Finansförvaltaren tror på fintech

Fondkommentar Fintechbolagen tar allt större plats i Jupiters finansfond och trenden pekar uppåt. Det säger finansbolagsförvaltaren Guy de Blonay på brittiska Jupiter Asset Management

Internetsäkerhet, digitalisering, betallösningar och dataanalys är huvudteman i fonden Jupiter Financial Innovation. På fem år har fonden stigit 89 procent. Det placerar fonden i toppen bland globala finansfonder. Samtidigt har fonden en av de lägsta riskerna i fondkategorin.

Guy de Blonay 

Guy de Blonay har förvaltat fonden sedan 2010. Han har en gedigen finanserfarenhet och har arbetat sedan 1995 i branschen. Totalt förvaltar Guy de Blonay runt 10 miljarder kronor, i tre olika fonder med finansbolagsinriktning.

Fonden Jupiter Financial Innovation har stigit mer än 41 procent i år. Det är en riktigt bra uppgång med tanke på en allt mer osäker omvärld och skakig makromiljö.

Jupiter Financial Innovation

Vilka aktier har haft högst avkastning i fonden i år?

"Internetsäkerhetsaktierna Okta och Rapid7 i år har gett bra avkastning. Rapid7 hör till fondens bästa aktier de senaste två åren. Bolagen är verksamma inom identitetsstölder, vilket kanske är det mest intressanta segmentet inom internetsäkerhet", säger Guy de Blonay.

Rapid7

”Det är ett segment som växer snabbt och är unikt, lönsamheten ligger kanske två år fram i tiden. De bolagen väger inte mer än 5 - 6 procent i fonden, men det är svårt att hitta lämpliga aktier i det här segmentet och det kan vara svårt att investera i dessa för en fond på grund av likviditet eller att bolagen inte är noterade.”

Jag hittar inte många traditionella banker i fonden, utan mer snabbväxande teknikrelaterade fintech-bolag som gynnas av strukturell tillväxt. Vilka sektorer är intressantast att investera i för fonden i det här marknadsläget?

Förutom internetsäkerhet är en annan intressant sektor digitala betallösningar. Vi har haft tur i år då det har varit en riktigt het sektor. Under maj och juni var det helat sju uppköp och sammanslagningar inom sektorn, varav sex var i USA. I fonden finns de stora betaltjänstbolagen Visa, Mastercard och PayPal, samt även mindre aktörer som Wirecard”.

”Dataanalyssektorn gillar jag, den gynnas av en tydlig strukturell tillväxt. Stora datamängder är viktigt inom finansindustrin i framtiden för att utveckla Artificiell Intelligens (AI). Fonden har fått bra bidrag från den listade Londonbörsen, Frankfurtbörsen och indexleverantören MSCI i år. Arteryx som är verksamma inom närliggande dataanalys har haft en bra avkastning. Den digitala transformeringen har gått från digitalisering i företag där man använder digitala lösningar i verksamheten till Digitization. Digitization innebär att företagen börjar använda datainformation för att förbättra bolagens lönsamhet och effektivitet och fatta bättre beslut och nå ut till rätt kunder. Det gör att stora datamängder är en viktig tillgång. ”

”Fonden är även investerad i några Private Equity-bolag, som har haft en bra avkastning i år. Jag tar också några små positioner för fonden i bolag som är verksamma inom sektorn för block-chain och kryptovalutor. Det är oftast små bolag, men det är viktigt att investera här för att förstå marknaden och få tillgång till bolagsledningen som är experter inom området

”För tre år sedan investerade jag i bolag efter digitaliseringstemat. De investerade i digitala lösningar för att försvara marknadsandelar. Men nu letar jag efter bolag som har bra digitala ekosystem. Så bra att kunderna inte vill lämna dem.”

”Visst har fonden haft en klar lutning åt digitala betalningar de två senaste åren, men det har betalat sig. Fondens sammansättning är en reflektion av den stora migreringen som många finansbolag gör och som drivs på av teknologiskiftet, fondens få dåliga investeringar i år har skett i just traditionella banker. Exempelvis har den indiska banken HDFC bank har inte varit någon bra investering i år.”

Hur är fondens geografiska fördelning?

”Fondens inriktning på fintech-bolag gör att den geografiska fördelningen är hela 70 procent i amerikanska bolag. Jag investerar inte mycket i Europa idag, två av de mest intressanta bolagen här är Londonbörsen och Intermediate Capital och båda är noterade på just Londonbörsen. Över 85 procent av intäkterna för Londonbörsen kommer från utlandet”

Du har inga investeringar i traditionella bankerna i Sverige, varför inte?

”Traditionella banker i Europa har det tufft konkurrensmässigt. Förutom många regleringar och låga räntor kommer det många nya spelare som Enkla och Stabelo som lätt kan få tillgång till kapital idag. Värderingen är hög för den typen av bolag trots att de inte tjänar några pengar. Men teknologin är intressant. Viktigt att komma ihåg är att framtiden drivs av Millenials-generationen. De är uppväxta med internet och vana att allt är online. De är inte så varumärkestrogna som de tidigare generationerna Babyboomers och Generation X. Den nya generationen gör saker olikt oss.”

”Jag har inga stora universalbanker som HSBC, Deutsche Bank eller de svenska bankerna i fonden. Den typen av banker har en osäker framtid med ökad konkurrens. De måste investera mycket kapital för att följa med digitaliseringen. Enn ökad transparens när det kommit nya aktörer göra att det skapas marginalpress, vilket gör att avkastning på eget kapital inte ökar på sikt. Jag investerar hellre i bolag och sektorer som har en ljus och säkrare framtid. Men jag kunde inte se problemen med penningtvätt komma som tagit ner kurserna så mycket.

”Visst har de svenska bankerna låg värdering och väldigt hög direktavkastning, men då är det en annan typ av investering man gör. Det är för investerare som letar efter en hög direktavkastning. Men jag kan tänka mig en kortsiktig investering i några av de svenska bankerna utifrån en opportunistisk del i fondportföljen.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -