Köpvärda fonder i mars - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en riktigt bergochdalbana på världens finansmarknader. Börsinindex har nått rekordnoteringar på en ovanligt svängig marknad, med stora skillnader i avkastning mellan olika månader.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför mars 2019.

Det senaste halvårets börsuppgången har varit bred. En global indexfond har avkastat 5,7 procent mätt i svenska kronor. Men det är lite av dopade siffror då kronans kräftgång mot den amerikanska dollar har fortsatt. Den amerikanska dollarn stärkts med hela 5 procent det senaste halvåret – vilket gör att stora delar av avkastningen i dollartillgångar kommer från dollarförstärkningen och inte underliggande marknad.

Det ser man tydligt när man ser på det amerikanska aktieindexet Dow Jones som är oförändrad i lokal valuta det senaste halvåret. Det gör att Stockholmsbörsens avkastning på knappt 5 procent framgår som riktigt hygglig.

De branschfonder som utmärker sig mest är fortsatt globala teknikfonder. De har fortsatt sin uppgång med stöd av bra rapporter som visar på fortsatt tillväxt.

Den svängiga marknaden under halvåret har inte spelat Placeras tio-i-topplista i händerna. Det har varit en stor spridning i avkastning. Några har negativ avkastning. Och det som är tydligt är att flera av Placeras indexfondsval inte har levererat i nivå med sina respektive kategorisnitt.

Fem av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket tyvärr är ett lågvattenmärke. Något som vi givetvis inte är nöjda med.

Bästa avkastning under perioden har UB Infra som investerar i börslistade infrastrukturbolag i huvudsak i OECD-länder. Det som är värt att notera är att fonden har lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder vilket kan vara en anledning att den halkat lite efter kategorisnittets uppgång det senaste halvåret.

Men den fond som sticker ut mest med en riktigt bra prestation är den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond. Den har haft en avkastning som är bättre än Stockholmsbörsen och levererat dubbel avkastning mot kategorisnittet för ”Blandfonder-SEK, balanserad”. Lifco som är fondens nästa största innehav har stigit med hela 43 procent sedan årsskiftet och hör till fondens bästa bidragsgivare.

De två andra blandfondsvalen Sensor Sverige Select och indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix av har levererat positiva resultat. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har inte lyckats klå sitt kategorisnitt.

Sensor Sverige Select fortsätter att rada upp bra månadsavkastningar. Och det senaste halvåret har fonden precis som Carnegie Strategifond lyckats klå Stockholmsbörsen till en betydligt lägre risknivå. Förvaltarna har lyckats väl i allokeringen mellan aktier och räntor under perioden.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige, har också blandade resultat. IKC Avkastningsfond har lyckats väl och levererat en riktigt bra avkastning under perioden.

Spiltan Räntefond Sverige har inte klarat av att nå upp till avkastningen för sin fondkategori. Men då ska man ha i bakhuvudet att fonden hör till den med klart lägst risk i fondkategorin, vilket är en anledning att de inte hängt med när marknaden har värdesatt högre risk.

Bland fondvalen med högre och högst risk har utvecklingen varit tuffare för våra fondval.

Norron Active R som var vårt nya fondval inför november bland Sverigefonder har inte hängt med sitt kategorisnitt under det senaste halvåret. Boven i dramat är bland annat Swedbank-aktien, som efter avslöjande om omfattande penningtvätt i Baltikum backat med runt 37 procent sedan årsskiftet. Swedbank var under inledningen på året fondens tredje största innehav på knappt 6 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -