På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fed-sänkningen en mindre besvikelse

Makro Visserligen levererade den amerikanska centralbanken den väntade räntesänkningen i samband med onsdagskvällens besked. Däremot var banken försiktig med att utlova ytterligare räntesänkningar, vilket blev en liten besvikelse för marknaden.

Den amerikanska centralbanken sänke sin styrränta med 0,25 procentenheter i samband med onsdagskvällens möte. Räntan ska nu ligga i spannet 1,75 – 2,00 procent. Räntebeslutet var i linje med analytikernas förväntningar men i övrigt var det penningpolitiska beskedet något av en besvikelse för marknaden. För precis som skedde i samband med räntesänkningen i juli var banken ovillig att utlova nya räntesänkningar framöver.

Ränteprognoserna som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) presenterade pekade istället mot oförändrad ränta till slutet av 2020. På räntemarknaden var det inför mötet prissatt minst en ytterligare räntesänkning, utöver onsdagens, innan årsskiftet.

Nu lyckades Fed-chefen Jerome Powell gjuta lite olja på besvikelsen i samband med sin presskonferens efter räntebeskedet. Där framhöll han att amerikansk ekonomi befinner sig i fint skick men att Federal Reserve står beredda att agera aggressivt om situationen skulle försämras.

Men även om man ska betrakta reaktionerna som återhållsamma så stärktes dollarna, marknadsräntorna steg medan börsen hade ett inledande fall. Det fallet reverserades till stora delar senare under kvällen.

Som väntat var Donald Trump mycket missnöjd med Fed-beskedet och twittrade att banken saknade mod, insikt och visioner samt kallade stackars Powell för usel kommunikatör.

Så nu är vi i den ganska välbekanta situation där inkommande makrosiffror blir synnerligen viktiga för markandshumöret, även om det är lite osäkert hur det kortsiktigt kan slå. Starka amerikanska konjunkturdata kommer visserligen att tas emot med viss lättnad eftersom det betyder att amerikanska ekonomi tuggar på i ganska hygglig takt. Å andra sidan lär det betyda att sannolikheten för nya räntesänkningar minskar, vilket lär bli negativt för börsen. I alla fall kortsiktigt.

Så lite lagom starka (eller svaga) amerikanska konjunktursiffror torde vara det bästa utfallet för marknaden i närtid.

Hur världsekonomi i övrigt utvecklas lär också betyda en del för Federal Reserves framtida räntesättning, liksom hur handelsfrågan utvecklas.

På räntemarknaden indikerar fortfarande prissättningen en ytterligare sänkning under 2019, om än med ganska knapp marginal.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -