Norska aktierna med bara köprekar

Börs Tio aktier på Oslobörsen får enbart köprekommendationer, enligt Infront Estimates. Bland aktierna finns allt från råvaru- och laxaktier till ett norskt halvledarbolag.

Gemensamt för de åtta aktierna är att de bevakas av minst tre analytiker. Fyra av aktierna handlas på listan OBX 25, vilket är listan över de 25 mest omsatta norska aktierna.

Indexet OBX25 är ner 9 procent det senaste året. Under samma period har de tio norska aktierna med bara köprekar i genomsnitt fallit med 8 procent.

Bästa har det gått för gastransportbolaget Avance Gas Holding, vars aktie har stigit med 157 procent sett ett år bakåt.

Avance Gas är en norsk koncern verksamma inom rederi. Största delen av transporten består av flytande petroleumgas som görs via bolagets gastankfartyg inom segmentet VLGC (Very Large Gas Carrier).

Avance Gas fraktar gas från Mellanöstern och USA till Europa, Sydamerika och Asien. Huvudkontoret ligger i Oslo.

Totalt bevakas aktien av fyra analytiker och samtliga sätter köp på aktien.

Börsvärdet ligger på runt 2 miljarder norska kronor. Den genomsnittliga riktkursen bland de som bevakar aktien ligger på 37,7 kronor per aktie. Det innebär en potentiell uppsida på runt 17 procent från nuvarande kurs.

Näst starkast av de norska aktierna med bara köprekommendationer är BW LPG, vars aktie är upp 29 procent under det senaste året.

BW LPG är världens största transportör av gasol (LPG) via egenägda gastankfartyg i storleken VLGC (Very Large Gas Carrier). Huvudkontor ligger i Oslo men en stor del av förvaltningen drivs från kontoret i Singapore.

BW LPG värderas till drygt 700 miljoner norska kronor. Analytikerna ser en fortsatt uppsida i aktien på cirka 30 procent från den nuvarande aktiekursen.

Utöver Avance Gas och BW LPG innehåller listan över de norska aktierna med endast köprekommendationer rederibolagen som Golden Ocean Group, Höegh LNG Holdings och Ocean Yield.

Fiskbolaget Lerøy Seafood Group finns med. Lerøy Seafood Group är en norsk producent och distributör av fisk. Fisken levereras främst till kunder inom offentlig sektor, hotell och restaurang. Lerøy är en av Norges största exportörer skaldjur och lax i Norge. Bolaget grundades 1995 och har huvudkontor i Bergen.

Lerøyaktien är ner 4 procent sett ett år bakåt. Analytikerna ser nu en potentiell uppsida i aktien på runt 25 procent från den nuvarande kursnivån.

Flest bevakande analytiker har oljebolaget DNO. Totalt bevakas bolaget av sex analytiker.

DNO har störst verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika (MENA regionen).

Verksamheten bedrivs via prospektering och senare produktion. DNO har ett flertal licenser och rättigheter inom olje- och gasindustrin. Bolaget grundades 1971 och har idag sitt huvudkontor i Oslo.

Aktien har inte haft någon rosenskimrande utveckling. Senaste året är DNO ner 28 procent. Nu kanske en vändning är på gång. Enligt Marketscreener ser analytikerna en uppsida på närmare 70 procent från den nuvarande kursnivån. Det som i slutändan till största delen avgör är oljeprisets utveckling.

Det norska halvledarbolaget Nordic Semiconductor har letat sig in på listan. Nordic Semiconductor är ett elektronikbolag som utvecklar integrerade lösningar för ULP Segmentet (Ultra-Low Power). Det används vid trådlös kortdistanskommunikation.

Största ägare i bolaget är Folketrygdfondet med 14 procent av aktierna.

Aktie Ant. analytiker Ägare 1 år % Lista
DNO 6 884 -28 OBX Top 25
Lerøy Seafood Group 5 1 151 -4 OBX Top 25
Avance Gas Holding 4 430 56 OB Match
Golden Ocean Group 4 381 -33 OBX Top 25
Höegh LNG Holdings 4 127 -26 OB Match
BW LPG 3 195 29 OB Match
BW Offshore Limited 3 222 -7 OBX Top 25
Nordic Semiconductor 3 78 -22 OB Match
Ocean Yield 3 1 571 -23 OB Match
Otello Corporation 3 90 -21 OB Match
         
Källa: Infront Estimates      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -