvarande bedömning av marknaden för valsade produkter att två masugnar kommer att vara inaktiva minst till i slutet av året", skrev US Steel.

Baserat på detta räknar US Steel med att leveranserna av valsade produkter till tredjepartskunder blir cirka 10,7 miljoner ton för helåret.

I Europa har marknadsförhållandena fortsatt att försämras, mot bakgrund av att förskjutning mellan försäljningspriser och råvarukostnader pressar marginalerna.

"Baserat på nuvarande marknadsförhållanden och fortsatt hög nivå på stålimporter i Europa, räknar vi inte med att återstarta den stillastående masugnen (i Europa) i år", skrev US Steel, men upprepade sin leveransprognos om cirka 3,6 miljoner ton i Europa i år.

US Steel räknar också med att verkställa sitt åtgärdsprogram i Europa som inkluderar personalneddragningar om 2.500 vid utgången av 2021. Hittills har bolaget tagit bort cirka 1.800 jobb.

Vad gäller rörsegmentet väntas det vara fortsatt under press under resten av året då marknaden har blivit negativ och importnivåerna är höga. Svag efterfrågan på rörprodukter till oljeindustrin har också försvagats, vilket gör att US Steel minskar sin leveransprognos för helåret till cirka 0,7 miljoner ton. Lägre priser för sömlösa och gjutna rör väntas få en väsentligt negativ effekt på resultatet under andra halvåret, skrev US Steel i sitt pressmeddelande.

Nucor, som kom med sin vinstvarning i måndags, pekade på lägre priser på platta stålprodukter (sheet steel) och plåtprodukter.

"Även om vi ser stabilitet i de flesta slutmarknader som vi servar, finns viss försvagning i fordons-, jordbruks och kraftöverföringsmarknaderna", skrev Nucor.

Vad gäller Steel Dynamics vinstvarning, som kom i tisdags, hänvisade bolaget till lägre lönsamhet från platta stålprodukter (sheet steel), då leveranser och snittpriserna sjunkit under det gångna kvartalet.

"Den underliggande inhemska stålefterfrågan är dock fortfarande intakt från de primära stålkonsumenterna, med särskild styrka inom byggsektorn", skrev Steel Dynamics i sin vinstvarning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -