Efter oljan är Fedbeskedet i fokus

Makrokommentar ECB-besked och lite lugnare tongångar i handelsfrågorna fick marknaden på bättre humör i förra veckan. Nu väntar en räcka nya centralbanksbesked med onsdagens räntebesked från Federal Reserve som huvudnummer. Men veckan inleds med oljepriset i fokus.

Det var positiva tongångar på de flesta av väldens börser i förra veckan. Den svenska börsen återtog dessutom lite förlorad mark gentemot andra börser och steg med 2,6 procent, att jämföra med 1,0 procent i USA och 1,2 procent i Europa.

Även på räntemarknaden har det rört sig rejält. Framför allt i USA där vi såg ränteuppgångar runt 0,3 procentenheter på de flesta löptider. Det kan tolkas som att räntemarknaden har blivit lite mer optimistisk kring konjunkturutvecklingen men samtidigt spelat ner hur aggressivt Federal Reserve kommer att agera i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Annars har ju trycket på Federal Reserve att agera kraftfullt ökat efter att ECB presenterad ett omfattande paket med nya stimulanser i förra veckan. Beskedet från Federal Reserve är definitivt den här veckans höjdpunkt.

Till lite bättre humör på finansmarknaden har även mjukare tongångar i handelskonflikten mellan USA och Kina bidragit.

Veckan lär annars inledas med mycket fokus på oljan efter drönarattacken på Saudiarabiska oljeanläggningar. Något som oljepriset att rusa med över 10 procent. En nyckel blir förstås om man kan peka ut en ansvarig och de repressalier som därefter kommer att ske.

Torsdagen blir också en intressant centralbanksdag med penningpolitiska besked från bland annat Japan, Schweiz, Norge och Storbritannien. Inga stordåd väntas här men vi har sett överraskningar förr. För svenskt vidkommande blir Norges banks räntebesked det mest intressanta eftersom Norges bank är en av få, för att inte säga den enda, bank som i likhet med Riksbanken hittills hållit fast vid att nya räntehöjningar är aktuella.

Skulle Norges bank börja tveka så lär Riksbanken följa dem i spåren, om nu inte förra veckans låga svenska inflationssiffror räckte. Mot den bakgrunden blir också tisdagens penningpolitiska protokoll från Riksbankens senaste räntemöte högintressant läsning.

Här på hemmaplan har vi också att se fram mot regeringens höstbudget som presenteras på tisdag. Det mesta i form av åtgärder är visserligen redan känt så marknadsrörelserna lär bli högst begränsade men nu får vi i alla fall svart på vitt på hur reformpaketet ser ut.

Måndag

Tunt på makroagenda men det mesta lär ändå handla om effekterna av drönarattacken på Saudiarabiska oljeanläggningar och det efterföljande politiska spelet. Oljepriset har rusat.

Tisdag

Det blir intressant att ta det av Riksbankens penningpolitiska protokoll efter att banken överraskande höll fast vid en räntehöjning kring årsskiftet. Då får vi kanske lite klargörande kring vad som fick direktionen att göra det och vad som krävs för att räntehöjningen tas bort. Kan bli en del rörelse i kronan efter att protokollet släppts. ZEW-index väntas ligga kvar på en låg nivå men med en liten studs uppåt.

Onsdag

Den svenska regeringen presenterar sin höstbudget. Det mesta är känt så marknadsrörelserna lär utebli. På marknaden laddar man istället inför kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken och fråga är om banken kommer att uppfylla förväntningarna. Den senaste tidens ränterörelser tyder dock på att förväntningarna på stordåd sjunkit en bra bit. Så möjligen kan det räcka med en mindre sänkning för att få börsen på bra humör.

Torsdag

En hel räcka centralbanksbesked står i fokus. Enligt förväntningarna ska centralbankerna i Japan, Schweiz, Norge och Storbritannien sitta still i båten. Det finns dock en del som tror att Schweiz kan komma att sänka räntan ytterligare och att Norges bank faktiskt håller fast vid att en räntehöjning. Framför allt i det senare fallet kan det leda till marknadsreaktioner som även påverkar den svenska kronan och räntan.  Bank of Japan skulle kunna öka tillgångsköpen i spåren på ECB:s beslut i förra veckan.

Fredag

Veckan avslutas lugnt på makroområdet. Värt att hålla koll på är ända tyska producentpriset eftersom de säger något om konjunkturutvecklingen. Dessutom publiceras de första septembersiffrorna över hushållshumöret i EMU-området.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -