På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar Den senaste månaden har överlag erbjudit riktigt bra fondmarknader. Placera har tittat närmare på vilka fonder som är vinnare och varför.

Det händer mycket på en månad. I mitten på augusti lyste det mesta rött. Nyhetsflödet dominerades av negativa händelser som eskalerande handelskrig och recession. Samtidigt nådde den amerikanska 10-åring 1,5 procent och yieldkurva blev inverterad, något som marknaden såg som en tydlig signal om en mörk närtid. Men som många gånger tidigare vände marknaden när det såg som mörkast ut

Stockholmsbörsen har gjort en remarkabel vändning den senaste månaden. Uppgången är tydlig och aktieindex har stigit närmare 9 procent, vilket lyft många Sverigefonder. Och det placerar Stockholmsbörsen bland de bästa börserna den senaste månaden, tillsammans med de två andra exportdrivna och konjunkturstyrda börserna, Tokyo och Frankfurt.

Det är värt att notera att den industri- och banktunga fonden Didner & Gerge Aktiefond hör till de aktivt förvaltade fonder som haft en stark månad med en uppgång på 8,5 procent. Något som hjälpt till att lyfta fondens avkastning som tidigare varit ganska skral i år. Med facit i hand har den tvära vändningen på Stockholmsbörsen främst gynnat smala indexfonder som följer OMXS-30 index. Och många aktivt förvaltade fonder har halkat efter, särskilt de som är underviktade storbankerna och cykliska industribolag.

De amerikanska börserna som varit tydliga vinnare fram till mitten på augusti har haft en kämpigare månad. De har påverkat betydligt av den stora sektorrotationen från tillväxt- och momentum-aktier till lägre värderade värdeaktier.

I en kommentar från den amerikanska investmentbanken Bofa Merrill Lynch är den senaste sektorrotationen den näst största under de senaste 18 åren. Investerarna har varit snabba att sälja högt värderade tillväxtaktier som har stigit mycket under flera år. I ställer har man siktat in sig på utbombade och billiga energibolag, universalbanker och industribolag. Helt enkelt sektorer och aktier som varit i frysboxen.

Det är just de värdesektorerna (förutom energisektorn) som är stora på Stockholmsbörsen, Frankfurt och Tokyo.

I takt med Stockholmsbörsens styrka har även den svenska kronan har visat framfötterna under månaden. Kronan har stärkts med knappt en procent mot både den amerikanska dollarn och euron.

Placera har vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer 17 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är i nivå med en normal månad.

 

Vinnarfonder 1 mån. % i år % 3 år %
Schroder ISF Greater China A Acc USD 11,7 25,7 59,3
CS (Lux) USA Value Equity B USD 11,4 18,3 12,5
Invesco PRC Equity A USD AD 11,4 24,1 49,7
Invesco China Focus Equity A USD Acc 11,3 28,3 62,8
Schroder ISF European Value A Acc EUR 11,3 17,6 27,4
JPM China A (dist) USD 11,0 39,6 62,7
Schroder ISF China A A Acc USD 10,9 42,3 -
Pictet-Japanese Equity Sel R JPY 10,6 23,1 37,6
Barings Hong Kong China A USD Inc 10,6 26,0 46,4
Belfius Eqs China C Cap 10,5 26,4 42,5
Källa: Morningstar & Avanza den 13 sept 2019      

 

Fondvinnarna den senaste månaden hittar vi i Kina. Med tanke på de omfattande demonstrationerna i Hongkong och ett upptrappat handelskrig som mynnade ut i nya tullar på kinesiska varor från den 1 september, kan verka på gränsen till absurt att sju av de tio bästa fonderna har en klar Kinaanknytning. Men nu är president Trump mjuknat lite och tullarna har skjutits på framtiden.

Tillsammans med en oro för den globala ekonomin har den senaste statistiken från Kina visat på att tillväxten bromsar in. Men investerarna har helt klart tagit fasta på den positiva sidan av myntet. Och det har faktiskt varit några gröna skott. Kommande tullhöjningar drabbar inte bara kinesiska bolag, i den väl sammanflätade global teknikvärdekedjan drabbas även amerikanska teknikbolag, till och med sannolikt hårdare.

Den kinesiska valutan har tappat i värde vilket mildrar tullarnas effekt och den kinesiska centralbanken stimulerar den inhemska ekonomin mer och mer.

Men kanske viktigast på längre sikt är att den senaste rapportperioden för kinesiska bolag varit stark och över förväntan. De viktigaste sektorerna som investerarna varit särskilt oroliga för försäkringsbolag och fastighetsutvecklare har visat bra vinstsiffror med stigande vinster. Bankerna har det lite tuffare, men här hjälper centralbanken till med bland annat lättare kassakrav.

Överst på listan tronar den aktivt förvaltade Schroder ISF Greater China. Fokus är på stora bolag i regionen som heter ”Kina och närliggande” som förutom Kina även investerar i Taiwan, Hongkong och Sydkorea. Fonden har levererat klart bättre än kategorisnittet för liknande fonder som är knappt 9,5 procent. Fonden har högst avkastning under månaden med knappt 12 procent.

Fondens tre största innehav har haft en stark utveckling på runt 7 procent. Störst i fonden är halvledartillverkaren Taiwan Semiconductors Manufacturing som stigit just 7 procent den senaste månaden. Bolaget är lite av en vinnare i handelskriget tillsammans med andra sydkoreanska och taiwanesiska halvledartillverkare som kan ersätta amerikanska halvledarchip i mobiltelefoner.

Taiwan Semiconductors Manufacturing

Utöver de fonderna med Kina- och Hongkonganknytning, finns det tre fonder med samma typ av investeringsfokus som helt klart sammanfaller med den senaste månadens starkaste investeringstrend, rotationen från tillväxtaktier till värdeaktier.

Tvåa på listan är Credit Suisse USA Value Equity med en avkastning på drygt 11 procent. Det brittiska fondbolaget Schroder har även en europeisk värdefond på vinnarlistan. Pictet Japan Selective som också letat sig upp på listan har industribolag som största investering.

Credit Suisse USA Value Equity är en aktivt förvaltad fond som företrädesvis investerar i mindre amerikanska värdebolag. Det är bolag som är lågt värderade, med stabil vinstutveckling och starka balansräkningar.

Fonden förvaltas av Gregor Trachsel och småbolagsfokus är tydligt då 82 procent av innehaven i fonden hör hemma där. Och bara 7 procent är klassade som stora bolag.

Det största bolagey är faktiskt det brasilianska textilbolaget Cia de Tecidos do Norte de Minas med 5 procent. Annars dominerar amerikanska bolag fondens ägarlista. Men vi hittar det svensk-schweisiska innehavet ABB i fonden.

Förlorarfonder

Förlorarlistan består av en riktigt brokig skara fonder med helt olika investeringsinriktningar. Det gör att det en stor spridning på fonderna. Vi hittar ädelmetallfonder, tillväxtbolagsfonder, Brasilienfonder och fonder med fokus på nästa generations tillväxtmarknader.

Förlorarfonder 1 mån. % i år % 3 år %
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD -5,2 41,3 -4,9
Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU -5,1 40,9 4,8
MS INVF US Growth A -5,0 29,0 93,4
JPM Emerging Middle East Eq A (dist) USD -4,8 15,5 44,3
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK -4,5 27,9 61,4
Invesco Gold & Precious Mtls A USD Acc -4,3 37,2 -8,4
Amundi Fds Equity MENA A USD C -3,8 12,6 41,5
Strand Småbolagsfond -3,7 15,3 31,7
Pictet-Biotech R USD -3,4 21,1 23,9
Schroder ISF Frntr Mkts Eq A Acc USD -3,0 20,1 27,3
Källa: Morningstar & Avanza den 13 sept 2019      

 

Men det som är intressant är att ingen fond har någon riktigt stor nedgång i bagaget, nedgångarna ligger 5,2 och 3,0 procent

Guldet har varit lite av en darling i år. Investerarna har gillar den gula metallen när volatiliteten ökat betydligt på finansmarknaderna under året. Samtidigt har flera centralbanker köpt mycket guld till sina guld- och valutareserver. Det har faktiskt varit de största centralbanksköpen sedan 2010.

Det är inte så konstigt, det ger en bra och tydlig diversifiering som inte bara är mot finansiell risk utan vi talar om även om politisk risk. Och inte minst så ger inte en guldinvestering minusränta.

Men den senaste månaden har guldpriset backat tillbaka från årshögsta efter att investerarna ökat risken genom att investera i banker och industribolag. Flera guldaktier har backat betydligt, vilket gör att vi hittar vi två fonder med fokus på ädelmetallbolag med sämst avkastning.

Franklin Gold & Precious Metals A(acc)USD har backat drygt 5 procent under månaden. Det kanadensiska guldgruvbolaget B2Gold är fondens klart största innehav på 6,5 procent. B2Gold-aktien har backat drygt 13 procent den senaste månaden.

Den stora skillnaden mot att investera i en ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset.

Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid. Tänk på att vid uppgångar går oftast ädelmetallfonderna betydligt bättre och vice versa vid större guldprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande guldpris stigit lite men guldgruvsbolagen har straffats hårt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -