Världens största börsintroduktioner

Börs Ingen av årets stora börsintroduktioner som Uber, Lyft, Teamviewer eller Beyond Meat kommer i närheten av att rankas som världens genom tiderna största. Listan toppas istället av ett kinesiskt e-handelsbolag som tog in 25 miljarder dollar i samband med notering.

Världens största börsintroduktion är än så länge kinesiska e-handelsjätten Alibabas notering på New Yorkbörsen den 18 september 2014. Värdet på de tecknade aktierna var 25 miljarder dollar, motsvarande 240 miljarder kronor.

Introduktionskursen sattes till 68 dollar per aktie. Det innebar ett marknadsvärde för hela bolaget på 231 miljarder dollar.

Redan efter första handelsdagen hade aktien stigit till över 90 dollar.

Idag handlas aktien till 177 dollar. Aktien är alltså upp drygt 160 procent sedan introduktionen för fem år sedan och Alibaba värderas idag till 466 miljarder dollar. Det gör att bolaget platsar på listan över världens tio största företag.

58 analytiker följer bolaget. Av dessa sätter 48 köp på aktien. I genomsnitt ser de uppsida i aktien på drygt 20 procent från nuvarande nivå.

Näst största är noteringen är japanska holdingbolaget Softbank Groups introduktion av sin mobilenhet Softbank Corp som genomfördes i slutet av 2018.

Värdet på de tecknade aktierna uppgick till 23,5 miljarder dollar när bolaget noterades på börsen i Tokyo.

Knappt halva omsättningen genereras i Japan och drygt 40 procent i USA.

Största ägare i Softbank Corp är Japans rikaste man Masayoshi Son, som äger 25 procent av bolaget.

17 analytiker följer bolaget 14 av dessa sätter köp och i genomsnitt ser de uppsida i aktien på drygt 48 procent från den nuvarande nivån.

Holdingbolaget Softbank Group är kända för att vara världens största techinvesterare. De var bland annat mycket tidiga investerare i Alibaba. Totalt har bolaget sedan 1980 investerat i över 800 techbolag över hela världen.

Några av de mest kända förutom Alibaba är taxitjänsten Uber, molnaktien Slack, uthyrningsbolaget Wework, operatören Sprint, mobilåterförsäljaren Brightstar och fintechbolaget Wirecard.

Tredje, fjärde och femte största börsintroduktionerna i historien är kinesiska Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China och Hongkongbaserade försäkringsjätten American International Assurance. Här uppgick värdet på de teckande aktierna till 22,1,21,9 och 20,5 miljarder dollar.

Den hittills största noteringen av ett amerikanskt bolag var Visa i mars 2008. Värdet på de tecknade aktierna var 19,7 miljarder dollar och värderingen på hela Visa i samband med börsintroduktionen var cirka 26 miljarder dollar.

Det mest anmärkningsvärda med den var kanske att den skedde i strax före den värsta fasen av den senaste finanskrisen.  Några dagar före introduktionen hade den välkända investmentbanken Bear Stearns räddats undan konkurs genom att köpas upp av JP Morgan.

Jämfört med introduktionspriset har Visaaktien gett 16 gånger pengarna.

Näst största amerikanska introduktionen var fordonstillverkaren General Motors som återgick till börsen 2010. Värdet på de tecknade aktierna uppgick till drygt 18 miljarder dollar. 

Aktien återintroducerades på 33 dollar. Sedan dess har den stigit blott 4 dollar jämfört med dagens kurs exklusive utdelningar ska förstås tilläggas.

GM:s marknadsvärde idag uppgår till 53 miljarder dollar.

Största europeiska börsintroduktionen stod italienska energibolaget Enel för. När bolaget gick till börsen 1999 var värdet aktierna som såldes motsvarande drygt 17 miljarder dollar.

Enel har idag ett marknadsvärde på motsvarande drygt 70 miljarder dollar och är ett av världens största noterade energibolag. Senaste året har aktien stigit 43 procent.

Direktavkastningen ligger på drygt 4 procent.

Det talas om att det gigantiska saudiska oljebolaget Aramco kommer att noteras under det kommande halvåret. Om det blir verklighet kommer det sannolikt med råge att blir den största börsnoteringen hittills.

Det ryktas om att upp till 5 procent av bolaget ska sättas på börsen och att värdet på de aktierna skulle kunna vara så stort som 100 miljarder dollar. 

Aktie År Värde mdr USD
The Alibaba Group 2014 $25
SoftBank Group 2018 $23,5
Agricultural Bank of China 2010 $22,1
Industrial and Commercial Bank of China 2006 $21,9
American International Assurance 2010 $20,5
Visa Inc 2008 $19,7
General Motors 2010 $18,15
NTT DoCoMo 1998 $18,05
Enel 1999 $17,4
Facebook 2012 $16,01
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -