De 20 bästa fonderna i Europa

Fondkommentar De senaste fem åren har varit en ganska tuff period för europeiska aktiefonder. I genomsnitt har avkastningen varit snäppet sämre än svenska aktiefonder och betydligt sämre amerikanska aktiefonderna. Med det finns ett antal högpresterande Europafonder som dubblat kapitalet de senaste fem åren.

SIXRX, S&P 500 och Stoxx Europe 600

De senaste fem åren har varit en exceptionell period i Europa på många sätt och vis. I juni 2014 blev vi med ECB:S hjälp för första gången någonsin bekanta med negativa räntor. Något som skapade ringar på vattnet och vår Riksbank införde negativa räntor i februari året efter.

De stora europeiska bankerna har inte återhämtat sig efter finanskrisen och lägg till negativa räntor så är det inte deras bästa klimat. De har haft en riktigt tuff period med svag avkastning vilket påverkar aktieindex då Europa av tradition är banktungt.

Europa har sett en allt sämre europeisk makrostatistik där det mer och mer framgår att just Europas ekonomiska motor Tyskland har det allt kämpigare.

Tyskland har haft det tufft efter dieselgateskandalen som slagit direkt mot den tyska bilindustrin som är något av hörnstenen i ekonomin. Och som inte det var nog ser det nu ut att Tyskland verkar vara den stora förloraren på handelskriget mellan USA och Kina.

Europa har inte varit den bästa grogrunden för aktieinvesteringar. Men trots det går det att hitta en uppsjö med fonder som investerar i Europa som klått aktieindex med råge. Jag har listat de 20 bästa europafonderna från Avanzas fondutbud.

Avkastningen imponerar, alla fonderna har haft en betydligt högre avkastning än en bred europeisk indexfond som levererat 47 procent i avkastning efter avgifter under fem års perioden. Framgångsreceptet för vinnarfonderna är många. Det handlar om aktivt förvaltade fonder som avviker mycket från de etablerade aktieindexen. Och ett tydligt fokus på tillväxtaktier, tematiska investeringar och snabbväxande småbolag har varit framgångsreceptet för Europafonderna som utklassat ett brett europeiskt aktieindex.

Tillväxtbolag

Tillväxtbolag har haft en stark aktieperiod sedan finanskrisen. När man tänker på tillväxtbolag så går tankarna oftast till de stora amerikanska FAANG-bolagen. Visst är Europa både bank- och industri-tungt av tradition. Men hälsovårdssektorn är stor och konsumentvaror tar en allt större del av index. Tekniksektorn är dock fortfarande relativt liten i Europa, men växer snabbt.

När man skrapar på ytan i Europa erbjuds det en hel del mycket intressanta tillväxtbolag. Allt ifrån tyska mjukvarugiganten SAP, holländska ASML Holding som är underleverantör till den snabbväxande halvledarindustrin, till världens största lyxvarukonglomerat LVMH. Det är bolag som har haft en bra kursutveckling de senaste fem åren.

LVMH fem år

Listans två bästa fonder mätt som avkastning har båda ett tydligt fokus på tillväxtbolag. Både Fidelity European Dynamic Growth och Jupiter European Growth har levererat en avkastning norr om 100 procent.

Fidelity European Dynamic Growth är aktivt förvaltad och investerar främst i snabbväxande stora och medelstora europeiska bolag. Förvaltarna har en lång placeringshorisont, vilket betalat sig. Det tre största sektorerna är teknik med 22 procent, Industri (21) och sjukvård (17). Fondens största investering är tyska mjukvarutillverkaren SAP på 5,3 procent som avkastat runt 30 procent i år.

Franska betallösningsbolaget Ingenico Group och Londonbörsen hör till fondens två aktieraketer i år. Båda aktierna har stigit drygt 70 procent sedan årsskiftet.

Jupiter European Growth är en av Placeras europeiska fondfavoritval. Fonden förvaltas av Alexander Darwall som är inne på sitt tolfte förvaltningsår i fonden och har gjort det mycket bra. Till sin hjälp har han Luca Emo och Jordane Guillot. Fondens avkastning talar för sig själv, på tio år har fonden stigit med drygt 300 procent efter avgifter i svenska kronor.

De letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. Det är fullt fokus på sekulära trender och att försöka förstå bolagen. Sekulära trender är riktigt långsiktiga trender som exempelvis digitaliseringstrend och e-handel.

Fondens största sektorbet är finansbolag på 27 procent, och tyska bolag utgör knappt en tredjedel av fondens värde. Den tyska digitala betalningsbolaget Wirecard hör till fondens största innehav, vilket det gjort under flera år. I år har avkastningen för Wirecard svängt kraftigt men är i skrivandets stund upp 13 procent.  Även här hittar vi Londonbörsen som ett stort innehav och den hör till årets absoluta vinnaraktier. Och just nu är det aktuellt med ett bud från Honkongbörsen på Londonbörsen, samtidigt som Londonbörsen lagt ett bud på det finansiella databolaget Refinitiv.

London Stock Exchange

Småbolag

Totalt har hälften av fonderna på vinnarlistan ett tydligt fokus på småbolag. Det brukar över tid vara en bra mylla att hitta aktievinnare i. Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap och det är inte ovanligt att grundare och ägarfamiljen fortfarande är aktivt. Små bolag har tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet. Och det är lättare att växa från en liten bas. Små bolag har färre analytiker som följer bolaget. Historiskt har det varit ganska många uppköp eller strategiska affärer för just små- och medelstora bolag, vilket gett en bra avkastning.

Threadneedle Pan Europe Small Companies investerar minst två tredjedelar i små- och medelstora europeiska bolag. Idag består fonden av 35 procent småbolag och 60 procent medelstora bolag, resterande del hör hemma som stora bolag.

Industribolag och teknikbolag står tillsammans för 40 procent av fondens investeringar. Drygt en fjärdedel är investerat i brittiska bolag, följt av franska bolag på knappt 13 procent. Totalt investerar förvaltarna runt 80 olika bolag, vilket ger fonden en bra riskspridning med många mindre innehav. Fondens största innehav är tyska eventbolaget CTS Entim AG på 2,4 procent. Aktien har stigit med 50 procent i år. En av fondens bästa bidrag i år står tyska molnvarubolaget CANCOM för, bolagets värde har stigit med över 80 procent.

Tematisk investering

Flera av fonderna som investerar i snabbväxande tillväxtbolag har ofta ett tematiskt tänk i investeringsprocessen. Det innebär att man letar bolag efter teman och trender som gynnas av strukturell tillväxt. Det innebär att efterfrågan inte är cyklisk och följer den globala ekonomins tillväxt, utan det finns ett större underliggande strukturellt behov som ger ett ökat investeringsbehov över en överskådligt lång tid.

Fondita 2000+ B är en temafond och investerar i bolag som gynnas av befolkningsstrukturens förändring, att vi blir att fler människor med större förmögenheter och högre inkomster än tidigare och vi lever allt längre. Fonden har nästan dubblat värdet de senaste fem åren och kniper en fjärdeplats på listan.

Investeringsprocessen är aktiv och förvaltarna Tom Lehto och Markus Larsso, letar efter bolag med starka marknadspositioner och bra framtidsutsikter inom ovanstående teman. Bolagens lönsamhet ska vara bra i kombination med en stark och sund balansräkning. Och fonden gillar bolag med en erkänt bra ledning som gärna backas upp av aktiva ägare. Förvaltarna letar investeringar på lång sikt och i både tillväxtbolag och värdebolag.

Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig, genomsnittsomsättningen är mycket låg. I snitt byts en fjärdedel av bolagen byts ut varje år. Totalt har fonden ett 50-tal investeringar. Fonden har en lutning på medelstora bolag och halva fonden består av hälsobolag. Svenska strålterapibolaget Elekta är fondens största innehav med 4,2 procent. Högsta avkastning i år har tyska Nabaltec som stigit 62 procent i år. Innehavet har funnits två år i fonden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -