Nya aktiva fonder till topplistan

Fonder Fondutbudet på Placeras Fondtopplistan utökas med två nya fonder. Jag väljer att bredda fondutbudet och ta in en fond i segmentet högre risk och en med högsta risk.

Fondlistan bygger på våra bästa långsiktiga köpråd och det är härifrån vi oftast plockar våra favoritfonder till den mer kortsiktiga och taktiska listan, Placeras köpvärda fonder. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Jag väljer att addera två olika branschfonder. En fastighetsfond med global inriktning till segmentet högre risk och en fond som främst investerar i teknikbolag. Båda fonderna komplimenterar de övriga på listan och kan vara en del av en väldiversifierad fondportfölj.

Fondvalet i segmentet högre risk är spetsfonden Swedbank Robur Fastighet som är en global fastighetsfond med svensk touch. Fonden förvaltas av Fredrik Mattsson och är aktivt förvaltad. Den investerar globalt i fastighetsbolag i utvecklade länder, men har mandat att även investera i skogstillgångar och kraftbolag. Normalt har fonden runt 25 procent av tillgångarna investerade i Sverige. Knappt halva fonden är investerat i amerikanska bolag och näst största land är Sverige. Och 90 procent av fondens värde är investerat i fastighetsbolag.

Fredrik Mattsson

Fredrik Mattsson har en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på en långsiktig placeringshorisont.  Han väljer de bolag som anser vara attraktivt värderade i förhållande till bolagets framtida intjäningspotential, vilket ger en bra möjlighet till höga utdelningar. Företagsledning och ägare är andra viktiga parametrar i investeringsprocessen. Fonden följer även Swedbank Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.

Fonden består idag av stora delar ägarledda företag med bra kassaflöde och investeringar i fastighetsbolag med strukturell medvind. Långsiktigheten i investeringarna är tydligt och omsättningshastigheten är betydligt lägre än snittet i fondkategorin.

Den riskjusterade avkastningen i fonden har varit bra och risken hör till de lägre i fondkategorin. Fonden har belönats med fem stjärnor av Morningstar. Den har fondklassens lägsta årliga avgift. Det är något som vi på Placera uppskattar.

På listan över fonder i segmentet högst risk tar jag in Franklin Technology A ACC USD. Det är en global teknikfond som förvaltas av John Scandalios sedan 2003. Till sin hjälp har han James Cross och Jonathan Curtis som medförvaltare. Fondbolaget Franklin Templeton har huvudkontor i San Mateo som ligger i Silicon Valley. Det är ett gynnsamt läge för förvaltarna.

John Scandalios

Teamet lägger stor vikt på företagsbesök och har ett långsiktigt investeringsperspektiv. Man drar nytta av närheten till teknikbolagen och ett väl upparbetat nätverk i Silicon Valley. De letar efter bolag med innovativ teknologi för en långsikt uthållig tillväxt. Tonvikten är på bolag med en stark marknadsposition och tydlig tillväxtpotential som på sikt skapar ett ökat kassaflöde och förbättrade vinstmarginaler.

Intäkterna ska vara hållbara och det ska finnas tydliga inträdesbarriärer som gör att bolaget på sikt kan höja priset med förbättrade marknadsandelar. Bolagets värdering är central i processen. De ska vara lågt värderade relativt utsikterna för det hållbara resultatet, och med en god tillväxt för kassaflödet.

Tre fjärdedelar av fonden är investerat i storbolag och amerikanska bolag utgör hela 91 procent. Vi hittar amerikanska bolagsjättar som Microsoft och Amazon på första respektive tredje plats. Kinas största bolag och ledande e-handlare Alibaba är fondens näst största innehav. Inget innehav väger mer än 5,2 procent. De fem största bolagen i portföljen står i dag för knappt 22 procent av det förvaltade kapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.

Förvaltarna har lyckats bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 202 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 175 procent. De senaste tre åren har fonden i genomsnitt avkastat 28,4 procent per år, jämfört med 24,8 procent för kategorisnittet, till en lite högre risk. Det är en riktigt bra prestation som är belönad med fem stjärnor av Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -