Är allt inprisat i Tele2-aktien?

Aktieanalys Tele2-aktien har gått bra i år, trots en trög vinsttillväxt. Många goda nyheter är redan inprisade och på kort sikt ser vi inte vad som ska driva en fortsatt kursuppgång.

Tele2:s arbete med att utvinna synergier ur Com Hem-förvärvet går oväntat bra och bolaget höjde i samband med halvårsrapporten tidigare i somras prognosen för årets totalsiffra. Det tidigare helårsmålet om 450 Mkr i besparingar var då redan uppnått. Det nya målet för 2019 sattes till 600 Mkr i realiserade synergier.

Effektiviseringsvinsterna från Com Hem-förvärvet var huvudskälet till att Tele2 kunde visa upp ett bättre rörelseresultat i årets andra kvartal än i fjol. Underliggande rörelseresultat före av- och nedskrivningar, ebitda, stärktes med 3 procent trots 2 procent lägre jämförbar omsättning.

Sverige svarade för 83 procent av tjänsteintäkterna i det andra kvartalet. Det är äldre fasta tjänster som backar i Sverige inom både konsument och företagssegmenten. Mobila tjänsteintäkter ökar däremot även om konkurrensen på den svenska marknaden är fortsatt hård, framför allt i företagssektorn.

Den svenska konsumentmarknaden väger tyngst inom Tele2. Sverige Konsument svarade för 63 procent av tjänsteintäkterna i andra kvartalet medan Sverige Företag stod för 20 procent. Förvärvet av Com Hem blev klart mot slutet av förra året och nu satsar Tele2 på att skapa attraktiva erbjudanden för konsumentmarknaden som kombinerar fasta och mobila tjänster (huvudsakligen mobilabonnemang, fast bredband och digital-tv via kabel och fiber).

Tanken är helt enkelt att kunderna ska teckna sig för fler tjänster från Tele2. Strategin kallas FMC vilket står för Fixed Mobile Convergence. I ett första steg prioriteras volymtillväxt och i ett senare skede kommer Tele2 att jobba mer med prisjusteringar. Hittills har 93 000 kunder tecknat FMC-erbjudanden. Den potentiella kundbasen för FMC-kontrakt inom Tele2 har tidigare uppskattats till 300 000.

Kundnöjdheten är högre bland FMC-kunderna och Tele2 väntar sig på medellång sikt ett minskat kundbortfall vilket i sin tur underlättar prisjusteringar. För närvarande finns fortfarande en tydlig press på intäkterna då varje kund i genomsnitt spenderar mindre. Nyckeln framåt är att hitta rätt balans mellan volym och pris.

Strategin för den svenska företagsmarknaden är att vinna marknadsandelar. Tele2 är trea på marknaden inom de områden man prioriterar och bolaget ser möjligheter att stärka sin position via volym snarare än pris. För att inte offra allt för mycket lönsamhet genomförs parallellt kostnadsbesparingar och rationaliseringar i produktportföljen. Fokus ligger på att öka andelen intäkter från tjänster via bolagets egen infrastruktur.

Tele2 har de senaste åren rensat en hel del i sin geografiska struktur. Fokus ligger idag på länder kring Östersjön och verksamheterna i Nederländerna, Österrike, Kazakstan och Kroatien har lämnats. Vid sidan om den svenska verksamheten har Tele2 idag bolag i Baltikum och Tyskland.

Litauen och Lettland är de största av dessa marknader och det var också där utvecklingen var bäst i det andra kvartalet. Tjänsteintäkterna ökade med 4 procent organiskt i båda länderna och resultaten förbättrades. I Estland och Tyskland backade omsättning och resultat.

Sammantaget var utfallet i Tele2:s andra kvartal i linje med förväntningarna. Bolagets egen prognos för det innevarande räkenskapsåret är tjänsteintäkter som är i princip oförändrade jämfört med i fjol. Det underliggande resultatet väntas ändå förbättras något till följd av synergivinster från Com Hem.

På medellång sikt har Tele2 som målsättning att nå åtminstone en låg ensiffrig tillväxt i sina tjänsteintäkter och en medelhög ensiffrig tillväxt i underliggande rörelseresultat.

De analytiker som bevakar Tele2 räknar också enligt databasen Factset med svag tillväxt för Tele2 de kommande åren. I år tar intäkterna ett skutt uppåt på grund av Com Hem-förvärvet. Samma sak gäller vinsten per aktie. Snittprognosen för 2019 års vinst per aktie ligger på 6,33 kronor enligt Factset, även lyft av reavinster.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 23 704 28 138 28 212 28 577
Rörelsemarg., % 15,8 16,4 20,0 21,8
Vinst/aktie, sek 1,59 6,33 5,67 6,37
Utdelning, sek 4,40 9,77 7,31 7,23
Källa: Factset        

 

För 2020 och 2021 är prognoserna resultat på 5,67 kronor per aktie respektive 6,37 kronor.

De estimaten innebär p/e-tal på 24,4 respektive 21,7 för åren 2020 och 2021.

Av utdelningen för 2018 återstår 2,20 kronor per aktie som delas ut i början av oktober. Det ger en direktavkastning på 1,6 procent.

Tele2 delade nyligen ut 6 kronor extra efter försäljningen av verksamheterna i Kazakstan och Nederländerna. Inkluderat denna väntas den totala utdelningen för 2019 summera till 9,77 kronor. För 2020 är snittprognosen en utdelning på 7,31 kronor per aktie.

Utdelningarna är den största lockelsen i Tele2-aktien. Bolaget har genom åren genomfört många extrautdelningar och med verksamheten i Kroatien snart såld är en ytterligare extrautdelning sannolik.

Rent operativt är marknadsläget fortsatt tufft för Tele2 med hård konkurrens och prispress. Tillväxten kommer att vara svag de kommande åren och det är lönsamhetsförbättringar som väntas lyfta vinsterna. Därmed var det goda nyheter att integrationen av Com Hem går oväntat bra och att synergivinsterna kommer snabbare än väntat.

Teleoperatörer är ett klassiskt defensivt spel i tider av svag konjunktur. Med stigande konjunkturoro på börsen har också Tele2-aktien gått bra i år och den står i skrivande stund på plus 23 procent för året.

Nyhetsflödet har varit starkt från Tele2 de senaste kvartalen och extrautdelningar, höjda synergimål och en försäljning i Kroatien är nu alla inprisade i aktien. Bolaget satsar för närvarande på volymtillväxt i Sverige både på konsument och företagssidan och den underliggande vinsttillväxten väntas därför bli trög den närmaste tiden. Vi har därför lite svårt att se vad som ska driva aktien vidare uppåt i närtid.

För de närmaste kvartalen stannar rekommendationen vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tele2 B Neutral 138,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -