På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mindre globalt mörker, mer riskaptit

Utblick Riskaptiten på världens börser har återvänt under de senaste veckorna när centralbankerna börjat stimulera och de riktigt mörka konjunkturscenarierna fått sig en liten knäck.

Under större delen av augusti var det oroligt på de flesta av världens börser, men i slutet av månaden vände det upp rejält och uppgångarna har fortsatt i inledningen av september. Mildare tongångar i handelskriget mellan USA och Kina har bidragit, liksom visst hopp om att den globala konjunkturen i alla fall inte ska försämras ytterligare.

Dessutom börjar de stora centralbankerna att leverera penningpolitiska lättnader. ECB har redan presenterat nya stimulanser, liksom den kinesiska centralbanken. Dessutom lär den amerikanska centralbanken sänka räntan i samband med onsdagens penningpolitiska besked.

Volatiliteten på den amerikanska börsen har också kommit ner rejält och ligger nu och tickar på de låga nivåer vi vant oss vid under stora delar av de senaste åren. Underliggande har det däremot skett stora förändringar i flödet på världens börser och mycket kapital har börjat leta sig tillbaka till tunga industriekonomier.

Om det föreföll rätt säkert att centralbankerna skulle trycka på gasen och handelsförhandlingarna mellan USA och Kina ändå skulle hanka sig framåt, så har det kanske varit lite större frågetecken kring den globala konjunkturutvecklingen.

Och som Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrosiffrorna rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, visar så var det med viss rätta som konjunkturoron var som allra störst runt mitten av augusti. Då låg ESI en bra bit under noll i alla regioner. Framför allt noterades svaga siffror för industrin i allmänhet och för industrin i EMU-området i synnerhet.

Svaga industrisiffror är ett fortsatt problem men både tjänstesektorer och arbetsmarknad fortsätter att utvecklas relativt väl. Därmed lever också hoppet om att andra delar av ekonomin ska kunna hålla tillväxten uppe tills knutarna kring industrin, och dit hör förstås handelsfrågan, börjar lösas.

Nu syns också tydliga tecken på att makrosiffrorna börjar se lite bättre ut i förhållande till prognoserna. Det gäller framför allt i USA men även ESI för EMU-området och tillväxtekonomierna (Emerging Markets) rör sig uppåt.

Nu ska dock samtidigt sägas att en del, men långtifrån hela, uppgången i ESI sannolikt förklaras av att analytikerna justerade ner sina prognoser när konjunkturoron var som allra störst. Ändå är det förstås hoppingivande att USA:s ekonomi ser ut att tugga på rätt väl och att ESI för EMU-området i alla fall börjar närma sig nollstrecket.

Ändå är förstås utvecklingen för den globala ekonomin fortsatt en potentiell oroshärd för börsen, eftersom det knappast är någon ny högkonjunktur i vardande som de tunga prognosmakarna ser framför sig.  De riktigt mörka konjunkturscenarierna har dock fått sig en liten knäck under inledningen av september. Att marknadsräntorna åter börjat röra sig uppåt, om än från extremt nedpressade nivåer, är väl också ett tecken på att oron för den globala utvecklingen minskat en aning.  

Geopolitiska störningar finns det som vanligt gott om. Brexit-frågan är en och den nyligen genomförda attacken mot Saudiarabiska oljeanläggningar har höjt spänningarna i Mellanöstern ytterligare. Men hur det här slutligen utfaller och påverkar den mer långsiktiga riskaptiten är förstås svårt att sia om.

Developed Markets

Den genomsnittliga börsuppgången i de mer mogna ekonomierna landar på hela 4,7 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Som mina kollegor Pär Ståhl och Fredrik von Schantz så har det skett en omfattande sektorrotation på marknaden under de senaste veckorna.

Det här syns även tydligt i börslistan för den senaste månaden med industritunga länder som Japan, Sverige, Tyskland och Österrike bland vinnarna. Norge har dessutom fått sig en extra skjuts av prisuppgången i oljan medan Italien i sin tur gynnas av att ECB återigen öppnat plånboken på vid gavel. Noterbart är också att ingen börs i MSCI-index gått minus även om vi ser en lite svagare utveckling i Hong Kong, Danmark och Israel.

  30 dagar årsskiftet
Japan 9% 10%
Norge 7% 11%
Sverige 7% 21%
Italien 7% 22%
Tyskland 7% 16%
Portugal 7% 14%
Österrike 7% 15%
Holland 6% 28%
Australien 6% 23%
Frankrike 6% 21%
Irland 5% 17%
Kanada 5% 19%
Finland 5% 14%
Belgien 4% 28%
USA 4% 22%
Storbritannien 4% 13%
Spanien 4% 8%
Schweiz 3% 24%
Singapore 2% 11%
Nya Zeeland 2% 24%
Hong Kong 2% 6%
Danmark 2% 17%
Israel 1% 8%
DM, genomsnitt 5% 20%

 

Emerging Markets

Även bland tillväxtekonomierna har det svängt upp rejält under de senaste veckorna och den genomsnittliga uppgången för den senaste månaden landar på 4,6 procent. Stigande oljepris sätter sina spår i börslistan där bland annat Ryssland gått starkt. Saudiarabien har däremot, av lätt förståeliga skäl, backat rejält. Grekland fortsätter att ånga på och gynnas även de av att ECB presenterat ett nytt stimulanspaket men det är inte bara det som bidrar till en imponerande uppgång på 44,5 procent sedan årsskiftet.

Lite mjukare tongångar i handelskonflikten mellan USA och Kina har också bidragit till fina börslyft, inte bara i Kina, utan även i närliggande länder.

I Argentina går det fortsatt tungt under den nya politiska ledningen och även Indien dras med en del politiska problem.

  30 dagar årsskiftet
Pakistan 14% -8%
Grekland 13% 45%
Mexico 11% 7%
Qatar 9% -1%
Ryssland 8% 25%
Sydkorea 7% 4%
Sydafrika 7% 8%
Kina 6% 12%
Polen 6% -2%
Turkiet 6% 14%
Chile 5% -2%
Peru 5% 0%
Taiwan 5% 18%
Brasilien 5% 20%
Colombia 4% 27%
Egypten 4% 19%
Thailand 3% 6%
Filippinerna 2% 8%
Ungern 2% 6%
Förenade Arabemiraten 1% 8%
Malaysia 0% -1%
Indonesien 0% 2%
Tjeckien -1% 6%
Indien -1% -3%
Saudiarabien -9% 3%
Argentina -16% -34%
Emergin Markets 5% 9%

 

Frontier Markets

Det är bland de nya tillväxt- eller förhoppningsekonomierna som det gått allra sämst under den senaste månaden och i de flesta fall har de inte alls följt med i de senaste veckornas uppgång. Som genomsnitt har gruppen avkastat svaga -2,9 procent.

Stigande oro i Mellanöstern efter attacken mot saudiska oljetillgångar har drabbat flera länder i regionen, medan exempelvis Nigeria gynnats av ett stigande oljepris. I övrigt kan noteras att länder som tidigare gått svagt har fortsatt att tappa. Dit hör bland annat Sri Lanka och Bangladesh.   

  30 dagar årsskiftet
Nigeria 7% -19%
Oman 4% 3%
Rumänien 2% 36%
Vietnam 2% 11%
Kroatien 1% 13%
Slovenien 0% 12%
Marocko 0% 6%
Kazakstan 0% 25%
Litauen -1% 27%
Kenya -1% 20%
Serbien -1% -5%
Tunisien -1% -2%
Estland -1% 9%
Jordanien -3% 5%
Mauritius -3% -2%
Bahrain -3% 31%
Libanon -3% -14%
Sri Lanka -3% -11%
Bangladesh -6% -7%
Kuwait -10% 16%
FM, genomsnitt -3% 8%
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -