Räntehöjning rakt ner i papperskorgen

Makorokommentar Den svenska inflationen överraskar återigen på nedsidan och Riksbankens planerade räntehöjning lär i oktober förpassas till papperskorgen.

Efter att under en tid prickat tämligen rätt med sina inflationsprognoser så missade Riksbanken ganska rejält när de svenska inflationssiffrorna för augusti publicerades. Inflationstakten noterade i augusti en större nedgång än väntat. Inflationstakten (KPI) landade på 1,4 procent medan KPIF-inflationen sjönk ner till låga 1,3 procent. KPIF-måttet, där effekterna av räntesatsförändringar räknas av, är Riksbankens viktigaste inflationsmått och det som främst styr över räntesättningen.

Inflationen kom därmed in en bit under Riksbankens och analytikernas prognoser. Både Riksbanken och analytikerna hade räknat med en inflation på 1,5 procent. KPIF exklusive energi, som blivit ett allt mer populärt mått att hänvisa till när det gäller det underliggande inflationstrycket, sjönk till 1,6 procent.

Utfallen, oavsett vilket mått man använder, ligger dessutom en bra bit under inflationsmålet på 2,0 procent och enligt prognoserna ska inflationen dessutom dämpas ytterligare i närtid.

Enskilda prognosmissar kan säkert Riksbanken i normalfallet leva med men det är lite annorlunda den här gången.

Vid sitt senaste penningpolitiska möte höll Riksbanken, mycket överraskande, fast vid sin bedömning att en räntehöjning skulle bli aktuell kring årsskiftet. Detta trots svagare konjunktursignaler och en centralbanksvärld i övrigt som istället rörde sig mot lättnader i penningpolitiken.

I sin bedömning lutade sig Riksbanken bland annat mot att inflationen runt årsskiftet skulle ligga och ticka nära inflationsmålet med en takt av 1,8 procent i december och 1,9 procent i januari. Nu får sig den inflationsbedömningen en rejäl knäck och även de initiala reaktionerna från utomstående inflationsbedömare är att deras egna prognoser behöver justeras ner.  

Ett mer troligt scenario är nu att inflationstakten kommer att ligga och ticka kring 1,5 procent eller strax däröver när Riksbankens tänkta räntehöjning ska levereras. I vår värld på Placera förefaller det högst osannolikt att Riksbanken kommer att mäkta med detta I alla fall inte utan att bryta mot de flesta av de handlingsregler som etablerats under Stefan Ingves ledning.

marknaden tycks man dra ungefär samma slutsats och kronan har tappat rejält sedan inflationssiffrorna publicerades. Samtidigt som även marknadsräntorna rör sig kraftigt nedåt.

Den svenska kronan har tappat ungefär 10 öre mot både euro och dollar och därmed är större delen av den kronförstärkning som skett under de senaste veckorna utraderad.

Marknadsräntorna har sjunkit med ungefär 5 räntepunkter på alla löptider.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 23 oktober, med sedvanlig presentation av besluten till oss vanliga dödliga dagen efter. Just nu råder det i princip inget tvivel om att Riksbanken då kommer att justera ner inflationsprognoserna och att den planerade räntehöjning kommer att försvinna ur agendan.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -