Oljepriset rusar efter drönarattacken

Råvaror Oljepriset gjorde en rekordstor rusning uppåt på måndagen efter drönarattacker på två saudiarabiska oljeanläggningar i lördags, som har slagit ut 5,7 miljoner fat olja per dag eller 5 procent av det globala utbudet av olja.

Sekunderna efter öppning steg Londons Brent-terminer med nästan 12 dollar per fat, vilket är den största ökningen i dollartermer som noterats.

Iranstödda Hutirebeller från Jemen har tagit på sig ansvaret för drönarattacken, men USA:s utrikesminister Mike Pompeo har redan pekat ut Iran som direkt ansvarigt och fått uppbackning av flera andra företrädare för den amerikanska administrationen. Iran förnekar inblandning.

Trump skrev på Twitter att USA är "redo och laddade beroende på verifiering" att Iran ligger bakom attackerna och uppgav att han inväntar besked från Saudiarabien om vilka de tror ligger bakom attacken och "under vilka villkor vi ska gå vidare!".

Wall Street Journal rapporterar att det handlar om nära 6 procent av det globala utbudet på olja och att Saudiarabien nu försöker återställa cirka en tredjedel av den störda produktionen före slutet på måndagen.

Enligt källor till Bloomberg News kan Saudiarabien starta om en betydande del av volymen i oljeproduktionen inom dagar, men behöver veckor för att återställa den fulla produktionskapaciteten.

För oljemarknaderna är det här den enskilt största plötsliga störningen någonsin, och överträffar förlusten av olja från Kuwait och Irak i augusti 1990, när Saddam Hussein invaderade grannlandet. Det överträffar också förlusten av iransk olja 1979 under den islamiska revolutionen, enligt internationella energimyndigheten, IEA.

Oljepriset återhämtade sig en del efter att USA:s president Donald Trump meddelat att landet kan frigöra en del av sina strategiska oljereserver, "tillräckligt för att tillmötesgå marknaden".

I spåren på oljeprisuppgången steg priserna på bland annat guld och yen på grund av oro för den geopolitiska effekten av attackerna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -