Lägre förväntningar på Fed-beskedet

Makro Förväntningarna på vad Federal Reserve ska leverera för besked i samband med onsdagens räntebesked har kommit ner. Det ökar i sin tur förhoppningarna på att marknadsaktörerna blir nöjda med vad Fed-chefen Jerome Powell utlovar.

På onsdagskvällen leverera den amerikanska centralbanken sitt länge emotsedda penningpolitiska besked. Förväntningarna har tidigare varit väldigt högt ställda på att Federal Reserve, med Jerome Powell i spetsen, skulle ta till storsläggan och sänka räntan rejält och dessutom flagga för omfattande räntesänkningar även därefter.

Det fanns länge en oro på marknaden att det skulle bli svårt för Fed att uppfylla de högt ställda förväntningarna. Inte minst mot bakgrund av att amerikansk ekonomi utvecklas förhållandevis väl och arbetslösheten ligger nära rekordlåga nivåer.

Under de senaste veckorna har dock, dessbättre är väl rimligt att anta, förväntningarna på vad Federal Reserve ska leverera minskat. Det bidrar förhoppningsvis till att Powell på ett bättre sätt kan leverera ett besked som ligger i marknadens smak.

I Bloomberg New enkät räknar en överväldigande majoritet med att Federal Reserve nöjer sig med att sänka räntan med 0,25 procentenheter. 4 av 98 tillfrågade tror att banken låter räntan ligga still.

Men även om Fed levererar som analytikerna tror kommer fokus ändå att i första hand riktas mot den guidning som ges vad gäller framtida ränteförändringar. Det är väl här Powell möjligen kan gå fel. Vid den förra räntesänkningen, i juli, var beskedet att man inte utlovade nya räntesänkningar en besvikelse. Vi får se om historien upprepar sig. Prissättningen på räntemarknaden indikerar minst en räntesänkning ytterligare utöver denna innan årsskiftet.

En sak är i alla fall ganska säker och det är att Donald Trump inte kommer att bli nöjd. Han efterlyser betydligt större sänkningar än Federal Reserve kommer att leverera i detta läge.

Det har också, inför mötet, varit lite turbulent på den amerikanska räntemarknaden, framför allt vad avser korta räntor. Det har dock främst berott på att det funnits en viss dollarbrits i systemet men det ska nu vara avhjälp i form av att Federal Reserve tillfört likviditet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -