Kinnevik har sålt Zalandoaktier

Börs Kinnevik fick in cirka 558 miljoner euro, eller cirka 5,9 miljarder kronor, i den försäljning av aktier i Zalando som investmentbolaget aviserade efter börsstängning på måndagen.

Försäljningen omfattade drygt 13,1 miljoner aktier, vilket var i linje med förhandsbeskedet och det motsvarar 5,2 procent av aktiekapitalet i Zalando och 16,7 procent av Kinneviks innehav.

Affären skedde till ett pris om cirka 42:50 euro per aktie, vilket kan ställas mot Zalando stängde på 45:47 euro på måndagen i Frankfurt. Rabatten blev därmed cirka 6,5 procent.

Kinneviks innehav i Zalando uppgår efter transaktionen till 65,3 miljoner aktier, motsvarande 25,8 procent av aktiekapitalet i e-handelsbolaget.

"Som ett resultat av bolagets oöverträffade framgång sedan vår första investering 2010 har Zalando vuxit till att bli Kinneviks största investering. Beslutet att sälja en liten del av vårt aktieägande - vi kvarstår som Zalandos största aktieägare - ska ses i ljuset av vår ambition att bibehålla vår investeringstakt för att fortsätta utveckla vår portfölj mot en större andel privata bolag", citeras Kinneviks vd Georgi Ganev i pressmeddelandet från Kinnevik efter affären.

I samband med affären har Kinnevik ingått ett lock-up-åtagande om sex månader för det kvarvarande innehavet.

"Vi har det största förtroendet för att Zalandos plattformsstrategi kommer tillåta bolaget att bättre betjäna sina kunder genom att utnyttja sina unika förmågor inom teknologi och logistik, och Zalando passar utomordentligt in i vår fortsatta avsikt att vara en ledande noterad tillväxtfokuserad investerare i Europa", fortsätter Geogri Ganev.

Noterbart är att Kinnevik försökte, men misslyckades, att sälja en stor post aktie i Millicom i mitten av juni. Den posten var värd cirka 6 miljarder kronor, alltså ungefär lika mycket som investmentbolaget nu fått in via placingen i Zalando.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -