ECB-beskedet veckans viktigaste

Makrokommentar Det har blivit lite lugnare på marknaden efter positiva besked i handelsfråga och bättre konjunkturdata än befarat. Nu blir det fullt fokus på de tunga centralbankernas räntebesked och ECB är först ut.

Septemberbörserna har fått en hygglig start även om den svenska börsen halkat efter lite. I förra veckan steg den svenska börsen med 1,0 procent medan många andra börser presterade det dubbla.

Marknadsräntorna har dessutom fortsatt uppåt - om än från extremt nedpressade nivåer - men det är också ett tecken på att ett lite större lugn etablerats på marknaden. Att nya handelsförhandlingar mellan USA och Kina planeras har varit en positiv faktor, liksom att konjunkturdata inte varit så svag som kanske många hade befarat.

Åt andra hållet drar att Brexit-kaoset växer över alla breddar och ingen tycks kunna peka ut en framtida riktning. Många hoppas på brittiskt nyval men högst osäkert om det kan lösa upp knutarna.

Riksbankens överraskande besked att banken håller fast vid att en räntehöjning är aktuell kring årsskiftet har satt lite fart på den svenska kronan. Uppgången sker dock från låga nivåer så vi får se framtiden an om det verkligen betyder ett omslag för synen på kronan i stort.

En viktig signal för kronan blir det inflationsutfall för augusti som publiceras på tisdag. KPIF-inflationen väntas ligga kvar runt 1,5 procent, vilket på sikt kan göra Riksbankens hållning svår, även om inflationen skulle landa kring bankens egen prognos. Håll också koll på Prosperas inflationsförväntningar eftersom Riksbanken gör en stor poäng av att dessa stadigt ligger nära inflationsmålet.

Veckan huvudfokus är förstås torsdagens penningpolitiska besked från ECB. Analytikerna har tagit ut svängarna ganska rejält inför beskedet och räknar med både räntesänkning och återstart av programmet för obligationsköp (QE). Super-Mario Draghi ska, enligt förväntningarna, lämna den stora scenen med stil.

Men det finns också ett stort motstånd bland andra beslutsfattare i ledningen om att börja köpa obligationer redan nu. Det ser, trots allt, inte så illa ut i ekonomin, enligt dessa. Så risken finns att marknadsaktörerna kommer att känna sig besvikna efter torsdagseftermiddagens besked.

Håll också koll de amerikanska inflationssiffrorna för augusti som publiceras lite senare under torsdagen. En viktig pusselbit inför den amerikanska centralbankens räntebesked i nästa vecka. Även här ligger förväntningarna på att Federal Reserve ska prestera marknadsmässiga stordåd.

Måndag

Veckan börjar lugnt. Investerarförtroendet i EMU-området väntas vara fortsatt dämpat. Möjligen kan det krypa in i den infekterade Brexit-debatten att industrin i Storbritannien känner av en allt större motvind.

 

Tisdag

Inflationssiffrorna för augusti börjar dimpa in. Vårt fokus ligger givetvis främst på de svenska med den norska inflationen som lämplig uppvärmning. I Norge väntas kärninflationen ligga kvar en bit över 2 procent och möjligen hålla kvar Norges bank in räntehöjningsläge. I Sverige ligger däremot den underliggande inflationen (KPIF) troligen kvar en bra bit under inflationsmålet och kan dessutom komma in lägre än Riksbankens prognos. Därmed framstår Riksbankens hållning som allt mer ohållbar.

 

Onsdag

Nästan helt tomt på makroagendan. Tid att reflektera över Brexit och ladda inför torsdagens penningpolitiska besked från ECB.

 

Torsdag

Fullt fokus på ECB men ändå med ett vakande öga på amerikanska inflationssiffror. Analytikerna räknar med att ECB-chefen Mario Draghi ska gå ut hårt och både sänka räntan och lansera ett nytt paket med månatliga obligationsköp (QE). Om räntesänkningen är mer eller mindre gjuten i sten så är ett nytt QE-program mer osäkert. Det finns också ett motstånd i direktionen mot detta. Så riskerna får nog hävdas ligger på nedsidan inför det penningpolitiska beskedet. Amerikansk inflation väntas sjunkit något i augusti men kärninflationen kryper uppåt.

 

Fredag

Uppfräschade svenska BNP-siffror för årets andra kvartal. De preliminära siffrorna visade på en överraskande nedgång och nu får vi se om det håller i sig när underlaget blivit lite mer gediget. Amerikanska hushåll väntas fortsätta att uppvisa god shoppingvilja.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -