På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Det kan komma många emissioner"

Fondkommentar Kapitalet flödar till företagsobligationsfonder. Placera har träffat IKC Fonders ränteförvaltare Lars Bredenberg för att höra vad det betyder och hur riskerna ser ut just nu.

Enligt statistik från Fondbolagens förening har det varit mycket stora nettoinflöden till FO-fonder i år. Finns det tillräckligt med intressanta investeringar?

”Under våren var det väldigt många företagsemissioner, men fonderna hade stora nettoinflöden vilket resulterade i att man hade mycket investeringsbart kapital. Det var till och med så att många aktörer ville ha fler obligationsemissioner. Under sommaren har det kommit kupongutbetalningar på obligationer och i juli var det stora inflöden till räntefonder, vilket har resulterat i en väldigt hög likviditet. De jag pratar med på marknaden indikerar dock att det kan komma många emissioner under hösten”, säger Lars Bredenberg.

Lars Bredenberg

IKC Avkastningsfond är en aktivt förvaltad räntefond. Fondens mål är en god avkastning till relativt låg risk. Fonden investerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer och valutaexponeringen hålls primärt till svenska kronor. Lars Bredenberg förvaltar fonden sedan januari 2014. Fonden och Lars Bredenberg har fått flera priser för sina fina förvaltningsresultat.

Hur skapar du avkastning för fonden i det här tuffa klimatet med sjunkande marknadsräntor?

”Det finns två grundläggande saker att tjäna pengar på för en räntefond. Antingen tar du ränterisk genom att investera i obligationer med lång löptid, vilket nu börjar det bli tufft då en svensk 10-åring ger negativ ränta. Att ta kreditrisk genom att låna ut till exempelvis företag är det andra sättet att skapa avkastning.”

”Fonden är inte så räntekänslig utan mitt fokus är att låna ut pengar till företag. Jag söker en stabil utveckling, vilket gör att jag vill låna ut till företag på relativt korta löptider. Oftast sker det till rörlig ränta, vilket den svenska marknaden gillar.”

”Att jobba med kreditrisk gör att jag jobbar med asymmetrisk risk. Det innebär att felaktigheterna kostar och jag får oftast inte extra betalt när jag har rätt. Det gör att jag sprider risken mellan många olika emittenter. Men jag kan inte ha för många emittenter, det är viktigt att jag kan träffa så många som möjligt av företagen.

Fonden har redan avkastat 2,8 procent i år, vilket är i nivå med er målavkastning för fonden. Vad tror ni om hösten och vad händer om det blir oroligt på aktiemarknaden?

”Till viss del är det en återhämtning från en svag avslutning på förra året, men som förvaltare blir man alltid lite orolig och börjar se riskerna framför sig när marknaden går för starkt. Nu ser det ganska dyrt ut på vissa håll och man får inte jättebra betalt för att ta risk just nu.

”Om det blir oroligt på aktiemarknaden så kan det spilla över på räntefonder. Normalt sett när det skakar på börsen så påverkar det kreditmarknaden också. Det kan bli utflöden från kunder när man ser oro på aktiemarknaden och undviker kreditrisker. Det var något vi såg under förra hösten, då samvarierade företagsobligationsfonderna i viss mån med börsnedgången.”

”I fjol gick fonden ner under det fjärde kvartalet. Fastighetssektorn tog mycket stryk och marknadsklimatet var annorlunda då än nu. Då pratade man om kommande räntehöjningar. Och nu har centralbankerna i stället börjat sänka räntorna och signalera nya köp av obligationer”

”Men företagsobligationsmarknaden i Sverige har förändrats en del de senaste åren. Fastighetssektorn i Sverige som är relativt stor har haft en positiv strukturell utveckling och förändrats till det bättre. De senaste två åren har flera fastighetsbolag gjort en jätteresa genom att minska skulderna och skaffa sig rating, vilket gör att de kan gå utanför Sverige för att leta finansiering. De får tillgång till en mycket större marknad ute i Europa. Det är på sikt bra för den svenska företagsobligationsmarknaden. Om det blir problem med finansieringen hemma, så kan de gå utanför Sverige, vilket frigör kapital här hemma.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -