Aktierna som steker köttet

Börs Köttsubstitut är på stark frammarsch. Clean meat-aktierna går som tåget. För den som vill investera är det dock svårt att hitta renodlade veganaktier.

Köttsubstitutinvesteringar är stekhett. Mest kända aktien är Beyond Meat som börsintroducerades den 2 maj i år till kursen 25 dollar per aktie.

Första handelsdagen blev slutkursen 65,74 dollar. Uppgångensamband med introduktionen räknas som den största för ett enskilt bolag sedan finanskrisen.

Idag handlas aktien till 167 dollar. Som mest har aktien handlats för 240 dollar. Aktien följs av åtta analytiker. Den viktade riktkursen ligger på 160 dollar per aktie.

Även om kursen alltså fallit tillbaka en hel del så handlas den till ett p/e-tal på skyhöga 600 samtidigt som bolaget värderas till över 40 gånger omsättningen.

Tillväxten är det dock inget fel på. Under det andra kvartalet ökade omsättningen med 287 procent jämfört med samma kvartal förra året. 

Utöver det har Beyond Meat välkända namn på ägarlistan som Microsoft-grundaren Bill Gates och skådespelaren Leonardo DiCaprio.

Än så länge är Beyond Meat den enda större renodlade noterade veganaktien. Bolaget värderas till nära 10 miljarder dollar.

Konkurrensen är dock stenhård från andra mer diversifierade aktörer på marknaden.

I takt med att allt fler väljer bort eller väljer att äta mindre kött av många olika skäl växer efterfrågan på så kallat ”clean meat”.

Det ironiska är att det förutom Beyond Meat nästan uteslutande är de klassiska kött- eller livsmedelsproducenterna som gett sig in i kampen.

De som kommit längst är stora livsmedelsjättar som Nestlé, Tyson Foods, Kelloggs och McDonalds.

Schweiziska livsmedelsjätten Nestlé har tagit fram en Beyond Burgerdödare via dotterbolaget Garden Gourmet. Konceptet går under namnet ”Incredible Burger”. I Sverige säljs Incredible Burger under varumärket Hälsans Kök.

Incredible Burger består av sojaprotein till skillnad från Beyond Burger som använder sig av ärtprotein.

Nestlé har under de senaste åren haft svårt att öka omsättningen. Den nya breda trenden med växande efterfrågan på köttsubstitut tas emot med öppna armar och spås kunna ge lite efterlängtad tillväxt.

Nestléaktien har i alla fall fått en rejäl skjuts och stigit med 38 procent hittills i år.

Snabbmatsjätten McDonalds är heller inte sena att haka på jättetrenden. Nyligen lanserade bolaget Big Vegan på flera av sina marknader.

Aktien är upp 23 procent i år.

Hård konkurrens väntar också från lite oväntat håll nämligen från USA:s och världens största köttproducent Tyson Foods.

Bolaget har nyligen släppts veganska alternativ till Chicken Nuggets som de kallar ”Raised & Rooted Nuggets”.

Tyson försöker dessutom plocka bort stämpeln som en köttproducent genom att istället kalla sig för en proteinproducent. Bolaget räknar dock med att bolagets köttdel kommer att vara överlägset störst under överskådlig framtid.

Idag slaktar Tyson veckovis 42 miljoner fjäderfän, 171 000 kor och 348 000 grisar och platsar därför långt ifrån i en renodlad veganportfölj.

Aktien har trots det gått som tåget på nyheten att bolaget nu riktat in sig på clean-meat. Hittills i år är Tysonaktien upp med 70 procent.

Aktien ger en direktavkastning på 1,7 procent. Bolaget har lyckat öka omsättningen kontinuerligt med cirka 4 procent per år under de senaste tio åren.

En faktor som kan påverka bolaget positivt på kort sikt är EU:s löfte att börja importera mer kött från USA.

Tyson Foods var delägare i Beyond Meat, men valde att sälja sina aktier före börsintroduktionen.

En annan spelare på den köttfria marknaden är amerikanska Kelloggs. Via dotterbolaget Morningstar Farms som tar fram och säljer veganprodukter.

Bolaget beräknas idag omsätta runt 450 miljoner dollar att jämföra med hela Kelloggs omsättning på 13,5 miljarder dollar.

Kelloggs lider liksom Nestlé av en stagnerande omsättning och letar med ljus och lykta efter tillväxt.

Initiativet har än så länge inte gett några större avtryck i aktiekursen som hittills i år bara stigit med lite drygt 9 procent.

Marknaden för köttsubstitut beräknas enligt en rapport från investmentbanken JP Morgan kunna omsätta 100 miljarder dollar per år inom femton år.

Barclays spår att marknaden redan inom de kommande tio åren kommer att omsätta 140 miljarder dollar globalt. Köttmarknaden omsätter i jämförelse 1400 miljarder dollar. Det skulle alltså innebära att den beräknas ta cirka 10 procent av köttmarknaden.

Bakom prognoserna för det köttfria köttets expansion finns jämförelsen med hur mjölksubstituten förändrat mejeribranschen under de senaste tio åren.

De veganska alternativen har vuxit raskt och står idag för 13 procent av mejeribranschens totala omsättning globalt.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -