Londonbörsen nobbar Hongkongbudet

Börser Londonbörsens ägare, LSE, ser "ingen anledning" att fördjupa sig med något engagemang i förhandlingar med Hongkongbörsens ägare HKEX om ett uppköp, efter onsdagens anbud på motsvarande 260 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

LSE avvisar HKEX oväntade anbud fullt ut och "ser inget värde i" att fördjupa några diskussioner, skriver börsoperatören. Beskedet är väntat, efter att LSE redan på onsdagen bekräftat budet och kallat det för "högst villkorat".

"Styrelsen har fundamentala tvivelaktigheter kring nyckelaspekter i det villkorade förslaget gällande strategi, genomförbarhet och värde", skriver LSE.

Det var på torsdagen HKEX lade budet, något som fick ägarbolaget LSE:s aktie att rusa givet en premie på 22 procent, en rusning som dock avtog i takt med att fusionsidén ratades av analytiker och tonades ned av LSE. Även från ministerhåll hördes uttalanden i riktning mot att det skulle bli svårt att få till en affär med det kinesiskinfluerade HKEX ur säkerhetssynpunkt.

Utöver detta krävde HKEX att LSE skrotar sitt bud på finansdataleverantören Refinitiv, en affär som Londonbörsägaren nu upprepar sina intentioner för.

Enligt vad Reuters källor uppgav under torsdagen har HKEX tagit det nu förlöpande scenariot med i beräkningarna och redan förberett nästa steg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -