Börsen på minus, riskaptiten borta

Börsen Stockholmsbörsen vände ned i den inledande handeln på måndagen, efter att storbolagsindex stängt på plus de senaste åtta handelsdagarna. Utvecklingen var en tydlig reaktion på sänkt riskaptit i spåren av det skenande oljepriset, en konsekvens av helgens raketattacker i Saudiarabien.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.658. Aktier för 6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på börserna i Paris och Frankfurt visade på en likartad utveckling som i Stockholm medan Londonbörsen klarade sig lindrigare undan.

Brentoljan såg under nattens handel i Singapore en rekordstark rusning, nära 20 procent upp. När Londonhandeln var en bit in i sessionen lugnade sig rusningen något till omkring 10 procent upp, vilket dock var de högsta nivåerna på fyra månader. Omkring 5 procent av det globala oljeutbudet bedöms ha slagits ut av attackerna och risken är att det kan dröja flera månader innan normal kapacitet uppnås.

Vita huset anklagade Iran snarare än huthirebellerna för att ligga bakom attackerna. Samtidigt varnade Mohammed Ali Al-Houthi, medlem i det högsta politiska rådet i den jemenitiska rebellrörelsen, för fortsatt vedergällning för den pågående blockaden av Jemen.

Oljesektorn steg på bred front. Lundin Petroleum stärktes med nära 8 procent, Tethys Oil 10,0 procent samt IPC och Enquest med 7,4 procent vardera. I sektorn steg även Africa Oil, som meddelat ett andra oljefynd utanför Guyana. Uppgången summerades till 4,3 procent.

H&M presenterade försäljningssiffror för det tredje kvartalet under morgonen och prickade förväntningarna med 8 procents tillväxt. Det räckte dock inte för marknaden, som handlade ned aktien 2,2 procent till botten av storbolagsindex. Flera analytiker, däribland Berenberg och Morgan Stanley, påpekade lätta jämförelsesiffror medan Credit Suisse framhöll att stora delar av en återhämtning för H&M-aktien redan är diskonterad.

Verkstad och tillverkningsindustri fanns i botten av OMXS30 i den tydligt riskflyende känsloövergången hos investerarkollektivet. SKF backade 1,6 procent, Sandvik 1,4 procent och Autoliv 1,1 procent. Atlas Copco backade 0,9 procent och Volvo 0,8 procent.

Toppskiktet utgjordes av kontracykliska bolag inom konsumentvaruhandel, telekom och läkemedel. Essity steg 1 procent, Tele2 handlades upp 0,9 procent och Astra Zeneca steg 0,5 procent.

Billerud Korsnäs föll ned 5,4 procent efter att ha kommunicerat negativ effekt på ebitda-resultatet i det tredje kvartalet på 300 miljoner kronor. Det är förvisso en uppjustering från 150 miljoner kronor, enligt tidigare bedömning, men faktumet att lägre produktionstakt för den nya kartongmaskinen vid bruket på Gruvön ligger bakom den nya bedömningen tolkades mindre välkommet. Dessutom presenterades ett besparingsprogram om 600 miljoner kronor med bestående effekt från 2021.

Andra potentiellt nyhetsrelaterade rörelser noterades i Kambis aktie, som backade 3,6 procent efter att statliga Svenska spel tecknat avtal med sportbokskonkurrenten SB Tech, enligt uppgifter till Dagens industri.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag 16 september

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -