Blandad utveckling på Asien-börserna

Börs Börserna i Asienregionen hade en blandad utveckling på måndagsmorgonen. Helgens attack på en saudisk oljeanläggning har fått oljepriset att rusa, vilket satte prägel på handeln där oljebolag lyfte medan oljepriskänsliga flygbolagsaktier föll.

Klockan 07:30 var de kinesiska börserna gick indexen i olika riktning där Hangseng i Hongkong backade 1,2 procent. På det kinesiska fastlandet var Shenzhen upp 0,5 procent medan Shanghai var omkring oförändrat. I Tokyo är börsen stängd på måndagen.

I den negativa vågskålen låg den kinesiska industriproduktionen som ökade mindre än väntat under augusti. Enligt statistik från Kinas nationella statistikbyrå ökade produktionen med 4,4 procent jämfört med 4,8 procent i juli. Analytikerna hade räknat med en ökning på 5,2 procent enligt en sammanställning från Reuters.

På sektornivå steg aktier i oljesektorn på bred front efter att attackerna skickat upp oljepriset så mycket som 10 procent, jämfört med fredagens nivåer, i måndagens handel. I Hongkong steg CNOOC och Petro China 5,9 respektive 4,7 procent, och i Australien steg BHP 3,6 procent.

"Högre oljepriser kommer att hjälpa producenter och skada raffinaderier i det korta perspektivet, men de långsiktiga effekterna på energibolagen kommer att bero på timing och storleken på Saudi Aramcos minskade produktion", sade Steve Woods verksamhetschef på Moodys till Financial Times.

Flygbolagen som kan vänta högre kostnader för bränsle gick i motsatt riktning där Air China backade 2 procent i Shanghai.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -