Ny inriktning på Pacific Precious

Fonder Ädelmetallfonden Pacific Precious har gjort förändringar i grundportföljen efter att grundare lämnat fonden. De har breddat portföljen med ädelmetallerna Palladium och Platina. Det säger förvaltaren Mattias Gromark på Pacific Fonder.

Mattias Gromark tog över som ensam förvaltare av ädelmetall hedgefonden Pacific Precious i juni. Fondbolaget har valt att ändra vissa delar i investeringsstrategin för att få en tydligare portföljuppbyggnad. Hittills ser förändringarna ut att bära frukt. Fonden Pacific Precious har stigit mer runt 14 procent under sommaren, vilket är i nivå med guldprisets uppgång. 

Mattias Gromark

Vad har ni gjort för förändringar i investeringsstrategin?

”Grundfokuset är kvar men vi har tagit bort flera understrategier där några bland annat innehåll vissa säkringar. Samtidigt har vi valt att bredda fondens investeringar från guld och silver till att även omfatta ädelmetallerna Palladium och Platina. I Palladium och Platina investerar via direkt i värdepapper som har säkerhet i ädelmetallerna, precis sådana direktinvesteringar som vi gör i guld och silver. Sedan investerar vi även direkt i ädelmetallbolag. Här skiljer vi på Miningbolag och så kallade royalty-bolag.”, säger Mattias Gromark.

”Palladium och Platina är gröna metaller som är viktiga inom reningsteknik som exempelvis katalysatorer. Nu har vi möjlighet att handla mellan de två ädelmetallerna när prisskillnaden mellan dem blir för stor. För tillfället tycker vi att Palladium handlas till för stor prisskillnad och vi tror Platina kan stiga i pris nu när Palladium är relativt dyrt.”

Vad är er syn på guld och silver?

”Guld och silver är intressanta för de har haft en väldigt lång konsolideringsperiod bakom sig som gått sidledes. Det är fortfarande en lång väg kvar till tidiga toppnoteringar. En rimlig uppskattning är att guld kan stiga 30 procent och närma sig nivån 2000 inom två år. Men det kommer sannolikt att vara en slagig väg dit. Det finns många oroshärdar i omvärlden idag. Vi har tydliga risker inom säkerhetspolitiken, finanspolitiken, ett pågående handelskrig och räntorna som sjunker mot noll. Guld är en flykt till säkerhamn och det som gör det extra intressant nu är att penningmängden är så mycket större nu än före finanskrisen 2007.”

Kommer risken i fonden att öka nu?

”Vi tror att den kommer att öka något men inte särskilt mycket, risken i fonden ligger straxt över 10 nu. Det fina med guldinvesteringar är att det drar ner det totala portföljrisken och fungerar väldigt bra som diversifierare av risk i en större portfölj.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -