Hyrestak sänker fastighetsaktier

Börs De tyska bostadsaktierna har rasat på börsen under de senaste månaderna till följd av allt mer radikala förslag från Berlins politiker att sätta ett hyrestak på hyreslägenheterna i staden.

Värst drabbade är Deutsche Wohnen och Ado Properties, vars aktier fallit med drygt 30 procent under det senaste året.

Bostadsjätten Vonovia som totalt äger över 400 000 lägenheter i Tyskland är inte lika illa drabbad. Skälet är att bara cirka 10 procent av bostadsbeståndet ligger i Berlin. Under det senaste året är aktien oförändrad. Vonovia värderas till 23,3 miljarder euro och ingår i DAX30. 

Värre är det för Deutsche Wohnen som äger 115 000 lägenheter i den tyska huvudstaden. Totalt äger bolaget 165 000 lägenheter i Tyskland.

Det senaste förslaget från Berlins politiker, som är tänkt att klubbas igenom den 15 oktober i år, skulle om det godtas innebära kraftigt sänkta hyror för större delen av stadens hyresrätter.

Förslaget skulle innebära att det sätts ett hyrestak på 8 euro per kvadratmeter och månad för hyreshus byggda fram till 2013.

Det skulle innebära en hyra för en normalstor trea på 70 kvadratmeter på cirka 560 euro per månad.

Hyrestaket skulle heller inte ta någon hänsyn till områdets attraktivitet. I dag ligger hyrorna i attraktiva områden som till exempel Prenzlauer Berg på över 18 euro per kvadratmeter.

Tysklands största bostadsägare Vonovia kritiserade beslutet kraftigt och uppger att de är övertygade om att inskränkningarna i marknaden inte är förenliga med den tyska konstitutionen.

Om planerna genomförs uppger Vonovia att intäkterna från hyresrätterna i Berlin kommer att minska med mellan 20 till 25 miljoner euro. Ett hyrestak kommer sannolikt också att innebära att fastigheternas värde minskar.

Många bedömare menar att det senaste förslaget från senaten i Berlin sannolikt inte kommer att gå att genomföra juridiskt eftersom det skulle vara en alldeles för stor inskränkning av äganderätten.

Tidigare har Berlins politiker talat om att tvångsåterköpa tillbaka fastigheter. Bakgrunden är att hyrorna i genomsnitt har fördubblats under de senaste tio åren och det råder stort missnöje bland stadens hyresgäster.


Hufeisensiedlung i Berlin som ägs av Deutsche Wohnen.

Berlins styrande utgörs av socialdemokraterna SPD, vänsterpartiet Die Linke och miljöpartiet Die Grünen.  

Så sent som i juni beslutade man att frysa hyrorna från juni och fem år framåt.

Analytiker menar att hyresfrysningen kan innebära att bostadsbristen blir ännu värre eftersom det skulle avskräcka bostadsinvesterare att investera och bygga i Berlin och andra tyska städer.

Även om hyrorna har stigit dramatiskt i Berlin under de senaste åren så är nivåerna fortfarande långt ifrån München, Stuttgart och Hamburg och ännu klart mycket lägre jämfört med i städer som London eller Paris.

För svenska bostadsutvecklaren Bonava är Tyskland en av de viktigaste marknaderna. Cirka 40 procent av omsättningen kommer från den tyska marknaden.

Bonava bygger dock i första äganderätter och produktionen är dessutom utspridd på många olika regioner i Tyskland så frågan är hur illa de drabbas om förslaget skulle bli verklighet. 

Aktie Utv % 3 mån  Utv % 1 år
Deutsche Wohnen -32 -32
Ado Properties -24 -35
Adler Real Estate -13 -25
Vonovia -9 -1
Patrizia -7 -5
LEG Immobilien -6 -1
TAG Immobilien 5 0
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -