Tungt makrovecka styr börsen

Makrokommentar Humöret på finansmarknaderna vände till det bättre under veckan som gick. Nu väntar tunga makrobesked kring både konjunkturen och räntan. Bland annat ett osäkert räntebesked från Riksbanken.

Finansmarknaden har lite svårt att bestämma sig för vad man ska tycka om upptrappningen i handelskriget mellan USA och Kina. Efter att ha deppat ihop rejält efter Trumps senaste tullutspel har humöret definitivt svängt till det bättre. Ett skäl är att kineserna reagerat relativt lugnt på de senaste utspelen samtidigt som president Trump också tonat ner sin retorik något.

Hoppet om förhandlingarna ska ta förnyad fart finns därför kvar och bidrog till en mycket positiv avslutning på veckan. Den svenska börsen steg med hela 3,0 procent under veckan som helhet och börsen i USA steg med 2,8 procent.

På räntemarknaden var det som helhet mer stabilt under veckan som gick men de långa räntorna har fortsatt att sjunka. En amerikanska tioårsränta ligger nu kring 1,50 procent och har därmed mer än halverats sedan toppen i slutet av förra året.

Ett ytterligare skäl till viss börsoptimism är att de flesta väntar sig att centralbankerna ska levererar nya stimulanser i september. Viktigast i det sammanhanget är förstår Federal Reserve, som inte bara företräder den största marknaden, utan också är den centralbank som har mest krut kvar att leverera. På marknaden hoppas de största ränteoptimisterna att Fed ska sänka räntan med hela 0,50 procentenheter redan på septembermötet.

Därför blir också veckans makrosiffror från USA sannolikt av stor betydelse för börshumöret. Alldeles oavsett vad Donald Trump kommer att twittra. Inköpschefsindexen för augusti kommer att ge besked om konjunkturutvecklingen men viktigast blir ändå fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffor. En lagom, låg siffra vad gäller sysselsättningsutvecklingen borde vara det mest positiva beskedet för marknaden. I alla fall sett till ränteförväntningarna. Möjligen kan också tecken på att arbetsmarknaden är på väg att svalna av att tvinga Trump till en mer försonlig ton.

Överraskande låga inflationsutfall i EMU-området har också bidragit till stigande förväntningar på att ECB ska leverera ordentligt i samband med nästa veckas penningpolitiska besked.

Här hemmavid är det förstås torsdagens räntebesked från Riksbanken som är i fokus. I princip alla väntar sig att Riksbanken skjuter på den planerade räntehöjningen kring årsskiftet. Frågan är dock hur långt banken sträcker sig och om man fortsatt håller fast vid bilden att nästa steg på räntetrappan är uppåt. Är så fallet kan det ge kronan en liten, välbehövlig skjuts uppåt. Men det är ovanligt osäkert vad Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, ska lämna för besked. Och det vill inte säga lite efter bankens hattande under senare år.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det ska inte vara helt nattsvart och det svenska indexet ska fortsatt orka över den viktiga 50-nivån. Under natten har ett kinesiskt index publicerats och det var något starkare än väntat och landade på 50,4. USA-börsen håller helgstängt.

 

Tisdag

Den australiensiska centralbanken är första ut i en räcka av räntebesked under veckan. RBA vänas den här gången vila på hanen. Det amerikanska inköpschefsindexet för industrin väntas ligga kvar en bit över 50-nivån men vi tror att risken finns på nedsidan.

 

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Här väntas genomgående bättre siffror än i industrin och förhoppningen är ju att tjänstesektorn ska hålla hjulen rullande tills industrin visare tecken på att återhämta sig. Hyggliga siffror kan visa sig bli bra för börshumöret. Den amerikansk centralbanken publicerar Beige book och analytikerna kommer att leta efter spår på hur handelskriget med Kina slår samt eventuella tecken på något svalare arbetsmarknad. Bank of Canada lämnar räntebesked.

 

Torsdag

Full fokus på Riksbankens räntebesked. Vi får se om banken uppfyller analytikernas, och de flesta andras, förväntningar och skjuter på den planerade räntehöjningen. På räntemarknaden är man säker på detta och ser heller ingen räntehöjning under hela 2020.  Det är inte säkert att Riksbanken sträcker sig så långt. I alla fall inte ännu. Räkna med rörelser i kronan i samband med räntebeskedet. Amerikansk tjänstesektor väntas rullar på i god fart.

 

Fredag

Marknadens blickar riktas mot de amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti. Fortsatt hygglig fart i sysselsättningen och fortsatt låg arbetslöshet kan göra det svårt för Federal Reserve att leverera den räntesänkning på 0,50 procentenheter på septembermötet som marknaden suktar efter. Viktigt för förväntningarna blir också hur löneutvecklingen ser ut. Det lär bli en del börs- och dollarrörelse efter att arbetsmarknadssifforna publicerats.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -