Kraftiga kursfall på Asienbörserna

Aseienbörserna Asienbörserna började handelsveckan med att falla relativt kraftigt när oron kring den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina tilltog, liksom osäkerheten om vad nästa drag från USA:s president Donald Trump ska bli.

"Ingen har någon aning om vad presidenten har i sinnet. Det bästa Trump kan göra för marknadsstabiliteten är att vara tyst", sade Stephen Innes, marknadschef vid Valour Markets i Singapore, till AFP.

Enligt Innes är ett av problemen just nu att marknaden gör för många förutsägelser utan att känna till de ekonomiska realiteterna, och han liknar situationen vid att "spå i kaffesump".

Samtliga stora börser i regionen backade och i Tokyo drevs index även nedåt av en stärkt yen, vilket försvårar situationen för landets exportbolag. Teknikaktier drog ned index, men samtliga industrigrupper i Topix handlades på minus. Bland de största aktierna föll Softbank med drygt 4 procent.

I Hongkong bidrog nya sammandrabbningar mellan polis och demonstranter till den minskade riskaptiten, då Kina sände ut sin hittills starkaste varning för möjligheten att sända ut militära trupper på regionens gator. Det japanska analyshuset Nomura sänkte under natten sin rekommendation för Hongkongs aktiemarknad i helhet, med särskild utgångspunkt i de pågående protesterna. Hang Seng var ned 3 procent.

"Jag ser inget slut för den pågående nedåtcykeln för Hongkongs aktier. Hongkong leder nedgången i dag, eftersom regionen har såväl inhemska som externa problem", sade Ben Kwong, vd vid KGI Asia, till Bloomberg News.

Indextungviktaren Tencent föll 4 procent och bidrog därmed mest till nedgången i Hongkong.

I Taiex-indexet i Taiwan var kontraktstillverkaren TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ned ett par procent och bidrog därmed mest till indexets nedgång.

Marknadstemperatur klockan 07:30

==============================================================

kl 7:00 kl 7:30 kl 12:35 Sedan

31/12

MSCI Asia Apex 50 -2,2% -2,3% - +1,4%

Nikkei 225 -2,2% -2,4% - +1,0%

Hongkong Hang Seng -2,9% -3,0% - -1,7%

Kinas Shanghai Comp -1,0% -1,2% - +14,8%

Kinas Shenzhen Comp -0,5% -0,8% - +23,6%

Taiwan Taiex -1,5% -1,6% - +6,6%

Sydkorea Kospi -1,5% -1,6% - -6,1%

Indien BSE Sensex 30 -0,3% +0,1% - +1,8%

Singapore Straits -1,4% -1,7% - -0,4%

Australia S&P/ASX200 -1,4% -1,7% - +13,6%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -