På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rotation och vinsthemtagningar

Utblick Den globala utförsäljningen av fastighetsbolag och tech-relaterade tillgångar under september har varit kännbar för Placeras elva köpvärda aktier, men inte alls lika smärtsam som man kunnat tro.

Om man haft en portfölj med enbart svenska klenoder, mycket bank och cykliskt, så har den under senaste månaden slagit många andra investeringsalternativ. Men är den nya kärleken för cykliskt verkligen uthållig utan statliga investeringar i ny infrastruktur?

Men med ett treårsperspektiv briljerar septembers bästa aktier inte. Till exempel är SSAB ett av de bästa storbolagen under månaden. Aktien har stigit 28 procent på 30 dagar, och 28 procent de senaste tre åren. 

På indexnivå har den senaste börsmånaden, i Sverige och Europa, varit urstark. Tekniktunga portföljer med mycket USA-exponering (som min egen) har istället haft sin sämsta utveckling på mycket länge. Hösten har så här långt varit väldigt varierande, just beroende på vad som stoppats i portföljen, trots nya rekordnivåer på några av världens börser.

Lite fascinerande är det hur snabbt sentimentet svängt för fastigheter. En av förklaringarna var ett snabbt uppställ för marknadsräntorna i början på september. Men fortfarande är de långa svenska räntorna negativa, och sedan den 13 september är de på väg nedåt igen. Så om fastigheter var en het tillgång för bara några veckor sedan, torde bolagen vara än mer attraktiva investeringar idag, när prislapparna fallit.

Värderingarna i de mindre och mest snabbväxande teknikbolagen, framförallt i USA, har blivit ett problem. Det står nu ganska klart. Kallduschen som varit är kanske startskottet för en ny period då valet av teknikbolag blir allt kinkigare. Att investera på tech-temat och skjuta brett lär blir svårare under hösten, om det passiva kapitalet och algoritmerna nu vänt kappan i sin trendanalys.

Vilka teknikbolag som klarar sektorrotationen och ett hårdare börsklimat bäst återstår att se. Jag tror att de mer mogna teknikbolagen med hyfsade värderingar och med positiva kassaflöden, kommer vara bra investeringar även på sikt. Till dessa hör aktier som Mastercard och Microsoft på vår lista.

Delvis är septembers vinnaraktier börsens tidigare förlorare. Tack vare sin tyngd i index får bank- och verkstadsrallyt tydlig effekt på Stockholmsbörsens Storbolagsindex. Återigen handlas indexet nära nya rekordnivåer. Men samtidigt är antalet enskilda aktier nära nya rekord allt färre, vilket inte kan ses som något styrketecken.

Det största kursfallet under september på Placeras lista med köpvärda aktier skedde i fastighetsbolaget Balder. Aktien har på ungefär två veckor fallit cirka 10 procent.

Teknikkonglomeratet IAC, som är ny på listan inför september, har också tappat 10 procent. Dessa två aktier utgör plumparna i protokollet.

Affärsmässigt har plump-bolagen mycket lite gemensamt. Däremot delas faktumet att de tidigare levererat en hög och stadig avkastning. Mycket tyder på att nedgången beror av vinsthemtagningar och tekniska flöden i Balder.

Alla fastighetsrelaterade bolag har dock inte dragits över samma kam. Förutom Balder rymmer Placeras köpvärda aktier både balkongbolaget Balco och finska nischfastighetsbolaget Cibus. Dessa aktier har stigit, med 6 respektive 7 procent under septembers första två veckor.

IAC är storägare i Match Group, som bland annat driver dejtingsajten Match.com och appen Tinder. Aktien föll på beskedet att Facebook ska lansera en egen dejtingtjänst.

Det har skett stora positiva rörelser även i Savaria och Wirecard. Trapphusbolaget Savaria höjde sin årliga utdelning med 9,4 procent, vilket gillades av marknaden. Samtidigt fortsätter insiders att försiktigt tanka aktier.

Wirecard offentliggjorde ett fördjupat samarbete med Unionpay, en av världens främsta kortutgivare. Med samarbetet på plats kommer kinesiska Unionpay-kunder att kunna använda sina betalkort i Europa.

I veckan lämnar den amerikanska centralbanken räntebesked. Det kommer sannolikt att vara tonsättande för vilken stämning som väntar för senhösten.

Det återstår att se om oljepriset fortsätter rusa efter drönarattacken i Saudi som slog ut 5 procent av världens oljeproduktion. Stockholmsbörsen har flera volatila oljebolag som kommer att gynnas av ett högre oljepris. Det är ytterligare ett exempel på pressade tillgångar och bolag som nu vädrar morgonluft. Även om det nu beror av tråkiga omständigheter.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -