Så blir internetjätten störst i Europa

Marknadskommentar Media- och internetkonglomeratet Naspers, Afrikas största bolag, kommer nu till Europa för att jaga nytt kapital. Prosus blir Naspers spin-offen som kommer att bli Europas största börsintroduktion i år, med bred marginal. Prosus ska attrahera det stora internationella fondkapital man tidigare inte nått ut till.

Naspers och Tencents kursutveckling

Den sydafrikanska Naspersaktien har haft en riktigt stark avkastning de tio senaste åren, motsvarnade hela 19 gånger pengarna. Stora delar av den ovanligt goda avkastningen kommer från bolagets succéinvestering i det kinesiska internetkonglomeratet Tencent Holdings som Naspers gjorde redan 2001. Men under motsvarande period har Tencent-aktien slagit Naspersaktiens avkastning. Tencentaktien har de senaste tio åren gett 29 gånger pengarna.

Och just skillnaden i avkastning mellan aktierna är lite av pudelns kärna när Naspers väljer att särnotera den internationella internet verksamheten i bolaget Prosus och sätta den på Amsterdambörsen nästa vecka.

Med särnoteringen vill man synliggöra värde som marknaden idag inte uppskattar. Idag värderas hela Naspers lägre än det 31-procentiga innehavet man har i Tencent, vilket innebär att all annan verksamhet är mer eller mindre gratis. En rabatt som man givetvis inte är nöjd med.

Vad är Prosus?

Prosus betyder framåt, där ingår det stora Tencent-innehavet och allt internationellt internet relaterade innehav som är verksamma utanför Afrika. Naspers kommer att direktäga alla afrikanska tillgångar och ha ett huvudägande i Prosus. Tanken är att Naspers med ett genomtänkt upplägg kommer att fortsätta äga runt 75 procent i Prosus och ha röstmajoriteten efter noteringen på Amsterdambörsen.  En manöver man hoppas leder till en högre värdering genom att minska Tencent rabatten.

Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Det är bolag verksamma inom digitala betalningar, sociala internetplattformar, e-handel och annonser. Bara Tencentinnehavet i Prosus har ett marknadsvärde på drygt 130 miljarder dollar. Att jämföra med Naspers hela värdering på runt 100 miljarder dollar.

Man kan inte sticka under stol med att de flesta av portföljbolagen växer snabbt men visar ingen vinst. Att det lyckats bli så himla många internetrelaterade innehav i Naspers har till stor del att göra med att Tencentinvesteringen har genererat ett massivt kapital som man investerat i närliggande verksamheter. Naspers har sålt av små delar av sitt Tencentinnehav, senast det begav sig var mars 2018. Då sålde man 2 procent av Tencent, en affär som gav Naspers runt 10 miljarder dollar.

Den lyckade Tencentinvesteringen har gett en annan dimension för Naspers. Man har lärt sig mycket då man har varit storägare med stor insyn i verksamhet och direkt access till flera av Tencents-grundare med Pony Ma i spetsen.

Pony Ma

Genom kunskapsöverföringen har man skapat ett i många sett unikt investeringsnätverk. Lägg där till en god tillgång av kapital så har vi en skapat tydliga förutsättningar för många nya och många investeringar.

Naspers har förvaltat kunskapen och investeringsnätverket väl. Man har investerat mycket och ganska brett men hörnstenen har varit konsumentrelaterat internetbolag. Främst i Brasilien, Indien, Kina, Ryssland, central- och Östeuropa.

Vissa investeringar har gjorts gemensamt med Tencent. En sådan framgångsrik affär vad den korta men lyckade investeringen i den indiska e-handlaren Flipkart. Naspers, Tencent och inte minst japanska Softbank var stora ägare när bolaget såldes till amerikanska Walmart.

Andra framgångsrika investeringar man genomfört är inom det heta området digitala betalningar.

Lite av juvelen i kronan är PayU som är ett globalt fintech-bolag inom betalningslösningar. PayU har huvudkontor i Nederländerna. Man är verksamma på många marknader, och lite av en PayPal-konkurrent. På vissa marknader PayU marknadsledare för digitala betalningar. PayU Indien uppskattas ha en 50-procentig marknadsandel för e-handelsbetalningar. 2018 fördubblades nästan bolagets intäkter. Citibank har värderat PayU:s indiska verksamhet till minst 2,5 miljarder dollar. Det skulle ge ett värde på minst 5,2 miljarder dollar för Naspers/Prosus digitala betalningsverksamhet.

En annan framgångsrik investering är den ryska sociala internetplattformen mail.ru. där man köpte in sig 2006 för 166 miljoner dollar. Ett innehav som idag uppskattas var värt runt 500 miljoner dollar.

I Naspers senaste rapport i juli ökade Prosus intäkterna med drygt 27 procent under årets andra kvartal. Det är klart att tillväxten finns där.

Index

Nu tror Naspers genom sin särnoteringsmanöver att Tencent-rabatten ska minska och synliggöra värde. Amsterdambörsen har valts som noteringsplats för att man hoppas att europeiska investerare och fonder ska köpa Prosus. Det är investerare man inte nått ut till tidigare.

Naspers är noterad på Johannesburgbörsen i Sydafrika, som är klassat som är ett tillväxtmarknadsland. Det gör att aktien ingår i ett antal tillväxtmarknadsindex. Världens tillväxtmarknader bara utgör runt 9 procent i en global aktiefond. Det gör att i princip är det baratillväxtmarknadsinvesterare, vissa teknikfonder och breda globalfonder som investerar i Naspers.

Naspers-aktien väger hela 25 procent på Johannesburgbörsen, och varit lite av en elefant i en porslinsaffär. Med alla globala regelverk inom fondindustrin så har det varit svårt för några fonder att äga mer än 10 procent i Naspers. Något som gjort att många fonder ständigt fått sälja av innehavet i fonden mot sin vilja efter den starka kursutvecklingen, vilket gett ett ständigt säljtryck.

Men genom att notera sig på Amsterdambörsen så räknar man med att kunna komma åt kapital från de dryga 90 procenten av världens kapital som i huvudsak investerar på de utvecklade börserna. Det är som att gå från ett fotbad till en stor swimmingpool med kapital.

Naspers har valt de tre stora amerikanska investmentbankerna JP Morgan, Goldman Sachs och Morgan Stanley att sköta noteringen. Något som garanterar att få globala investerare inte får chansen att vara med på noteringen.

Prosus blir ett av Europas största bolag, och sannolikt ett av de absolut största på Amsterdambörsen, väl i nivå med Royal Dutsch Shell, ASML Holding och Unilever som idag är Amsterdambörsens giganter.

Naspers räknar kallt med att Prosus kommer att ingå i en handfull aktieindex som göra att både indexförvaltare och aktiva fondförvaltare kommer att köpa in sig i Prosus. Listan över viktiga index som aktie bör komma med i är lång.

Prosus kommer att sticka ut då det blir ett av Europas allra största teknikbolag, i en sektor som inte är Europas adelsmärke. Med sin storlek innebär att man har möjlighet att bli ett av bolagen i det viktiga flaggskeppsindexet EuroStoxx 50-indexet. Något som inte lär gå investerarkollektivet förbi.

Amsterdambörsen

Det har dock höjts röster bland de globala investerarna att upplägget med särnoteringen är en komplicerad struktur med olika röstmässiga aktier. Naspers gör som många teknikbolag i Silicon Valley använder sig av. Det kommer att finnas A-aktier som har stor rösträtt och N-aktier med betydligt lägre rösträtt som noteras på Amsterdambörsen.

Skillnaden är stor, en A-aktie ger 1 000 röster mot 1 för N-aktien. Det finns också ett kryphål om Naspers ägande går under 50 procent har man möjlighet att upprätta hålla sitt majoritetsägande genom olika legala strukturer. Just den differentierade rösträtten och möjligheten att upprätta hålla majoritetsägande via röster i Prosus är en stor och viktig anledning varför man just valt Amsterdambörsen som hemvist i Europa. De tillåter den här typen legala upplägg.

Naspers själva hävdar att man har skapat den legala strukturen och at det är en kontrollfunktion för att hindra aktivistfonder från att komma åt just det viktiga Tencent-innehavet. Och man har valt Amsterdambörsen för att man har stora delar av den internationella verksamheten här. Bland annat har snabbväxaren PayU sitt huvudkontor i Nederländerna.

Läs även:

Det är pusselbitarna i Naspers Prosus

Världens bästa investering

Teknikjättar slår ut riskkapitalet

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -