Loomis tickar på trots kontantdöden

Aktieanalys Loomis-aktien har harvat sidledes sedan i våras. Halvårsrapporten bjöd på lite blandade besked men bolaget är optimistiskt om det andra halvåret och de närmaste åren.

Från svensk horisont är kontanter en snart utdöd betalningsform. Att som Loomis syssla med att transportera och hantera kontanter borde således vara en rejäl återvändsgränd. De båda tidigare huvudägarna Latour och Melker Schörling AB tycker uppenbarligen det då de tidigare i år sålde sina sista aktier i bolaget.

Loomis har dock de senaste åren lyckats öka intäkterna med i snitt 9 procent om året och med hjälp av lönsamhetsförbättringar lyft resultatet mer än så.

Faktum är att volymen kontanter fortsätter att öka på många marknader även om dess andel av de totala betalningarna minskar. Det sker i länder med växande befolkning och ökat antal transaktioner. Både mängden dollar och euro-sedlar ökar exempelvis fortfarande med runt 5 procent om året.

Loomis bästa marknader är de där kontanter börjar tappa lite till kortbetalningar men fortfarande används frekvent. Där väljer många banker och butikskedjor att outsourca hanteringen till bolag som Loomis.

Så är läget i exempelvis USA som är Loomis enskilt största marknad och ett eget affärsområde. Där drivs tillväxten både av ökade volymer kontanter och av en stark outsourcing-trend. Loomis tillväxt i region USA har varit stark en längre tid men har i år tappat något. Organiskt har omsättningen under första halvåret 2019 ökat med 3 procent. Det kan jämföras med utfallet för samma period i fjol som var 8 procent.

Vd Patrik Andersson menar dock att det bara är fråga om timing i hur kontrakten faller under året. Han ser fortsatt ljusa utsikter i USA för de båda tillväxtdrivarna Safepoint och CMS. Det förstnämnda är Loomis egna lösning för säker kontanthantering inom detaljhandeln. Safepoint-systemen säljer väldigt bra i USA och ökade med 18 procent i årets andra kvartal. Safepoint erbjuds även i Europa och intresset uppges vara på uppåtgående.

CMS är förkortningen för Cash Management Services. Loomis delar in sina kontanthanteringstjänster i två grupper: CIT, eller Cash In Transit, vilket är transport samt CMS vilket är tjänster som uppräkning, paketering, äkthetskontroll samt analys och prognostjänster. CMS är mer avancerade tjänster och därför också mer lönsamma. De svarar för runt en tredjedel av omsättningen idag men är ett prioriterat tillväxtområde.

Andelen CMS-uppdrag är något fler i USA vilket bidrar till en bättre lönsamhet i regionen jämfört med Europa.

I Europa är Frankrike största marknad för Loomis och där har bolaget haft problem en tid. Konkurrensen är hård i landet och marginalerna har pressats. Loomis har genomfört besparingar och även breddat sitt erbjudande via förvärv. Patrik Andersson räknar med att positiva effekter av åtgärderna i Frankrike ska bli tydligare under andra halvåret i år.

Lönsamheten har redan förbättrats en hel del i Europa och i årets andra kvartal steg rörelseresultatet med 17 procent. Ökningen i USA var ännu lite högre.

Sammantaget rapporterade Loomis ett rörelseresultat för det andra kvartalet i år som var 19 procent högre än i fjol. Ändrade redovisningsregler svarade för ett par procentenheter av ökningen.

Utfallet var dock något lägre än väntat enligt Infront Datas sammanställning. Den underliggande tillväxten på 3 procent var marginellt högre än väntat.

Loomis har satt upp målsättningen att nå en omsättning på 24 miljarder dollar år 2021 med en rörelsemarginal, ebita, på 12-14 procent. I samband med en kapitalmarknadsdag i förra veckan sade sig Patrik Andersson vara säker på att man skulle nå tillväxtmålet. Marginalmålet kan dock behöva rensas för utspädningseffekten från förvärv med initialt lägre lönsamhet.

De analytiker som bevakar Loomis räknar enligt Infront med att bolaget når sina mål. Snittprognosen för omsättning år 2021 ligger på dryga 24 miljarder kronor och marginalen väntas då vara 12,6 procent.

Vinst per aktie väntas landa på 25,43 kronor år 2020 och på 27,41 kronor året därpå. De estimaten ger i dagsläget p/e-tal på 12,9 respektive 11,9 för de båda åren.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 19 168 21 405 23 605 24 399
Rörelsemarg., % 11,5 12,2 12,3 12,6
Vinst/aktie, sek 20,45 22,68 25,43 27,41
Utdelning, sek 10,00 11,11 12,37 13,40
Källa: Factset        

 

Direktavkastningen i Loomis-aktien väntas uppgå till 3,4 procent respektive 3,8 procent de närmaste åren.

Loomis-aktien gick starkt under en period från slutet av förra året fram till i våras. Sedan utdelningen dragits har dock kursen harvat sidledes. Nyhetsflödet har varit lite blandat kring bolaget. På bolagsstämman framkom uppgifter om att Loomis skulle vara inblandat i en penningtvätthärva i Danmark. Efter Swedbank är det inte vad aktiemarknaden vill höra. Några officiella åtgärder från danskt håll har dock inte framkommit sedan dess.

Den dämpade underliggande tillväxten i USA är ett orosmoln som förhoppningsvis skingras under kommande kvartal. Ett ytterligare osäkerhetsmoment är G4S planerade avknoppning av sin kontanthanteringsverksamhet, som är fjärde störst i världen. Någon av Loomis konkurrenter skulle kunna ta ett rejält tillväxtkliv i en sektor där skalfördelar ofta lyfts fram som centrala.

Loomis själva underströk senast på sin kapitalmarknadsdag att man kommer att vara fortsatt aktiva på förvärvsfronten. Branschen är fortfarande mycket fragmenterad och det finns gott om förvärvsobjekt.

Även utan förvärv tickar dock den underliggande tillväxten på i relativt bra takt. Även om kontanter som sagt kanske inte är framtiden så ökar fortfarande volymen sedlar på många stora marknader. Loomis har även planer på att i framtiden bredda sig till nya områden som valutaväxling och kontantautomater vilket väntas bli nästa områden som outsourcas.

Sammantaget tycker vi fortfarande att Loomis-aktien ser köpvärd ut. Värderingen är inte utmanande och verksamheten har historiskt inte påverkats nämnvärd av konjunktursvängningar vilket är ett extra plus i dagsläget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Köp 329,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -